Spend it: Τα Nike του Michael Jordan είναι τα πιο ακριβά παπούτσια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία

Τα Nike Air Ships που φορούσε ο Μάικλ Τζόρνταν στην πρώτη του χρονιά στο NBA πουλήθηκαν για 1,472 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκο Sotheby's, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου.
Spend it: Τα Nike του Michael Jordan είναι τα πιο ακριβά παπούτσια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία

Ο κόσμος των sneakers έχει νέα πρωτιά. Τα γνωστά Nike του Μάικλ Τζόρνταν, τα οποία φορούσε στα πρώτα παιχνίδια του στο NBA, τη δεκαετία του '80 πωλήθηκαν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για 1,5 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία Sotheby's Icons of Excellence & Haute Luxury στο Λας Βέγκας, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον κόσμο των δημοπρασιών.

Διαβάστε ακόμα: Μια σουίτα στο Super Bowl Stadium για τους φαν του NFL

Τα Nike Air Ships του 1984 είναι πλέον τα πιο ακριβά αθλητικά παπούτσια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία και τα πρώτα που ξεπέρασαν το 1 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, τα θρυλικά μποτάκια αποκτήθηκαν από τον μανιώδη συλλέκτη Nick Fiorella στην τιμή των 1,472 εκατομμύριων δολαρίων.

Εικόνα
Ο Μάικλ Τζόρνταν φόρεσε τα Nike Air Ships στον πέμπτο αγώνα της rookie season του με τους Chicago Bulls (Πηγή: Sotheby's)

Σχεδιασμένα από τον Bruce Kilgore, τα Air Ship ήταν τα πρώτα παπούτσια μπάσκετ που φόρεσε ο Τζόρνταν ως επαγγελματίας του NBA το 1984. Το συγκεκριμένο ζευγάρι πάτησε το γήπεδο στον πέμπτο αγώνα της rookie season του Τζόρνταν με τους Chicago Bulls και αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την αρχή της λαμπρής αθλητικής καριέρας του, αλλά και την έναρξη της Air Jordan όπως την ξέρουμε σήμερα.

Εικόνα
Tα θρυλικά μποτάκια αποκτήθηκαν από τον μανιώδη συλλέκτη Nick Fiorella στην τιμή των 1,472 εκατ. δολαρίων  (Πηγή: Sotheby's)

Η χαρακτηριστική σειρά παπουτσιών και ρούχων του Τζόρνταν , την οποία ξεκίνησε με τη Nike το '84, δεν έχει ξεπεραστεί σε δημοτικότητα παρά τη «συνταξιοδότηση» του θρυλικού άσου. Αντίθετα, μετά το ντοκιμαντέρ του ESPN «The Last Dance», η ζήτηση για τα ρούχα του Τζόρνταν εκτινάχθηκε στα ύψη. «Η τιμή- ρεκόρ για τα Jordan Nike Air Ships επιβεβαιώνει τη θέση του Μάικλ Τζόρνταν και του franchise της Air Jordan στην κορυφή της αγοράς αθλητικών παπουτσιών», δήλωσε ο Brahm Wachter, επικεφαλής του τομέα streetwear και σύγχρονων συλλεκτικών ειδών της Sotheby's.

Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας μάλιστα κατείχε επίσης ένα ζευγάρι μποτάκια Nike Air Jordan 1 που φορούσε ο shooting guard των Chicago Bulls σε ένα παιχνίδι επίδειξης το 1985, το οποίο πουλήθηκε αντί 615.000 δολαρίων από τον οίκο Christie's τον Αύγουστο του 2020.

Ωστόσο, τα πολυτιμότερα αθλητικά παπούτσια που πουλήθηκαν ποτέ προέρχονται από την ντουλάπα του Kanye West. Τα Nike Air Yeezy 1 Prototypes του 2008, τα οποία ο ράπερ φορούσε στη σκηνή των Grammy, «έπιασαν» τα 1,8 εκατ. δολάρια σε ιδιωτική πώληση που πραγματοποιήθηκε από τους Sotheby's τον περασμένο Απρίλιο.

«Από την έναρξη των πωλήσεων αθλητικών παπουτσιών στον οίκο Sotheby's το 2019, έχουμε δει ξανά και ξανά την ανώτατη τιμή να ανεβαίνει και είμαστε ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες που δείχνει να έχει η κατηγορία», προσθέτει ο Wachter. Το μόνο που απομένει να δούμε είναι το πότε, από τι και για πόσα θα σπάσει το νέο ρεκόρ που μόλις έβαλε στο βιογραφικό του ο Μάικλ Τζόρνταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ