Στο 15% ο στόχος των επενδύσεων στα ελληνικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 15% ο στόχος των επενδύσεων στα ελληνικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
Οι εναλλακτικές επενδύσεις προσελκύουν έντονα το επενδυτικό ενδιαφέρον και σήμερα έχουν επενδυθεί 15 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Ανοίγουν σταδιακά οι κρουνοί των αποδόσεων των ασφαλισμένων δια της οδού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης που για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αποτελούν εκ των ασφαλέστερων καταφυγίων για τις συντάξεις. Το στίγμα των ευκαιριών που υπάρχουν μέσω των εναλλακτικών επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων και ασφαλισμένων, καθώς και των νεότερων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση αποταμιευτικών και επενδυτικών πόρων αναπτύχθηκε στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Όπως ειπώθηκε, οι εναλλακτικές επενδύσεις προσελκύουν έντονα το επενδυτικό ενδιαφέρον και σήμερα έχουν επενδυθεί 15 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι ως εναλλακτικές επενδύσεις λογίζονται όλες όσες δεν σχετίζονται με μετοχές, ομόλογα και μετρητά.

Διαφάνεια

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Tim Currell, Partner, Head of Investment, AON International Wealth εστίασε κυρίως στο ζήτημα της διακυβέρνησης και στα διδάγματα που απορρέουν από την εμπειρία των τελευταίων ετών. «Τα μεγαλύτερα ΤΕΑ οφείλουν να έχουν μια σταθερή και στιβαρή διακυβέρνηση. θα πρέπει ακόμη να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, όλα να είναι ξεκάθαρα, σαφή, απλά, ώστε ο ασφαλισμένος να γνωρίζει τι μπορεί να αναμένει από αυτά» είπε ο κ. Currell.

«Όλα περιστρέφονται γύρω από τη διαχείριση του κινδύνου. Η ασφάλεια των assets των ασφαλισμένων είναι ο σημαντικότερος στόχος. Τα συστήματά μας θα πρέπει να είναι ασφαλή, προκειμένου να θέτουμε εκεί τα στοιχεία του ενεργητικού, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μόνο για το ΤΕΑ. Επιπλέον, οι επενδύσεις μπορούν να γίνονται συνδυαστικά, αλλά δεν θα πρέπει να βασίζεται κάποιος σε ένα διαχειριστή, είναι ευθύνη της διακυβέρνησης να ελέγχει την ποιότητα του συμβούλου» είπε.

Σχετικά με το ζήτημα της στρατηγικής ανέφερε:

«Αυτό που μάθαμε, είναι ότι κάθε ασφαλισμένος είναι διαφορετικός αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα. Οι κίνδυνοι αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής ενός ανθρώπου. Είναι καλό, να υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε να αυξηθούν τα assets του, στα πρώιμα χρόνια της εργασιακής τους ζωής. Τα μεγαλύτερα μέλη, θέλουν άλλη στρατηγική που να διαφυλάξει τις αποταμιεύσεις τους».

Σχετικά με το τρίτο δίδαγμα που σχετίζεται με τη δομή, όπως τόνισε αυτή «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, όπως και οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο καθένας. Τα μεγάλα ΤΕΑ έχουν ανάγκη από μια επιτροπή διαχείρισης που θα καθορίζει ποιος είναι υπεύθυνος να ελέγχει διαχειριστές, τη διαχείριση assets».

Τέλος ο κ. Currell τόνισε την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης διαφορετικών στοιχείων, όπως τα φορολογικά καθώς αυτό «είναι μια ευκαιρία για τα ΤΕΑ να παρουσιάζουν το έργο που κάνουν».

Επενδύσεις

Ο κ. Μάνος Δροσατάκης, Γενικός Διευθυντής & CIO, IOLCUS Investments κατά την ομιλία του εκτίμησε ότι «στην Ελλάδα τα ΤΕΑ θα θέσουν τον στόχο των επενδύσεων στο 15% όπως επιτρέπει ο νόμος, έτσι ώστε να φτάσουν τον μέσο όρο των υπολοίπων κρατών-μελών». Ακολούθως διαχώρισε τις επενδύσεις σε:

  • Στοιχεία ενεργητικού πραγματικής οικονομίας (real assets)
  • Ακίνητη περιουσία, εμπορεύματα, επενδύσεις σε έργα υποδομών (ενέργεια,δρόμοι, δίκτυα κλπ)
  • Αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών
  • Private Equity, Private Debt, Venture Capital
  • Εναλλακτικά Αμοιβαία κεφάλαια
  • Hedge Funds, AIFs, στρατηγικές απόλυτης απόδοσης

Τέλος όσον αφορά τα Private Equity, o κ. Δροσατάκης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφουν εντυπωσιακές εισροές και αποδόσεις: «Έχουμε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εισροές κάθε χρόνο και ο λόγος είναι ότι οι αποδόσεις των Private Equities είναι πολύ καλές τα τελευταία έτη» δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider