Selva Negra: Το πρώτο απόσταγμα από 100% αγαύη που παρασκευάζεται στη Γερμανία

Με τις πωλήσεις τεκίλας και μεζκάλ να μεσουρανούν, μπαίνουν στο παιχνίδι και παραγωγοί από χώρες εκτός του Μεξικού, οι οποίοι φτιάχνουν τα δικά τους αποστάγματα αγαύης. Μια τέτοια μάρκα είναι η Selva Negra που παρασκευάζεται στη Γερμανία.
Selva Negra: Το πρώτο απόσταγμα από 100% αγαύη που παρασκευάζεται στη Γερμανία

Τα αποστάγματα αγαύης συνεχίζουν ακάθεκτα να κατακτούν τον πλανήτη. Η δημοτικότητα των ποτών -κυρίως τεκίλα και μεζκάλ- έχει σπάσει ρεκόρ ξεπερνώντας σε πωλήσεις ακόμη και το ουίσκι, ενώ όλο και περισσότεροι διάσημοι λανσάρουν δικές τους ετικέτες με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Ντουέιν «The Rock» Τζόνσον, τον Κέβιν Χαρτ και την Κάιλι Τζένερ.

Διαβάστε ακόμα: Λένι Κράβιτζ - Σνομπάρει την τεκίλα, συμμαχεί με την Pernod Ricard και επενδύει σε ένα άγνωστο ποτό: το σοτόλ Nocheluna

Τώρα φαίνεται ότι μπαίνουν στο παιχνίδι και παραγωγοί από χώρες εκτός του Μεξικού, οι οποίοι φτιάχνουν τα δικά τους αποστάγματα αγαύης. Μια τέτοια μάρκα είναι η Selva Negra, ένα νέο απόσταγμα από 100% αγαύη που παρασκευάζεται στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας.

Εικόνα

Η Selva Negra δεν μπορεί νομικά να ονομαστεί τεκίλα ή μεζκάλ, κυρίως επειδή αυτές οι κατηγορίες προστατεύονται με γεωγραφική ένδειξη με τον ίδιο τρόπο όπως το μπέρμπον ή το κονιάκ.

Επίσης, ο τύπος αγαύης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του αποστάγματος είναι η ποικιλία salmiana, η οποία θα απομάκρυνε το ποτό από την κατηγορία τεκίλα ακόμα κι αν αυτό παραγόταν σε μια από τις πολιτείες του Μεξικού. Σημειώνεται ότι η τεκίλα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο από Blue Weber αγαύη, ωστόσο υπάρχουν στην αγορά μεζκάλ με πρώτη ύλη την ποικιλία salmiana.

Εικόνα

Για την κατασκευή του Selva Negra, του πρώτου αποστάγματος αγαύης που παράγεται στη Γερμανία, είναι υπεύθυνος ο οινοποιός και αποσταγματοποιός Florian Faude της Faude Feine Brande. Το ποτό δεν αποστάζεται από ολόκληρους καρπούς αγαύης που θα μπορούσαν να εισάγονται από το Μεξικό, αλλά χρησιμοποιώντας εκχύλισμα από αγαύη salmiana που έρχεται στη Γερμανία.

Εικόνα

Για τη ζύμωση προστίθεται μαγιά κρασιού, η οποία κατά τη διάρκεια ζύμωσης έξι έως οκτώ εβδομάδων μετατρέπει το εκχύλισμα σε ένα είδος μούστου αγαύης, ο οποίος στη συνέχεια αποστάζεται δύο φορές. Μεταξύ των αποστάξεων δίνεται επίσης μια ανατροπή, που κάνει τη Selva Negra να μοιάζει με mezcal. Οι αποστακτήρες εγχύονται με καπνό από τοπικό γερμανικό ξύλο ελάτης, ωστόσο η μέθοδος που χρησιμοποιείται παραμένει μυστική.

Εικόνα

Προς το παρόν, το νέο απόσταγμα είναι διαθέσιμο μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Ως προς τη γεύση και τα αρώματά του η εταιρεία περιγράφει έναν ουρανίσκο αγαύης με νότες ελάτης, καπνού και λίγο φρούτο. Η Selva Negra προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε κοκτέιλ και ο επίσημος ιστότοπος της εταιρείας προτείνει μερικές κλασικές συνταγές για Margarita, Paloma, Old Fashioned και Negroni.

Εικόνα

Καλώς ή κακώς, τα μη μεξικανικά πνεύματα αγαύης εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τελευταία. Το Black Snake Distillery και το Shelter Distilling στην Καλιφόρνια είναι δύο μόνο από τα αποστακτήρια που πειραματίζονται με την παραγωγή αποσταγμάτων αγαύης εκτός των παραδοσιακών συνόρων της κατηγορίας.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί που επικρίνουν την εκτός Μεξικού παραγωγή, υποστηρίζοντας ότι είναι ένας συνδυασμός πολιτιστικής ιδιοποίησης και μετάλλαξης ενός εμβληματικού εθνικού προϊόντος.

Εικόνα

Ωστόσο, δεδομένου του πόσο δημοφιλή έχουν γίνει τα αποστάγματα αγαύης, αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια ανάσχεσης. Έτσι, αν δείτε ένα μπουκάλι «ελληνικού αποστάγματος αγαύης καπνισμένου με τύρφη» σε κάποια κάβα τα επόμενα χρόνια, θυμηθείτε ότι σας είχαμε προειδοποιήσει.