Τέσσερα μέτρα για ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερα μέτρα για ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων
Ακίνητα
Κατάργηση βεβαίωσης ΤΑΠ, ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Τέσσερα μέτρα τα οποία αναμένεται να διευκολύνουν τους φορολογούμενους που πωλούν, αγοράζουν, τακτοποιούν ή κληρονομούν ακίνητα προωθεί η κυβέρνηση.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) η οποία ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα για την έκδοσή της από τους δήμους. Επίσης σχεδιάζεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς καθώς και των δηλώσεων δωρεών και γονικών παροχών τις οποίες δεν δέχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ και υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας η οποία είναι απαραίτητη για όσους πωλούν ακίνητα ενώ εξετάζεται η λειτουργία σε μόνιμη βάση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και γονικών παροχών και δωρεών οι επόμενες κινήσεις για ευκολότερες και ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων είναι:

1. Κατάργηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η οποία εκδίδεται από τους δήμους και για να τη λάβουν οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, μόνο στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ. Ο ίδιος ανέφερε ότι για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3- 9 μήνες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική «πιστοποιητικοκρατία» στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό «Γολγοθά» και ζήτησε κατάργηση πιστοποιητικών όπως για το ΤΑΠ με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να προαναγγέλλει την κατάργηση του.

2. Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών με την κατάργηση των επισκέψεων στην εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα. Εντός του 2022 οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ από τον υπολογιστή. Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ.

3. Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.

4. Μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών, η οποία θα διευκολύνει τους φορολογούμενους που δηλώνουν μεταβολές στην επιφάνεια των ακινήτων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider