Η γοητεία της νύχτας: Οι πόλεις που δεν... «κλείνουν μάτι» 24/7

Άμστερνταμ, Μόντρεαλ και Βερολίνο κυνηγούν τον τίτλο της «άυπνης» πόλης. Τα «χοντρά λεφτά» της νυχτερινής ζωής. Στήριγμα στην οικονομία από αλκοόλ, φαγητό, μπαρ και κλαμπς!
Η γοητεία της νύχτας: Οι πόλεις που δεν... «κλείνουν μάτι» 24/7

Η Νέα Υόρκη συχνά αποκαλείται ως «η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», όμως πρακτικά... παίρνει έναν σύντομο «υπνάκο» στις 04:00 το πρωί, ενώ το Βερολίνο και το Τόκιο κανονικά θα πρέπει να την εκθρονίσουν και να πάρουν τον τίτλο της, καθώς εκεί, τα μπαρ μπορούν νόμιμα να σερβίρουν αλκοόλ 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, αποτελώντας «παράδεισο» για τα party animals και τους «ξενύχτηδες»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο «ινσταγκραμικό» πεντάστερο ξενοδοχείο του 2024

Το Μόντρεαλ θα μπορούσε να είναι η νεότερη προσθήκη σε αυτή τη λίστα, καθώς η καναδική πόλη, της οποίας τα μπαρ και τα κλαμπ κλείνουν επί του παρόντος στις 03:00 το πρωί, σχεδιάζει να εισαγάγει μια νέα ζώνη 24 ωρών σε μια γειτονιά στο κέντρο ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να επενδύσει στη νυχτερινή της ζωή.

Εικόνα

Οι πολιτικές για τη διατήρηση των πόλεων ανοιχτές όλο το εικοσιτετράωρο ενισχύονται από τότε που το Άμστερνταμ άρχισε να εκδίδει 24ωρες άδειες λειτουργίας το 2013. Η ιδέα της καλλιέργειας του nightlife έχει από τότε εξαπλωθεί σε περίπου 100 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου και της Ζυρίχης. Και ενώ η έμφαση έχει δοθεί συχνά στα μπαρ και στα κλαμπ, η νέα... φάση αφορούν πολύ περισσότερα από το αλκοόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό το ιρλανδικό Single Malt έγινε και επίσημα το πιο ακριβό ουίσκι που πωλήθηκε ποτέ

«Μια επίσημη πολιτική 24 ωρών είναι απλώς μια παραδοχή ότι η πόλη και οι οικονομικές της δραστηριότητες δεν σταματούν ποτέ», δήλωσε ο Μισέλ Ακούτο, διευθυντής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Στο Βερολίνο, ο «techno - τουρισμός» προσελκύει περισσότερους από 3 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο. Παράλληλα, μια άλλη ανάλυση διαπίστωσε ότι η νυχτερινή ζωή αποφέρει έσοδα 35,1 δισ. δολάρια για την Νέα Υόρκη ετησίως, αντιστοιχώντας σε 299.000 θέσεις εργασίας και 13,1 δισ. δολ. σε μισθούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διθύραμβοι Forbes για Ελλάδα: Στην ελίτ με τα καλύτερα κρασιά παγκοσμίως

Για το Άμστερνταμ, η έναρξη της επέκτασης του ωραρίου της πόλης έφερε νέα «πνοή» σε πολυλειτουργικούς χώρους έξω από το κέντρο της πόλης, με «κόρη οφθαλμού» το A'DAM Toren, ένα πύργο 22 ορόφων με γραφεία, καφέ, εστιατόρια και ένα υπόγειο κλαμπ στη γειτονιά Overhoeks. «Οι 24ωροι πολυχώροι του Άμστερνταμ βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που μένουν γύρω τους, επειδή διαθέτουν ανέσεις που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας» τονίζουν αναλυτές.

Εικόνα

Ταυτόχρονα, στο Βερολίνο, δεν υπάρχουν περιορισμοί για το πότε μπορεί να πωληθεί αλκοόλ. Μάλιστα, για την οικονομική «ένεση» στη «ζωντανή» νυχτερινή ζωή, τα τρένα λειτουργούν επίσης 24 ώρες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. «Αν θέλετε να δημιουργήσετε πολιτιστική ζωντάνια σε μια πόλη, δεν είναι μόνο η κατανάλωση αλκοόλ. Πρέπει να έχετε έναν δημιουργικό χώρο που να είναι και συμπεριληπτικός και προσιτός. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι προσβάσιμα για άτομα που ζουν εκτός πόλης, για παράδειγμα. Το λεωφορείο δεν μπορεί να σταματήσει τα μεσάνυχτα» εξηγούν οι Γερμανοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δοκίμασε 879 μπύρες και απεφάνθη: Ιδού οι 11 καλύτερες του κόσμου - «Ξεχωρίζω την Αθήνα»

Βεβαίως, η επέκταση της νυχτερινής ζωής δεν είναι... αναίμακτη: Το Άμστερνταμ αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα με τους θορυβώδεις τουρίστες ενώ μεγάλο στοίχημα παραμένει η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ αυτών που παρτάρουν και εκείνων που κοιμούνται, ενώ το 2018, η κυβέρνηση του Βερολίνου επένδυσε 1 εκατ. ευρώ για ηχομονωτικά έργα.