Leica ZM Monochrom Edition: Τα δύο νέα κατάμαυρα ρολόγια της Leica ανταγωνίζονται σε στυλ τις κάμερές της

Το τελευταίο επίτευγμα της Leica δεν αφορά τις διάσημες φωτογραφικές μηχανές της αλλά μια νέα έκδοση των ρολογιών ZM1 και ZM 2, που ονομάζεται ZM Monochrom Edition. Πρόκειται για δύο κατάμαυρα μοντέλα εμπνευσμένα από την κάμερα M11 Monochrom.
Leica ZM Monochrom Edition: Τα δύο νέα κατάμαυρα ρολόγια της Leica ανταγωνίζονται σε στυλ τις κάμερές της

«Η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση» ξεστόμισε κάποτε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι αφήνοντας στο συρτάρι του μερικά σχέδια για τις πιο πρωτοποριακές μηχανές της εποχής του. Αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η γερμανική εταιρεία Leica φαίνεται να έχει εμποτίσει τα λόγια του στο DNA της, επιμένοντας να φτιάχνει ό,τι φτιάχνει προσηλωμένη στην απλότητα. Το τελευταίο της επίτευγμα δεν αφορά τις διάσημες φωτογραφικές μηχανές της αλλά μια νέα έκδοση των ρολογιών ZM1 και ZM 2, που ονομάζεται ZM Monochrom Edition.

Διαβάστε ακόμα: Leica Q2 x Disney «100 Years of Wonder» - Μια επετειακή φωτογραφική μηχανή για τα 100 χρόνια του Μίκι Μάους

Όταν πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει το πρώτο της ρολόι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κούνησαν το κεφάλι με δυσπιστία. Έπειτα από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, τα L1 και L2 –τα οποία σύντομα μετονομάστηκαν σε ZM 1 και ZM 2- ήταν όσο όμορφα θα περίμενε κανείς να είναι οποιοδήποτε προϊόν φέρει το λογότυπο της Leica.

Ανεπτυγμένα από τον σχεδιαστή που επιμελείται τις φημισμένες κάμερες της εταιρείας, καθηγητή Achim Heine, τα ρολόγια διέθεταν ένα έντονα θολωτό κρύσταλλο από ζαφείρι που παρέπεμπε σε εκείνο ενός φωτογραφικού φακού.

Εικόνα

Τα δύο μοντέλα διέθεταν επίσης μια πρώτη στο είδος της κορόνα ώθησης, η οποία δεν ήταν εμπνευσμένη μόνο από την εμφάνιση του κλείστρου μιας κάμερας, αλλά και από τη λειτουργία της. Αντί να τραβήξει την κορόνα προς τα έξω για να ορίσει την ώρα, ο χρήστης την πίεζε προς τα μέσα, κάτι που σταματούσε στιγμιαία την κίνηση και επανέφερε τον δείκτη των δευτερολέπτων στο 0.

Εικόνα

Εν τω μεταξύ, ένα μικρό διάφραγμα μετατρεπόταν από λευκό σε κόκκινο ώστε να υποδεικνύει ότι η κίνηση έχει σταματήσει. Η διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων ήταν η προσθήκη μιας λειτουργίας GMT για την ανάγνωση μιας δεύτερης ζώνης ώρας και μιας ένδειξης ημέρας/νύχτας στον επιλογέα του ZM2.

Για τη ZM Monochrom Edition, η Leica εμπνεύστηκε από το δικό της μοντέλο κάμερας M11 Monochrom, «βάφοντας» κατάμαυρα τα τυπικά ZM 1 και ZM 2 με μικρές λευκές πινελιές για τους δείκτες και τις ενδείξεις του καντράν.

Εικόνα

Φυσικά δεν λείπει και η υπογραφή της Leica: μια κόκκινη κουκκίδα στην κορόνα. Εκτός από τη μαύρη μονοχρωμία, όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι ίδια με εκείνα των αρχικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης της κάσας 41 mm από ανοξείδωτο ατσάλι—η οποία έχει πλέον μαύρη επίστρωση PVD— και οι μηχανισμοί χειροκίνητης περιέλιξης Leica ZM 1 και ZM 2 (ορατοί από το πίσω μέρος της θήκης). Τα ρολόγια διαθέτουν επίσης λουράκια από δέρμα μοσχαριού με έντονους πόρους.

Εικόνα

Τα ρολόγια Monochrom Edition θα είναι διαθέσιμα τον επόμενο μήνα από επιλεγμένα καταστήματα Leica σε όλο τον κόσμο. Το ZM 1 θα έχει τιμή 11.550 ευρώ, ενώ το ZM 2 θα κοστίζει 15.450 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Leica.