Στιβ Τζομπς: Κάποιος πλήρωσε 218.000 δολάρια σε δημοπρασία για τα φθαρμένα σανδάλια Birkenstock του Στιβ Τζομπς

Κάποιος πλήρωσε 218.000 δολάρια σε δημοπρασία για να αποκτήσει ένα ζευγάρι παλιά φθαρμένα σανδάλια Birkenstock του Στιβ Τζομπς. Τα σανδάλια ήταν μέρος της γκαρνταρόμπας του συνιδρυτή της Apple στη δεκαετία του '80, η οποία σώθηκε από τα σκουπίδια από τον ιδιωτικό του σεφ.
Στιβ Τζομπς: Κάποιος πλήρωσε 218.000 δολάρια σε δημοπρασία για τα φθαρμένα σανδάλια Birkenstock του Στιβ Τζομπς

Το μέγεθος της επιρροής του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, στον κόσμο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ακόμη κι αν έχουν περάσει 11 χρόνια από το θάνατό του, στις 5 Οκτωβρίου 2011. Πέρα από το ανεξίτηλο σημάδι του στο ψηφιακό σύμπαν και στον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, ο μαικήνας της τεχνολογίας φαίνεται ότι συνεχίζει να μαγνητίζει το ενδιαφέρον του κοινού, μέσω των προσωπικών του αντικειμένων.

Διαβάστε ακόμα: Ιβ Τζομπς - Η κόρη του Στιβ Τζομπς είναι το μοντέλο της νέας καμπάνιας της Louis Vuitton για τις τσάντες Twist

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την είδηση της δημοπρασίας ενός Macintosh SE του 1987 που κάποτε του ανήκε και τώρα μαθαίνουμε ένας σούπερ θαυμαστής του Τζομπς πλήρωσε πάνω από 200.000 δολάρια για να αποκτήσει κάτι πολύ πιο ευτελές: ένα παλιό ζευγάρι σανδάλια Birkenstocks.

Ο Τζομπς φορούσε τα Birkenstocks ενώ δούλευε με τον Στιβ Βόσνιακ στο σπίτι των γονιών του στο Los Altos της Καλιφόρνια. Ο χαρακτηρισμός «φθαρμένα» ίσως δεν είναι αρκετός για να περιγράψει την κατάσταση των σανδαλιών που χρησιμοποιούσε ο Τζομπς για το μεγαλύτερο μέρος των δεκαετιών του 1970 και του 1980.

Για να το πάμε και λίγο παραπέρα, τα σανδάλια είναι μια απόδειξη ότι δεν ζουν για πάντα μόνο τα είδωλα αλλά και τα υπάρχοντά τους. Το ζεύγος των Birkenstocks αναμενόταν να πουληθεί σε δημοπρασία για 60.000 δολάρια, αλλά κατέληξε να αποσπάσει μια τελική προσφορά ύψους 218.750 δολαρίων.

Εικόνα

Η τιμή, βέβαια, δεν πλησιάζει καν στα εκατομμύρια των Nike Air Jordan 1 του 1985 ή των Nike Air Ship του 1987 που φορούσε ο Μάικλ Τζόρνταν κατά τον πέμπτο αγώνα του στο ΝΒΑ στη ρούκι σεζόν του το 1984, ωστόσο δεν παύει να είναι υπερδιπλάσια από την υιμή της αρχικής εκτίμησης των δημοπρατών.

Ο οίκος δημοπρασιών περιγράφει το καφέ σουέτ δερμάτινο ζευγάρι Birkenstocks ως «σε αρκετά κακή κατάσταση αλλά ακόμα άθικτο».

Εικόνα

Η περιγραφή αναφέρει: «Κάθε σανδάλι διαθέτει τις αυθεντικές ρυθμιζόμενες αγκράφες Birkenstock και τη στάμπα Birkenstock στην εσωτερική άκρη των δερμάτινων λουριών από σουέτ. Το πέλμα από φελλό και δέρμα διατηρεί το αποτύπωμα των ποδιών του Στιβ Τζομπς, το οποίο είχε διαμορφωθεί μετά από χρόνια χρήσης. Οι λαστιχένιες σόλες των σανδαλιών παρουσιάζουν μεγάλη φθορά από τη χρήση. Περιλαμβάνεται σκληρή θήκη για προστατευτική αποθήκευση και μεταφορά».

Σύμφωνα με το Fortune, ο ανώνυμος αγοραστής των φθαρμένων Birkenstock των 200.000 δολαρίων του Στιβ Τζομπς απέκτησε επίσης και ένα NFT, με αναπαράσταση 360 μοιρών των σανδαλιών.

Ο οίκος δημοπρασιών Julien's Auctions μοιράστηκε την είδηση μέσω ενός tweet που έγραφε: «Πωλήθηκε για 218.750 δολάρια. Ένα ζευγάρι καφέ δερμάτινα πέδιλα από σουέντ Birkenstock Arizona που ανήκαν προσωπικά και φορέθηκαν από τον Στιβ Τζομπς. Η δημοπρασία Icons and Idols: Rock ‘N’ Roll πραγματοποιείται στο @HardRock στη Νέα Υόρκη και διαδικτυακά στη διεύθυνση julienslive.com, από Παρασκευή έως Κυριακή».