Προσλήψεις με επιδότηση μισθού και εισφορών σε εστίαση και τουρισμό - Από σήμερα οι αιτήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσλήψεις με επιδότηση μισθού και εισφορών σε εστίαση και τουρισμό - Από σήμερα οι αιτήσεις
To πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη- εργαζόμενου για 6 μήνες, αλλά και επιδότηση μισθού ύψους 200 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Στον τουρισμό που προσφέρει άμεσα και έμμεσα το 30% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και την εστίαση που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας στοχεύουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Οι δύο αυτοί κλάδοι απασχολούν χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν και θα παραμείνουν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ εάν οι εργοδότες τους δεν στηριχθούν από την κυβέρνηση.

Έτσι λοιπόν, ανοίγει σήμερα στις 6 το απόγευμα το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου οι επιχειρήσεις - εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου να προσλάβουν εποχικό προσωπικό μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, που προσφέρει:

  • επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη- εργαζόμενου για 6 μήνες, αλλά και
  • επιδότηση μισθού ύψους 200 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η πρόσληψη εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Οι εν λόγω προσλήψεις αφορούν εργαζόμενους, οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και 2020, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός μήνα και έως και έξι μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Συνεπώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν την φετινή σεζόν να προσλάβουν εργαζόμενους με πολύ χαμηλότερο κόστος, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Παράδειγμα: Για έναν μισθό ύψους 1.000 ευρώ, το κράτος θα καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου (υπολογίζονται περίπου στα 360 ευρώ), συν το ποσό των 200 ευρώ το μήνα. Άρα η κρατική αρωγή θα φτάνει στα 560 ευρώ, λιγότερα από ότι στοίχιζε στον Προϋπολογισμό ένας εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Η αίτηση και οι προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι στην αίτηση ένταξη στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Ύστερα από την έγκριση της αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων για ένταξη δυνητικά ωφελούμενων στο πρόγραμμα και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία οι εργοδότες, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης, θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, όπου και δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Διαφορετικά, μια εγκεκριμένη αίτηση για την οποία δεν υποβλήθηκε πρόσληψη στην προβλεπόμενη προθεσμία, λογίζεται ως μη γενόμενη.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της επιδότησης μισθού και εισφορών θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οι εργαζόμενοι, κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν θα πρέπει να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη ή να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται στις νέες θέσεις εργασίας δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Αναδρομική ισχύς από 1η Ιουνίου

Ειδικά για τις περιπτώσεις προσλήψεων εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που πραγματοποιήθηκαν από 1/6/2021 μέχρι την 14/7/2021 από επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν τους εργαζόμενους αυτούς στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, μπορούν να αιτηθούν την ένταξη των εν λόγω εργαζομένων τους στο πρόγραμμα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, από σήμερα Τετάρτη έως και τις 20 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι στην αίτηση αυτή οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης με προηγούμενη πρόσληψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από αύριο η υποβολή δηλώσεων για τη Συν-Εργασία Ιουλίου (Α’ και Β’ φάση)

gazzetta
gazzetta reader insider insider