Βασιλιάς Κάρολος Γ': Κέρδισε 30 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις στα ενοίκια όσων κατοικούν σε βασιλική γη στη Βρετανία

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' κέρδισε 30,1 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των ενοικίων στη Βρετανία. Σύμφωνα με νέα έκθεση, οι ενοικιαστές σε γη που ανήκει σε βασιλική ιδιοκτησία επιβαρύνθηκαν κατά το τελευταίο οικονομικό έτος με αύξηση 3% στο ενοίκιο της κατοικίας τους.
Βασιλιάς Κάρολος Γ': Κέρδισε 30 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις στα ενοίκια όσων κατοικούν σε βασιλική γη στη Βρετανία

Τα ενοίκια στη Βρετανία αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ, κάτι που φαίνεται ότι έφερε αρκετό χρήμα στις τσέπες του βασιλιά Κάρολου Γ'. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο μονάρχης έλαβε φέτος 26,2 εκατ. λίρες (30,1 εκατ. ευρώ περίπου) από την τεράστια ακίνητη περιουσία του.

Διαβάστε ακόμα: Ντέιβιντ Μπέκαμ - Δώρισε στον βασιλιά Κάρολο ένα βάζο μέλι παραγωγής του γιατί και οι δύο αγαπούν τις μέλισσες

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Β' πέθανε το περασμένο φθινόπωρο, ο Κάρολος κληρονόμησε μια τεράστια έκταση 45.000 στρεμμάτων, γνωστή ως Δουκάτο του Λάνκαστερ. Η γη, η οποία είναι περίπου όσο η Ουάσιγκτον, συγκεντρώνει εκατομμύρια έσοδα από ενοίκια ετησίως.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο βασιλιάς δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει εταιρικούς φόρους σε αντίθεση με τις περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρα, αν και ο ίδιος καταβάλλει οικειοθελώς ένα άγνωστο ποσό στο εισόδημά του.

Εικόνα
Άποψη του Λανκαστερ (Πηγή: Shutterstock)

Οι πληροφορίες για την περιουσία του βασιλιά προέρχονται από πρόσφατα δημοσιευμένα λεπτομερή αρχεία σχετικά με τα οικονομικά του Δουκάτου, αποκάλυψη που συνέβη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η γη απέφερε περισσότερο εισόδημα από ποτέ, ακόμη και όταν ήταν υπό τον έλεγχο της μητέρας του.

Αυτό πιθανώς συνέβη λόγω της αύξησης κατά 3% του ενοικίου για ενοικιαστές που κατοικούν σε βασιλική γη κατά το τελευταίο οικονομικό έτος. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δουκάτου, «η ανακαίνιση και η αποκατάσταση» οδήγησαν σε «βελτιωμένες αξίες ενοικίασης».

Ο Κάρολος, λαμβάνει επίσης χωριστά 86 εκατ. λίρες ετησίως (περίπου 99 εκατ. ευρώ) από το ταμείο Sovereign Grant, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, και έχει σκοπό να καλύπτει τα περισσότερα από τα βασιλικά έξοδα.

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ του Καρόλου αποτελείται από ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 900 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο κερδίζει χρήματα για το μέλος της βασιλικής οικογένειας που το διαχειρίζεται. Πριν γίνει βασιλιάς, ο Κάρολος διηύθυνε το Δουκάτο της Κορνουάλης, ένα άλλο χαρτοφυλάκιο που διατηρεί τώρα ο γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Αν και τα δουκάτα είναι οι κύριες πηγές ιδιωτικού εισοδήματος για τη βασιλική οικογένεια, αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της περιουσίας της μοναρχίας, η οποία υπολογίζεται συνολικά στα 25 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις ακινήτων υπό το Crown Estate -ένα ακόμη ταμείο Sovereign Grant- και φυσικά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ