Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι θα δουν περικοπή στη σύνταξή τους από τον Απρίλιο - Εξαιρέσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ποιοι θα δουν περικοπή στη σύνταξή τους από τον Απρίλιο - Εξαιρέσεις
Από 1η Μαρτίου 2022, δηλαδή, ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη εργασία, αυτό της καταβολής του 70% της σύνταξης, ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.

Περιθώριο έως τις 31 Μαΐου έχουν 15.000 περίπου εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώσουν την απασχόλησή τους, διαφορετικά θα πληρώσουν υψηλότατο πρόστιμο, που φθάνει έως και 12 συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

Πρόκειται για όσους ήταν συνταξιούχοι και εργάζονταν πριν το 2016 και συνεχίζουν με το ίδιο καθεστώς έως και σήμερα.

Με βάση τον νόμο 4670/2020, για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο 4387/2016.

Στον ίδιο νόμο υπήρχε η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή της σύνταξης και καταβολή του 70% από την 1η Μαρτίου και στους παλαιούς συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη για όσους έχουν βγει στη σύνταξη, μετά την έναρξη εφαρμογής του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), δηλαδή μετά τη 13η Μαΐου 2016.

Μάλιστα, δόθηκε μια μεταβατική περίοδος η οποία εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 4670/2020 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του Άρθρου 78 Ν. 4690/2020).

Από 1η Μαρτίου 2022, δηλαδή, ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη εργασία, αυτό της καταβολής του 70% της σύνταξης, ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.

Επομένως οι παλαιοί συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ, καλούνται να το πράξουν προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού. Υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Σημειώνεται ότι, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.

Για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη δηλώσει την παράλληλη εργασία τους, η αναπροσαρμογή της σύνταξης τους θα φανεί για πρώτη φορά στις καταβολές των συντάξεων Απριλίου (τέλος Μαρτίου).

Ποιοι εξαιρούνται και θα λαμβάνουν όλη τη σύνταξή τους

Από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης:

α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

β. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/ 2017 (Α` 176). Πρόκειται για ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

γ. Συνταξιούχοι με βάση τον ν. 612/1977 (Α` 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν. Αφορά συνταξιούχους με συντάξεις γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.

δ. Συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περ. α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). Αφορά συνταξιούχους με συντάξεις γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.

ε. Οσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). Αφορά όσους λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου.

στ. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

ζ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α` 85). Αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ]

η. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Ρυθμίσεις για την εθνική σύνταξη των ομογενών, τους αγρούς και τον Τύπο

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης θανόντος Δημοσίου - Εντός 2 μηνών η απονομή

Εκκρεμείς συντάξεις: Φρέναρε ο ρυθμός απονομών τον Φεβρουάριο παρά την συμμετοχή των πιστοποιημένων ιδιωτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider