Ακίνητα: Τέλος χρόνου για «φθηνές» μεταβιβάσεις και διορθώσεις στο Ε9

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Τέλος χρόνου για «φθηνές» μεταβιβάσεις και διορθώσεις στο Ε9
Ο χρόνος «τρέχει» και λήγει την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.

Ο χρόνος «τρέχει» και λήγει την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 για τους φορολογούμενους που πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες αλλά και για όσους θέλουν να προσθέσουν, να διαγράψουν ακίνητα ή να διορθώσουν λάθη στην περιουσιακή κατάστασή τους στο έντυπο Ε9.

Πιο συγκεκριμένα, έως τις 31 Μαρτίου 2022 λήγει η προθεσμία για:

1. Υπογραφή συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτές υποθέσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων για τις οποίες έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις στην Εφορία έως 31 Δεκεμβρίου 2021 θα πρέπει να σπεύσουν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές προκειμένου να αποφύγουν έξτρα φόρο. Όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα δοθεί νέα παράταση. Η προθεσμία αυτή αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών. Από την 1η Απριλίου 2022 τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να δοθεί παράταση στην έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

2. Τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τσεκάρουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 και να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν ακίνητα ή να διορθώσουν τυχόν λάθη στα τετραγωνικά, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, τον όροφο, την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και στην κατάσταση του ακινήτου τα οποία κοστίζουν ακριβά καθώς αυξάνουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης όσοι είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2021 (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές κ.α) θα πρέπει να τις να αποτυπώσουν στο έντυπο και να αποφύγουν περιπέτειες με την εφορία και επιπλέον χρεώσεις για ανακριβείς δηλώσεις.

Στο μέτωπο των ακινήτων η κυβέρνηση δρομολογεί νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικοδομής και την επιτάχυνση των μεταβιβάσεων. Μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων προωθείται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, ενώ έχει ξεκινήσει η διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διόδια: 665 χιλ. διελεύσεις ημερησίως σε 6+2 αυτοκινητόδρομους το 2021 – Η «ακτινογραφία», το crash test με 2019, 2020 και οι χρυσές παραχωρήσεις

Παραμένουν οι θετικές εκτιμήσεις για τη δυναμική της αγοράς ακινήτων και κατασκευών

Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας των ΕΛΤΑ και η μάστιγα των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider