Τι συμβαίνει με την Tesla του Έλον Μασκ;

Τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη - Η 2η χειρότερη μετοχή στον S&P 500 με ετήσια πτώση σχεδόν 45%.
Τι συμβαίνει με την Tesla του Έλον Μασκ;

Η μετοχή της Tesla τη Δευτέρα, υποχώρησε για έβδομη συνεχή ημέρα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιανουάριο του 2023 (σσ: χαμηλό 15 μηνών), καθώς οι περαιτέρω μειώσεις τιμών το Σαββατοκύριακο ενίσχυσαν τις αυξανόμενες ανησυχίες για την έκθεση των οικονομικών μεγεθών α' τριμήνου της εταιρείας του Έλον Μασκ, που θα δει το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία

Ειδικότερα, η μετοχή της κατρακύλησε 3,40% στα 141,98 δολάρια στη διαπραγμάτευση στην Wall Street τη Δευτέρα, με τις απώλειες για το 2024 να αγγίζουν το 43%, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον διευρυμένο S&P 500. Η Tesla μείωσε τις τιμές στις ΗΠΑ, την Κίνα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με «ψαλίδι» έως και 2.000 δολάρια στα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά οχήματά της, που είναι το Model Y SUV και το Model 3 Sedan. Η Tesla «πετσόκοψε» επίσης την τιμή του premium συστήματος υποβοήθησης οδηγού της κατά 33%. Το σύστημα διατίθεται στην αγορά ως η επιλογή Full Self-Driving, ή FSD, αν και απαιτεί έναν άνθρωπο οδηγό στο τιμόνι, έτοιμο να διευθύνει ή να φρενάρει ανά πάσα στιγμή.

Εικόνα
Φώτο: associatedpress

Η επιλογή FSD, η οποία στο παρελθόν κόστιζε 12.000 δολάρια ή συνδρομή 199 δολ. το μήνα για τους περισσότερους πελάτες στις ΗΠΑ, εμφανίζεται τώρα στον ιστότοπο της Tesla στα 8.000 δολ. με προκαταβολή ή 99 δολ. για μηνιαία συνδρομή. Η έκπτωση της τιμής ακολουθεί τη μηνιαία δωρεάν δοκιμή που η Tesla διέθεσε σε πελάτες σε όλη τη Βόρεια Αμερική από τα τέλη Μαρτίου.

Εικόνα

Υπενθυμίζεται πως κατά το α' τρίμηνο του 2024, η Tesla κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία πτώση στις πωλήσεις εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς η τελευταία φορά που σημείωσε πτώση πωλήσεων ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2020. ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έκθεση παραγωγής και παραδόσεων οχημάτων, η Tesla στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου ολοκλήρωσε την παράδοση 386.810 οχημάτων, ενώ συνολικά ολοκληρώθηκε η παραγωγή 433.371. Σύμφωνα με το FactSet, οι αναλυτές ανέμεναν παραδόσεις περίπου 457.000 οχημάτων για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο

Οι τελευταίες μειώσεις εντείνουν τους αυξανόμενους φόβους των επενδυτών μετά από αδύναμες παραδόσεις πρώτου τριμήνου, τις απολύσεις και την ανάκληση του Cybertruck. Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla προχώρησε στην ανάκληση 3.878 Cybertruck για να επιδιορθώσει ένα σοβαρό ελάττωμα με το πεντάλ που παρατηρήθηκε σε ένα viral βίντεο στο TikTok.

Σύμφωνα με μια κατάθεση στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας, ένα μαξιλαράκι πάνω από το πεντάλ του γκαζιού του Cybertruck θα μπορούσε να χαλαρώσει και να παγιδευτεί στο εσωτερικό του πεντάλ προκαλώντας «μη ηθελημένη επιτάχυνση». Πριν από την ανακοίνωση ανάκλησης και τις περικοπές τιμών, η Tesla είχε ξεκινήσει μια απότομη και χαοτική αναδιάρθρωση, ενημερώνοντας τους εργαζομένους στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι θα περικόψει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της ήτοι 14.000 απολύσεις.

Εικόνα

Παράλληλα, η Tesla σχεδιάζει να δώσει τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου την Τρίτη, με αναλυτές να αναμένουν πτώση των εσόδων κατά 5,1%, κάτι που εάν επαληθευτεί, θα σημάνει τις πρώτες ετήσιες απώλειες για την εταιρία EV από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε την παραγωγή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται η Barbiecue: Έτοιμη η ροζ μαγιονέζα της «Μπάρμπι» από την Heinz

«Από τα τέλη του 2023, το συναίσθημα για την Tesla έχει επιδεινωθεί», ανέφερε ο Τζον Μέρφι, αναλυτής στην Bank of America, με τον ίδιο να αναμένει ότι οι επενδυτές «θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στις δηλώσεις που σχετίζονται με πρωτοβουλίες ανάπτυξης», συγκεκριμένα στην «πλατφόρμα επόμενης γενιάς» του Model 2 και στο robotaxi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο επίκεντρο του διεθνούς «τζετ σετ» η Ελλάδα - Χορός... εκατομμυρίων για luxury ακίνητα

Επίσης, υπό τις οδηγίες του Μασκ, η Tesla «καταργεί» τα σχέδια για την κυκλοφορία ενός πολύ προσιτού ηλεκτρικού αυτοκινήτου Model 2 στο εγγύς μέλλον και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός robotaxi. Ο Τζόζεφ Σπακ, αναλυτής της UBS, προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να «περιμένουν κάποια πυροτεχνήματα», ωστόσο δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί η προσοχή τους από τα βασικά στοιχεία που δεν είναι άλλα από τα μεικτά περιθώρια κέρδους και τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Βoeing 727 της Ολυμπιακής που μετέφερε τη σορ

Ταυτόχρονα, οι ανταγωνιστές της κερδίζουν συνεχώς έδαφος έχοντας επενδύσει μαζικά στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Toyota, που μειώνει συνεχώς την μεταξύ τους ψαλίδα, έχοντας παρουσιάζει έκρηξη στα επίπεδα ζήτησης τόσο σε EV όσο και σε υβριδικά οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ