Μάικλ Τζόρνταν: Τα φορεμένα Nike Air Ship του θρύλου του NBA αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων βγαίνουν πάλι σε δημοπρασία

Τα Nike Air Ship που είχε φορέσει ο Μάικλ Τζόρνταν στο ντεμπούτο του στο NBA είχαν πουληθεί για 1,5 εκατ. δολάρια το 2021. Τώρα βγάινουν και πάλι σε δημοπρασία με όλους να περιμένουν να δουν αν θα σπάσουν ξανά το προηγούμενο ρεκόρ ως το ακριβότερο sneaker που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.
Μάικλ Τζόρνταν: Τα φορεμένα Nike Air Ship του θρύλου του NBA αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων βγαίνουν πάλι σε δημοπρασία

Μόλις δύο χρόνια μετά την πώλησή τους για 1,5 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία, ένα ζευγάρι Nike Air Ships που φόρεσε και υπέγραψε ο θρύλος του μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν, στο ντεμπούτο του στο NBA, βγαίνει και πάλι στο σφυρί.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο Τζόρνταν μετέτρεψε τα 25 εκατ. δολάρια σε 3 δισ. μέσω των Σάρλοτ Χόρνετς

Τα αθλητικά παπούτσια φορέθηκαν από τον Τζόρνταν στον πέμπτο μόλις αγώνα του στο ΝΒΑ. Μετά το παιχνίδι, ο ρούκι τότε παίκτης των Chicago Bulls έδωσε τα παπούτσια του στον T.J. Ο Lewis, ο οποίο ήταν ball boy για την αντίπαλη ομάδατων Denver Nuggets. Το 2021, ο Lewis πούλησε τα αθλητικά παπούτσια μαζί με το πάσο προσωπικού του για τη σεζόν 1984-1985 για 1,47 εκατ. δολάρια, μέσω δημοπρασίας από τον οίκο Sotheby's.

Εκείνη την εποχή, τα Air Ships έσπασαν το ρεκόρ ως τα πιο ακριβά παπούτσια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία, τριπλασιάζοντας σχεδόν το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε πάλι ένα ζευγάρι φορεμένων sneakers με αυτόγραφα Air Jordan 1 τα οποία κόστιζαν 560.000 δολάρια.

Το ρεκόρ έσπασε ξανά νωρίτερα φέτος από ένα ζευγάρι Air Jordan 13, πάλι με αυτόγραφο και χρησιμοποιημένα από τον Jordan κατά την τελευταία του εμφάνιση στους τελικούς του NBA το 1998, τα οποία πουλήθηκαν για 2,2 εκατ. δολάρια.

Παρά τη φήμη που συνοδεύει τα Air Jordan 1, τα οποία απαγορεύτηκαν από το ΝΒΑ, στην πραγματικότητα ήταν τα Air Ship εκείνα που προκάλεσαν την οργή της διοργάνωσης επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις ενιαίες πολιτικές του.

Ο Τζόρνταν τιμωρούνταν με πρόστιμο 5.000 δολάρια κάθε φορά που φορούσε τα ασπρόμαυρα αθλητικά παπούτσια, τιμωρία που μάλλον ωχριούσε μπροστά στο σάλο που δημιούργησε η ανυπακοή του. Όταν, μάλιστα, η Nike αποφάσισε να βγάλει στην αγορά τα Air Jordan 1, διεξήγαγε μια καμπάνια δίνοντας έμφαση στην απαγόρευση αντί να την αποφύγει, βάζοντας έτσι τους πρώτους λίθους στο μυθικό οικοδόμημα της Air Jordan.

Η επιστροφή του συγκεκριμένου ζεύγους Air Ship γίνεται τώρα μέσω της Goldin, η οποία φιλοξενεί τη δημοπρασία μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, η κορυφαία προσφορά βρίσκεται μόλις στα 170.000 δολάρια, ποσό που αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη τις επόμενες εβδομάδες.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα Air Ship θα σημειώσουν νέο ρεκόρ δημοπρασίας, ή αν θα ξεπεράσουν έστω την τιμή που έπιασαν μόλις πριν από δύο χρόνια. Σημειώνεται πάντως ότι την τελευταία τριετία η αγορά δημοπρατούμενων αθλητικών παπουτσιών κάνει θραύση, με έμφαση στα ζευγάρια εκείνα της Jordan που έχουν φορεθεί από τον θρύλο του παγκόσμιου μπάσκετ.

Το χρονοδιάγραμμα της δημοπρασίας συμπίπτει επίσης με την αναβίωση του Air Ship από τη Nike, κάτι που προηγουμένως δεν αποτελούσε κάποιο σημαντικό γεγονός στους κύκλους των συλλεκτών sneakers. Ένας μικρός μόνο αριθμός συνεργασιών και in-line κυκλοφοριών είχε βρει το δρόμο επιστροφής στην αγορά, κάτι που πλέον γίνεται διθυραμβικά κάτω από την ομπρέλα της Jordan αντί της Nike.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ