Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ελβετοί φοιτητές έσπασαν το ρεκόρ της καλύτερης επιτάχυνσης με το μονοθέσιο Mythen

Ελβετικοί φοιτητές δημιούργησαν ένα μονοθέσιο που κατέχει πλέον τον τίτλο του ηλεκτρικού οχήματος με την καλύτερη επιτάχυνση στον κόσμο. Το Mythen, εκτοξεύτηκε από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόνο 0,956 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μόλις 12 μέτρα πριν σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ. 
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ελβετοί φοιτητές έσπασαν το ρεκόρ της καλύτερης επιτάχυνσης με το μονοθέσιο Mythen

Το ηλεκτρικό όχημα με την καλύτερη αυτή τη στιγμή επιτάχυνση στον κόσμο δεν ανήκει στην Tesla, την Bugatti ή κάποια άλλη διάσημη αυτοκινητοβιομηχανία. Το αυτοκίνητο που κατέχει πλέον το ρεκόρ κατασκευάστηκε από μια ομάδα φοιτητών στην Ελβετία.

Διαβάστε ακόμα: Mercedes AMG One - Λούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ πήραν το supercar των 2,3 εκατ. ευρώ για μια βολτίτσα

Το Academic Motorsports Club Zurich (AMZ), το οποίο αποτελείται από φοιτητές των πανεπιστημίων ETH της Ζυρίχης και της Λουκέρνης, σχεδίασε ένα μονοθέσιο με μπαταρία που ονομάζεται Mythen και μπορεί να επιταχύνει από το μηδέν στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ο χρόνος του νέου ρεκόρ, ο οποίος ξεπέρασε εύκολα το προηγούμενο, έχει πιστοποιηθεί ακόμη και από το Γκίνες.

Το ρεκόρ σημειώθηκε στο Switzerland Innovation Park στο Ντούμπεντορφ. Σύμφωνα με το ETH Zurich, κατά την εκκίνησή του, το Mythen, το οποίο οδηγούσε η Kate Maggetti, εκτοξεύτηκε από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόνο 0,956 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μόλις 12 μέτρα πριν σπάσει το ρεκόρ.

Εικόνα

Ο χρόνος του Mythen είναι κατά πολύ μικρότερος του προηγούμενου φοιτητικού ρεκόρ των 1.461 δευτερολέπτων, το οποίο είχε επιτευχθεί από ένα άλλο ηλεκτρικό όχημα που σχεδιάστηκε από μια ομάδα του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σηματοδοτεί επίσης την τρίτη φορά τώρα που το ρεκόρ σημειώνεται από την ομάδα AMZ.
Άλλωστε, το Mythen σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και τελειοποιήθηκε με αυτόν το στόχο: να σημειώσει νέο ρεκόρ επιτάχυνσης, φέρνοντας και πάλι τον τίτλο στο AMZ.

Στο εκπληκτικό αποτέλεσμα συνέδραμαν οι κινητήρες που είναι τοποθετημένοι σε κάθε τροχό, οι οποία αποδίδουν συνδυαστικά 326 ίππους. Επιπλέον, ολόκληρο το όχημα, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου, των κινητήρων και της μπαταρίας του, ζυγίζει μόλις 140 κιλά. Αυτό δίνει στο όχημα μια αμελητέα αναλογία βάρους-ισχύος 0,43 kg/hp που ούτε ένα ελαφρύ υπεραυτοκίνητο όπως η νέα Bugatti Bolide δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Φυσικά, η ομάδα του AMZ δεν κέρδισε μόνο τους ομολόγους της στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που επιταχύνει γρηγορότερα από οποιοδήποτε μοντέλο των καθιερωμένων (και καλύτερα χρηματοδοτούμενων) αυτοκινητοβιομηχανιών.

Εικόνα

Το Mythen μπορεί να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορα από το McMurtry Spéirling (το οποίο κάνει το 0-100 σε 1,4 δευτερόλεπτα) και σχεδόν ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο πιο γρήγορα από το Rimac Nevera (1,81 δευτερόλεπτα), αν και τα δύο είναι μοντέλα παραγωγής.

Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο των Ελβετών φοιτητών δεν κατέχει το απόλυτο ρεκόρ του αυτοκίνητου με την καλύτερη επιτάχυνση, αλλά μόνο εκείνο που αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα. Το συγκεκριμένο ρεκόρ, όπως επισημαίνει το Car and Driver, κατέχει ένα Top Fuel dragster, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα σε περίπου 0,4 δευτερόλεπτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ