Mukaab: Η Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει τα σχέδια της για μια νέα υπερσύγχρονη πόλη σε σχήμα κύβου

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του megaproject The Line, η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να χτίσει και μια γιγαντιαία πόλη σε σχήμα κύβου. Η κυβική κατασκευή είναι 20 φορές μεγαλύτερη του όγκου του Empire State Building της Νέας Υόρκης.
Mukaab: Η Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει τα σχέδια της για μια νέα υπερσύγχρονη πόλη σε σχήμα κύβου

Το περασμένο φθινόπωρο η Σαουδική Αραβία είχε τραβήξει το βλέμα της παγκόσμιας κοινότητας, με την εκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή του The Line, μιας υπερσύγχρονης γραμμικής πόλης μήκους 170 χιλιομέτρων στη μέση της ερήμου. Πρόσφατα, ο πρίγκιπας διάδοχος της χώρας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν έδειξε πως δεν «χορταίνει» από megaprojects και έχει ήδη στα σκαριά μια άλλη κατασκευή με τίτλο "Mukaab" (σημαίνει κύβος στα αραβικά) στο κέντρο του Ριάντ.

Διαβάστε ακόμη: Σαουδική Αραβία: Στα σχέδια ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο - Θα έχει ύψος 2 χιλιομέτρων

Με ύψος 400 μέτρα, πλάτος 400 μέτρα και μήκος 400 μέτρα, η κυβική κατασκευή είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει μέσα τις 20 φορές τον όγκο του Empire State Building της Νέας Υόρκης. Εμπνευσμένο από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική αραβική Najdi, το εξωτερικό του κύβου εμφανίζει ένα πολυεπίπεδο μοτίβο από αλληλοεμπλεκόμενα τρίγωνα, ενώ το εσωτερικό του υπόσχεται μια «πύλη σε έναν άλλο κόσμο» που τροφοδοτείται από την τελευταίας γενιάς ψηφιακή, εικονική και ολογραφική τεχνολογία.

Στο εσωτερικό του κύβου θα υπάρχει επίσης ένας πύργος που θα βρίσκεται πάνω σε μια σπειροειδή βάση, καθώς και μια δομή με δύο εκατομμύρια τ.μ. συνολικής επιφάνειας που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία, εμπορικούς χώρους, εγκαταστάσεις αναψυχής, καθώς και επιλογές λιανικής πώλησης και τουριστικά αξιοθέατα.

Το Mukaab θα είναι το επίκεντρο του φιλόδοξου έργου New Murabba, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου σύγχρονου κέντρου του κόσμου στο Ριάντ. Χτισμένο με γνώμονα τη βιωσιμότητα, το έργο θα περιλαμβάνει περισσότερους από 80 χώρους ψυχαγωγίας, όπως θέατρα, πλατείες, πανεπιστήμιο, όπερα, μουσείο, κινηματογράφο, γκαλερί, εργαστήριο καινοτομίας και αίθουσα συναυλιών σε 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το έργο πρόκειται επίσης να προσφέρει περισσότερες από 104.000 κατοικίες, 9.000 δωμάτια ξενοδοχείων και περισσότερα από 980.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, όλα σε ακτίνα 15 λεπτών με τα πόδια και θα απέχει περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο του Ριάντ.

Εικόνα

Επικεφαλής του έργου είναι η New Murabba Development Company που υπάγεται στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.

Εικόνα

Η ανάπτυξη της Murabba αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030 και θα αποτελέσει μέρος μιας σειράς από megaprojects, που ετοιμάζει η Σουαδική Αραβία, όπως το megaresort Red Sea Project , η ανάπτυξη Neom -ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο- και το The Line.