Κατά 70% προτιμούν τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια οι εταιρείες και μόλις 10% χρησιμοποιούν τα ΤΕΑ ως εργαλείο συνταξιοδοτικής κάλυψης

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατά 70% προτιμούν τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια οι εταιρείες και μόλις 10% χρησιμοποιούν τα ΤΕΑ ως εργαλείο συνταξιοδοτικής κάλυψης
Από τους εργοδότες που στοχεύουν να παράσχουν συνταξιοδοτική κάλυψη, μόνο ένας στους τρεις επιλέγει ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σε σηματωρό του χώρου της ασφάλισης δύναται να μετεξελιχθεί ο δεύτερος πυλώνας του κλάδου, ήτοι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κτιρίων κατά φυσικών καταστροφών δίδοντας αναμφίλεκτα ώθηση στην αναρρίχηση του θεσμού της ασφάλισης που είναι προς ώρας ουραγός στην δυτική Ευρώπη, τα ΤΕΑ δύναται να αποτελέσουν βέλτιστο όχημα αποταμίευσης.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της «ΑΟΝ 2022 DC Survey: Συνταξιοδοτικές παροχές – Προτεραιότητες και Προκλήσεις» που έκανε ο κ. Γιώργος Κεντούρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος AON Solutions Greece και παρουσιάσθηκε στο πρόσφατο 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης οι εταιρείες χρησιμοποιούν στην πλειονότητά τους τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια, κατά 70% και μόλις 10% χρησιμοποιούν τα ΤΕΑ ως εργαλείο συνταξιοδοτικής κάλυψης.

Υπογραμμίζεται ότι η μελέτη διεξήχθη το β΄ εξάμηνο του 2022 ανάμεσα σε περίπου 130 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις με 130.000 και πλέον εργαζομένους και με εργοδότες που συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα ή σε ΤΕΑ. Το ποσοστό εταιρειών που συμμετέχουν σε ομαδικά ανέρχεται στο 90%. Συμμετείχαν εταιρείες που στην πλειονότητά τους (90%) έχουν ομαδικά προγράμματα με συσσώρευση 1,3 δις. Ειδικότερα διαπιστώθηκαν ότι :

  • Tο 93% των προγραμμάτων είναι καθορισμένης εισφοράς, και στόχευση έχει το εφάπαξ, άρα οι εργοδότες στην πλειονότητά τους επιλέγουν ιδιωτικά σχήματα για να δώσουν εφάπαξ. Επιπλέον, το 24% των προγραμμάτων δίνουν εγγύηση.
  • Όπως προαναφέρθηκε οι εταιρείες χρησιμοποιούν στην πλειονότητά τους τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια, κατά 70% και μόλις 10% χρησιμοποιούν τα ΤΕΑ ως εργαλείο συνταξιοδοτικής κάλυψης. Σε αυτό, ανέφερε ο κ. Κεντούρης, βασικό ρόλο διαδραματίζει και ο χρόνος, καθώς τα ομαδικά επικρατούν εδώ και 40-50 χρόνια.
  • Από τους εργοδότες που στοχεύουν να παράσχουν συνταξιοδοτική κάλυψη, μόνο ένας στους τρεις επιλέγει ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
  • Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η κάλυψη μέσω ΤΕΑ αυξάνει την εργασιακή δέσμευση και την οικονομική ευημερία.
  • Έξι στους 10 εργοδότες έθεσαν ως προτεραιότητα να υπάρχει πολύ καλύτερη επικοινωνία και μέσα επικοινωνίας για τα μέλη τους, ενώ οι περισσότεροι θέτουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην κορυφή των προτεραιοτήτων.
  • Παρά τα κίνητρα που παρέχονται, αναδεικνύεται ότι δεν αποτελούν τα ΤΕΑ επιλογή στην πλειοψηφία των εργοδοτών.

Ο κ. Κεντούρης καταλήγοντας επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται να επιβληθεί στα ταμεία φορολογική ασφυξία».

Eurobank

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, για την ωφέλεια της Επαγγελματικής Ασφάλισης, είπε ο κ. Σταύρος Ιωάννου Αναπληρωτής CEO και εκτελεστικό μέλος της Eurobank. «Οι προηγμένες οικονομίες αναπτύσσουν δυναμικά τον θεσμό. Τα ΤΕΑ αποτελούν μια αμοιβαία συνθήκη και λειτουργούν ως αναπτυξιακός μοχλός για το σύνολο της οικονομίας. Τα assets των ΤΕΑ έφθασαν το 2022 τα 84, 5 τρις δολάρια παγκοσμίως».

Για το ΤΕΑ της Eurobank ο κ. Ιωάννου σημείωσε : «Η Eurobank με την πολύτιμη συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού της Eurobank Asset Management αποφάσισε το 2021 την ίδρυση του ταμείου μας. Ενάμιση χρόνο μετά, το σύνολο των εργαζομένων μας, σχεδόν 6.500 άτομα, έχουν ενταχθεί στο ΤΕΑ μας, που διαθέτει ενεργητικό άνω των 19 εκατ. ευρώ.

Το νούμερο είναι ενδεικτικό, αλλά η όλη διαδικασία έχει για εμάς μια ισχυρή συμβολική αξία. Η αποδοχή της πρωτοβουλίας από τους εργαζομένους αποδεικνύει το πόσο εμπιστεύτηκαν την άρτια και διαφανή δομή του Ταμείου, που σχεδιάσαμε και θωρακίσαμε με ένα ισχυρό, νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με στιβαρές εγκριτικές διαδικασίες εξασφαλίζοντας ορθή διακυβέρνηση, σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές του Ομίλου», τόνισε. Ήταν ένα εγχείρημα με ξεκάθαρο πρόσημο ESG και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην μελέτη του ΙΟΒΕ που εκτιμά ότι με την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης, τα κεφαλαιακά αποθέματα μπορούν να αυξηθούν ακόμη και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μακροχρόνια. Οι λύσεις που πρότεινε ο κ. Ιωάννου για την ανάπτυξη του θεσμού είναι:

Να επιταχύνουμε ολοκλήρωση υποδομών που έχουν ανάγκη οι φορείς που ασκούν εποπτικό έργο:

  • Διατηρώντας τα φορολογικά κίνητρα (ως προς τις εισφορές και τις παροχές εφάπαξ) και διασφαλίζοντας ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας.
  • Θέτοντας προτεραιότητα την ενημέρωση κοινωνικών εταίρων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτών και εργαζομένων, προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη στο θεσμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος – Έως 31/3 οι δηλώσεις λύσης μίσθωσης στην ΑΑΔΕ

Ρεύμα: Οικονομική «ανάσα» σε επιχειρήσεις & αγρότες – Τέλος και σε νέες μονάδες αερίου

Φάρμακα: Τέρμα το «γκάζι» στις διαπραγματεύσεις τιμών - 268 συμφωνίες το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider