Κλέφτες πανάκριβων ρολογιών σαρώνουν το Λονδίνο - Εντοπίζουν θύματα μέσω Instagram και τους κλέβουν με τη βία

Κλέφτες ρολογιών με γνώσεις Instagram χρησιμοποιούν τα social media για να εντοπίσουν και να αποσπάσουν με τη βία πανάκριβα μοντέλα από συλλέκτες στο Λονδίνο. Θύμα τους ακόμη και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Αμίρ Καν.
Κλέφτες πανάκριβων ρολογιών σαρώνουν το Λονδίνο - Εντοπίζουν θύματα μέσω Instagram και τους κλέβουν με τη βία

Μια νέα γενιά εγκληματιών που φαίνεται ότι γνωρίζουν καλά την ψηφιακή τεχνολογία, κλέβουν «κατά παραγγελία» ρολόγια υψηλής αξίας σε όλη την πρωτεύουσα της Βρετανίας. Σύμφωνα με τους Times, οι κλέφτες φέρονται να χτενίζουν τα προφίλ στα social media αναζητώντας σπάνια και ακριβά ρολόγια χειρός, τα οποία στη συνέχεια αποσπούν με τη χρήση βίας.

Διαβάστε ακόμα: Rolex - Ανάρπαστα τα ρολόγια της - Κατασκευάζει τρία νέα εργοστάσια στην Ελβετία για να καλύψει τη ζήτηση

Το φαινόμενο εκτιμάται ότι έχει άμεση σχέση με την αύξηση των πωλήσεων ιδίως των μεταχειρισμένων ρολογιών στην ακμάζουσα δευτερογενή αγορά, με best sellers μοντέλα των εταιρειών Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet.

Ο Άλεξ Μπόμπεργκ, πρόεδρος της εταιρείας ασφαλείας Intelligent Protection International, ανέφερε στους Times ότι τα πολυτελή ρολόγια έχουν γίνει «φορητά περιουσιακά στοιχεία» που μπορούν να πουληθούν γρήγορα για να αποφέρουν κέρδος.

Εικόνα

«Μπορούν να κλαπούν κατά παραγγελία ή να διακινηθούν εύκολα μέσω της μαύρης αγοράς - ίσως για το ένα δέκατο ή το ένα πέμπτο της αξίας τους», τόνισε στη δημοσίευση. «Αν κλαπούν κατόπιν παραγγελίας, αυτό εγείρει μια σειρά ζητημάτων. Κυρίως, το ποιοι είναι οι εγκληματίες που έχουν το θράσος να βγάλουν με τη βία ένα ρολόι από το χέρι ενός διάσημου προσώπου στη μέση του δρόμου και το ποιοι είναι οι συλλέκτες που θα το αγοράσουν ευχαρίστως».

Στόχος ενός τέτοιου εγκλήματος ήταν και ο Αμίρ Καν. Τον περασμένο Απρίλιο, στο ανατολικό Λονδίνο, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας αναγκάστηκε υπό την απειλή όπλου να δώσει τον επικαλυμμένο με διαμάντια χρονογράφο του Franck Muller Vanguard, περιστατικό που περιγράφτηκε ως «προσεκτικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη ληστεία».

Εικόνα
Και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Αμίρ Καν έπεσε θύμα των εγκληματιών που κλέβουν πανάκριβα ρολόγια (Πηγή: Getty Images)

Η κλοπή ρολογιών δεν είναι δυστυχώς νέο φαινόμενο. Ίσως θυμάστε μια συμμορία γνωστή ως «Rolex Rippers» που στόχευε πλούσιους άνδρες που φορούσαν ακριβά ρολόγια στο Λονδίνο τα Χριστούγεννα του 2021 και την Πρωτοχρονιά του 2022.

«Οι συμμορίες ανακαλύπτουν τα θύματά τους στα social media και σκέφτονται ως εξής: “Μένει σε αυτό το ξενοδοχείο στο Λονδίνο και έχει αυτά τα ρολόγια Hublot. Ας περιμένουμε να βγει και θα του τα πάρουμε”», ανέφερε στους Times ο Κρίστορφερ Μαρινέλο, ιδρυτής της Art Recovery International. «Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους ανθρώπους που θέλουν να επιδείξουν αυτό που έχουν, ωστόσο θα πρέπει να έχει κανείς στο νου του ότι δεν υπάρχει αρκετή αστυνομία στο δρόμο αυτές τις μέρες», συμπλήρωσε με έμφαση.

Σύμφωνα με τον Μαρινέλο, αυτές οι ληστείες συμβαίνουν πολλές φορές την εβδομάδα και οι κλέφτες γίνονται όλο και πιο βίαιοι. «Δεν μπορείς να βγεις για δείπνο στο Mayfair φορώντας ένα high-end ρολόι», ανέφερε.

Αν λοιπόν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο Λονδίνο, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα το αν θα φορέσετε το αγαπημένο σας Rolex για να βολτάρετε στην Oxford Street, ή απλά θα το αφήσετε να ξεκουράζεται στο συρτάρι σας στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ