Tip of the Day

Tip of the day: Πότε η Εφορία «συγχωρεί» τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

24-08-2021 | 07:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεχάσατε να συμπληρώσετε έναν κωδικό στη φορολογική σας δήλωση; Συμπληρώσατε λάθος ποσό σε άλλον κωδικό αλλά έχετε υποβάλει ήδη το έντυπο Ε1 στο Taxisnet; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Υπάρχουν λάθη που «συγχωρούνται» από την Εφορία η οποία μάλιστα δίνει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να τα διορθώσουν και να στείλουν στην ΑΑΔΕ τη σωστή δήλωση χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόστιμο. Αρκεί η τροποποιητική δήλωση να υποβληθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Το «μυστικό» στις περιπτώσεις που εντοπίζονται εκ των υστέρων λάθη και παραλείψεις είναι η τροποιητική δήλωση. Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ο φορολογούμενος διορθώνει τα λάθη. Δεν χρειάζεται, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα έντυπα (Ε2 ή και Ε3) που συνοδεύουν το έντυπο Ε1, πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Ειδικότερα:

- Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

- Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

- Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο.

Τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό συμβαίνει:

- Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

- Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

- Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη φιλοξενία για φορολογικούς λόγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:27

Ποιες δυνάμεις διαμορφώνουν διεθνώς την αγορά ακινήτων σήμερα

09:17

Η χαλαρή αντίδραση των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να πατάει «γκάζι» στους δασμούς

08:59

Ecofin: «Παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας» για την Ελλάδα η έγκριση της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες

08:49

ΗΠΑ: Σύλληψη Ιρανού για παράνομη εξαγωγή εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο Ιράν

08:42

Ισπανία: Δυο αγνοούμενοι μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στην Καταλονία

08:34

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση βάζει τέλος στη δίωξη γιατρού κατηγορούμενου πως κατέστρεφε εμβόλια κατά της COVID

08:22

Pictet: Εύθραυστη η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

08:16

Αέριο: Ιστορικό υψηλό κατανάλωσης – Πρωτοκαθεδρία του LNG στις εισαγωγές

08:09

Δημογραφικό: Οι μετανάστες «ανέστησαν» την Γηραιά Ήπειρο - Αυξήθηκε στα 450 εκατομμύρια ο πληθυσμός της ΕΕ το 2025

08:05

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων – Οι προσδοκίες και οι «παγίδες»

08:02

Κολωνάκι: Αυτοκίνητο έπεσε σε κατάστημα εστίασης - 11 τραυματίες

08:00

Οι καλεσμένοι της JP Morgan στην Αθήνα και το τραπεζικό «μενού»

23:58

Χαλκιδική: Για κλοπές οχημάτων συνελήφθη ένας άνδρας και ταυτοποιήθηκε ο συνεργός του

23:37

Τσουκαλάς: Ο λαός περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση του «αποτύχαμε»

23:16

Ιράν: Η Τεχεράνη θα συνεργαστεί με τον ΔΟΑΕ, αλλά οι επιθεωρήσεις εμπεριέχουν κινδύνους

22:48

Χαρδαλιάς: Στην Περιφέρεια Αττικής θέλουμε να αποτελέσουμε υπόδειγμα αποτελεσματικής διοίκησης

22:17

Ζαχάρω: Σύλληψη άνδρα για απόπειρα αρπαγής 4χρονης

21:47

Καστοριά: Εξιχνιάστηκε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ηλικιωμένης

21:18

Συλλήψεις για ανεξέλεγκτες απορρίψεις αποβλήτων σε ανενεργό λατομείο στη Χαλκιδική

21:01

Πυροσβεστική: 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

20:52

Μακρόν για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα

20:34

Τραμπ – Πούτιν: Το τέλος μίας αμφιλεγόμενης σχέσης ή διπλωματικό «κρεσέντο»; - Οι επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον

20:26

Χαλκιδική: Νεκρή λουόμενη σε θαλάσσια περιοχή της Νικήτης

20:12

Ισπανία: Σε κόκκινο συναγερμό η Καταλονία λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων

20:00

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Σε τελική φάση οι δοκιμές – Ολοκληρώνονται προς τα μέσα Σεπτεμβρίου

19:48

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού πολιτισμού

19:37

Reuters: Οι πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών στην εξαγγελία Τραμπ για δασμούς 30% στην ΕΕ

19:06

Λίβανος: Ένας νεκρός από ισραηλινό πλήγμα

18:44

Μητσοτάκης για κάρτα εργασίας: Μόνο στον τουρισμό οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 1000%

18:35

Κόστα: Η ΕΕ παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά μας