Morgan Stanley: Συνεχής η πτώση στις τιμές των Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet και άλλων πολυτελών ρολογιών

Οι τιμές για τα μεταχειρισμένα ελβετικά ρολόγια της Rolex, της Patek Philippe και της Audemars Piguet μειώνονται σταθερά και θα συνεχίσουν να μειώνονται, σύμφωνα με νέα έκθεση αναλυτών της Morgan Stanley και της WatchCharts.
Morgan Stanley: Συνεχής η πτώση στις τιμές των Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet και άλλων πολυτελών ρολογιών

Τώρα μπορεί επιτέλους να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε το ρολόι που είχατε βάλει στο μάτι πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές της δευτερογενούς αγοράς για τα μοντέλα της Rolex, της Patek Philippe και της Audemars Piguet θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς η προσφορά παραμένει σχετικά υψηλή.

Διαβάστε ακόμα: Κριστιάνο Ρονάλντο - Επενδύει άγνωστο ποσό στο διάσημο ηλεκτρονικό κατάστημα ρολογιών Chrono24

Οι τιμές για τα μεταχειρισμένα ελβετικά ρολόγια μειώνονται σταθερά μετά την άνοδο που σημειώθηκε το 2021. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι η προσφορά μεταχειρισμένων στην αγορά παραμένει υψηλή σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα, αν και αρχίζει να πέφτει, σύμφωνα με νέα έκθεση αναλυτών της Morgan Stanley και της WatchCharts.

Δύο άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την πτώση των τιμών περιλαμβάνουν τις αλλαγές στις δαπάνες των πλουσίων που προκλήθηκαν από ανησυχίες για την οικονομία (γνωστός και ως «Richcession») και το κραχ της αγοράς κρυπτονομισμάτων τον τελευταίο χρόνο. Ο Γενικός Δείκτης Αγοράς WatchCharts, ο οποίος παρακολουθεί τις συναλλαγές των 60 πιο δημοφιλών ελβετικών ρολογιών, έχει υποχωρήσει πάνω από 6% από την αρχή του 2023 και κατά σχεδόν 17% τον τελευταίο χρόνο.

Οι τιμές για τα μεταχειρισμένα ελβετικά ρολόγια μπορεί να πέφτουν, αλλά αρκετά από τα πιο πολυπόθητα ρολόγια εξακολουθούν να πωλούνται ακριβότερα από ό,τι στο λιανικό εμπόριο. Η έκθεση διαπίστωσε ότι 89 μοντέλα Rolex, ή το 79% αυτών που παρακολουθούνται από το WatchCharts, διαπραγματεύονται σε τιμές πάνω από τη λιανική.

Για την Patek Philippe, ο αριθμός των μοντέλων που πωλούνται σε τιμές άνω της λιανικής ανέρχεται σε 43, που είναι το 48% του συνόλου, και για την Audemars Piguet ο αριθμός είναι 34, που αντιστοιχεί στο 71% του συνόλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη και αυτός ο αριθμός μειώνεται. Και οι τρεις μάρκες, νωρίτερα φέτος, είχαν μεγαλύτερο αριθμό μοντέλων που διαπραγματεύονται πάνω από τη λιανική. Η Rolex είχε 112 μοντέλα που πουλούνταν ακριβότερα από τη λιανική τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 89 τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι ο αριθμός μειώθηκε πάνω από 20% τους επόμενους πέντε μήνες. Η Patek, εν τω μεταξύ, είδε τον αριθμό της να μειώνεται από 47 σε 43, μείωση 9%, και η AP από 36 σε 34, σημειώνοντας μείωση 6%.

Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η τάση, αλλά οι συλλέκτες που αναζητούν ένα Rolex Daytona ή ένα Royal Oak Offshore ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις τιμές της δευτερογενούς αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ