Έρευνα: Ρολόγια πολυτελείας αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν κλαπεί ή εξαφανιστεί το 2022

Αύξηση 60% στις αναφορές κλοπής ή απώλειας πολυτελών ρολογιών φαίνεται ότι σημειώνει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Bloomberg. Ο αριθμός, μάλιστα, αυξάνεται καθημερινά, με τις αρχές σε όλο τον κόσμο να συστήνουν ειδικές ομάδες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Έρευνα: Ρολόγια πολυτελείας αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν κλαπεί ή εξαφανιστεί το 2022

Σύμφωνα με νέα δεδομένα, ρολόγια πολυτελείας αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν κλαπεί ή εξαφανιστεί, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά. Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, έρευνα της Watchfinder & Co. διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο πλαστά ρολόγια κυκλοφορούν στη Βρετανία, με 40 εκατομμύρια πλαστά κομμάτια να πωλούνται σε όλο τον κόσμο ετησίως.

Διαβάστε ακόμα: Morgan Stanley - Συνεχής η πτώση στις τιμές των Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet και άλλων πολυτελών ρολογιών

Τα νέα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από το Watch Register, μια βάση δεδομένων για χαμένα και κλεμμένα ρολόγια που δέχεται αναφορές ιδιωτών για περιπτώσεις κλοπής ή απώλειας. Σύμφωνα με το Bloomberg, 6.815 ρολόγια τοποθετήθηκαν στο Watch Register πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 60% από τις αναφορές του 2021. Η εταιρεία, η οποία συλλέγει στατιστικά στοιχεία για περισσότερα από 30 χρόνια, έχει συνολικά σχεδόν 80.000 ρολόγια καταχωρημένα ως χαμένα ή κλεμμένα.

Η Rolex βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η πιο δημοφιλής μάρκα πολυτελών ρολογιών, με το επιβλητικό 44% της βάσης δεδομένων του Watch Register να αποτελείται από κομμάτια της εταιρείας. Η OMEGA έρχεται στη δεύτερη θέση με 7%, με τις Breitling, TAG Heuer και Cartier να ακολουθούν με 6, 5 και 4%, αντίστοιχα. Η Patek Philippe ολοκληρώνει το γκρουπ, αποτελώντας μόλις το 3% των κλεμμένων κομματιών του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Watch Register.

«Η σημαντική αξία και το κύρος αυτών των high-end ρολογιών συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή εξελιγμένων και διεθνών εγκληματικών δικτύων, καθιστώντας τα πρωταρχικό στόχο για κλοπές», είπε στο Bloomberg η Katya Hills, διευθύνουσα σύμβουλος του Watch Register.

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο αναφέρουν αύξηση των κλοπών, με ορισμένες να προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παράνομη δραστηριότητα. Στις ΗΠΑ, το αστυνομικό τμήμα της Κομητείας του Λος Άντζελες ανέφερε περισσότερες από 200 ληστείες που αφορούσαν τουλάχιστον ένα ρολόι αξίας 5.000 δολαρίων ή περισσότερο από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Στο Λονδίνο, αφότου αναφέρθηκαν κλοπές 667 Rolex μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022 εντός των ορίων της πόλης, η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία δημιούργησε μια ειδική ομάδα για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα την κλοπή πολυτελών ρολογιών. Οι αρχές του Παρισιού ξεκίνησαν μια παρόμοια πρωτοβουλία την ίδια χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ