Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Σενάριο μη περικοπής της σύνταξης - «Πέναλτι» μόνο στο εισόδημα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Σενάριο μη περικοπής της σύνταξης - «Πέναλτι» μόνο στο εισόδημα
Στο νομοσχέδιο - σκούπα που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο εντός του καλοκαιριού, πρόκειται να περιληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και μια νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Παρέμβαση-τομή για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο νέος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο νομοσχέδιο -σκούπα που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας εντός του καλοκαιριού, πρόκειται να περιληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και μια νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που προβλέπει:

  • κατάργηση της ποινής 30% από τη σύνταξη
  • μεταφορά του «πέναλτι» στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι όταν απασχολούνται και το δηλώνουν στον ΕΦΚΑ.

Μέχρι πρόσφατα το βασικό σενάριο προέβλεπε αναλογικότερη περικοπή της σύνταξης του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης και το ύψος του μισθού, προκειμένου να παταχθεί η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, πλέον μελετάται η παντελής κατάργηση της περικοπής και η αντίστοιχη καταβολή ενός ποσοστού -πιθανότατα το 10%- από την αμοιβή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους, το οποίο θα εισπράττει ο ΕΦΚΑ.

Με το νέο καθεστώς θα υπάρχει αισθητά μικρότερο πέναλτι στους εργαζόμενους συνταξιούχους σε σχέση με το 30% που ισχύει σήμερα, καθώς η σύνταξη θα αποδίδεται στο 100%, ενώ θα υπάρχει ένας μικρός συντελεστής κράτησης στο εισόδημα από τη μισθωτή εργασία.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ που απασχολείται και παίρνει μισθό 600 ευρώ το μήνα, με το ισχύον σύστημα έχει ποινή 30% στη σύνταξη, η οποία μειώνεται κατά 300 ευρώ και του απομένουν 700 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η σύνταξη δεν θα έχει ποινή, αλλά θα επιβάλλεται κράτηση 10% στα 600 ευρώ του μισθού του, άρα θα έχει συνολική μείωση 60 ευρώ και όχι 300 ευρώ.

Το δικαιότερο αυτό σύστημα θα λειτουργήσει και υπέρ της προώθησης στην αγορά εργασίας έμπειρων στελεχών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ώστε να καλύψουν τα κενά που παρατηρούνται σε καίριους τομείς, όπως συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Πώς θα δηλώσουν στην Εφορία τα αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση στη σύνταξη για τον έξτρα χρόνο απασχόλησης - Κερδισμένοι και χαμένοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider