Sustainability
10-12-2021 | 07:56

Βιομάζα: Μεγάλες πράσινες επενδύσεις ως αντίβαρο στην απανθρακοποίηση

Newsroom
Μοιράσου το
ΒΙΟΜΑΖΑ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Καθώς ο αγώνας για την πράσινη ανάπτυξη ανεβάζει ταχύτητες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η βιομάζα αναδεικνύεται σε μια εναλλακτική ενέργειας, την οποία αγαπά η αγορά αλλά αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις.

Από την ΕΕ μέχρι την Ινδονησία, οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι ενέργειας στρέφονται στη βιομάζα θεωρώντας την ως μια ανθρακικά ουδέτερη μορφή ενέργειας. Οι περιβαλλοντολόγοι, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η βιομάζα δεν είναι κατάλληλη να υποκαταστήσει πιο ρυπογόνα καύσιμα όπως είναι τα ορυκτά καθώς και αυτή απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου στο περιβάλλον.

Η καύση βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι καινούργια. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χρησιμοποιούνται  τόνοι ξυλείας από  ξηρές δασικές εκτάσεις σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία κερδοφόρα δραστηριότητα καθώς η παγκόσμια βιομηχανία βιομάζας αποτιμήθηκε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η ζήτηση ενέργειας σημειώνει άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλοι όμιλοι  στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης επενδύουν σε νέες μονάδες και τεχνολογίες βιομάζας ενώ σημαντική είναι και η κρατική στήριξη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Drax σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή και τις πωλήσεις πέλλετ ξύλου και είπε ότι παραμένει σε καλό δρόμο για να κλείσει τις μονάδες άνθρακα παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να τις χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Πρόσφατα, η βρετανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε ότι στόχευε να αυξήσει την παραγωγή πέλλετ βιομάζας σε 8 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, από 4 εκατομμύρια τόνους τώρα, εκ των οποίων τα μισά θα πωλούνταν σε τρίτους.

Λαμβάνοντας κρατική υποστήριξη, η Drax είπε ότι θα επενδύσει 3 δισεκατομμύρια λίρες την επόμενη δεκαετία για να αναπτύξει τον τομέα της βιομάζας και να συνδυάσει το συγκεκριμένο καύσιμο με την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας «αρνητικές εκπομπές».

Η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (BECCS) «είναι μια ευκαιρία στην αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Will Gardiner. «Μέχρι το τέλος της δεκαετίας υπολογίζουμε ότι ο Drax θα μπορούσε να αφαιρεί μόνιμα 12 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο».

Τι λένε οι περιβαλλοντολόγοι

Το επιχείρημα υπέρ αυτού του τύπου βιοκαυσίμου είναι ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα που κόβονται για να παρέχουν βιομάζας μπορούν να ξαναφυτευτούν και θα απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται όταν καίγονται. Η ΕΕ και πολλές εθνικές κυβερνήσεις  τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης, η οποία ουσιαστικά τη θεωρεί πράσινη ενέργεια.

Για παράδειγμα, η χρήση βιομάζας, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, είναι ιδανική για περιοχές όπου η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι συνήθως περιορισμένη. Άλλοι λένε ότι η συλλογή ξύλου για βιομάζα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των πυρκαγιών σε περιοχές επιρρεπείς σε αυτό το καταστροφικό φαινόμενο.

Όμως, με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να εστιάζει στις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι λίγη προσοχή έχει δοθεί στις άλλες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης διαφόρων άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Πολλοί επιστήμονες του Κλίματος θεωρούν ότι η τεχνική αυτή παραγωγής ενέργειας δεν είναι ανθρακικά ουδέτερη καθώς από τη μια απελευθερώνονται αέρια του θερμοκηπίου και από την άλλη, η κοπή δασών, ακόμη και με την πρόθεση της επαναφύτευσής τους, θα μπορούσε να καταστρέψει τους οικοτόπους και να απειλήσει είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκμετάλλευση βιομάζας για θέρμανση: Όταν οι... έσχατοι έσονται πρώτοι!!!

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε καυσόξυλα και πέλετ

Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή μονάδων βιομάζας στο Αμύνταιο