Nike: Μια ξενάγηση στο νέο κτίριο Serena Williams που μόλις εγκαινιάστηκε στο αρχηγείο της εταιρείας

Σχεδιασμένο από την εταιρεία Skylab με έδρα το Πόρτλαντ, η κατασκευή 93.000 τετραγωνικών μέτρων είναι τώρα το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της Nike. Το κτίριο Serena Williams θα αποτελέσει το χώρο εργασίας για περισσότερους από χίλιους σχεδιαστές του Brand μόλις η εταιρεία εφαρμόσει την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.
Nike: Μια ξενάγηση στο νέο κτίριο Serena Williams που μόλις εγκαινιάστηκε στο αρχηγείο της εταιρείας

Αν και η Serena Williams έχει εδραιώσει τη θέση της στα γήπεδα του τένις και την ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού με το πρωτοφανές ρεκόρ των 23 τίτλων Grand Slam single μέχρι στιγμής , το όνομά της θα συνδέεται στο εξής και με ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Η Nike ανοίγει τις πύλες του κτιρίου Serena Williams στην πανεπιστημιούπολη της Nike World Headquarters (NWH), στο Μπίβερτον του Όρεγκον.

Διαβάστε ακόμα: Nike sneakers - Γιατί τα limited edition αθλητικά παπούτσια γίνονται ακόμα πιο σπάνια

Για το σχεδιασμό του νεότερου κτιρίου της, η Nike στράφηκε στη Skylab, μια αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα το Πόρτλαντ που εργάστηκε σε συνεργασία με τον Mark Parker, πρώην CEO και σημερινό εκτελεστικό πρόεδρο της Nike Inc. Με έκταση 93.000 τετραγωνικών μέτρων (περίπου το μέγεθος 140 γηπέδων τένις πλήρους μεγέθους), το νέο κτίριο είναι το μεγαλύτερο στο NWH. Οι τρεις πτέρυγες που αποτελούν μεγάλο μέρος της κατασκευής συνδέονται με έναν πύργο 10 επιπέδων, καθιστώντας το κτίριο το ψηλότερο στην πανεπιστημιούπολη.

Το ακίνητο συμβολίζει επίσης το όραμα της φίρμας για το μέλλον. Η Nike βρίσκεται στη μέση μιας σειράς εντυπωσιακών αρχιτεκτονικών εγχειρημάτων, συμπεριλαμβανομένου του νέου Κέντρου Καινοτομίας LeBron James, σχεδιασμένου από τον Olson Kundig, ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο αφιερωμένο στην αθλητική έρευνα.

Εικόνα

Το κτίριο Serena Williams θα επιτρέψει στη Nike να πραγματοποιήσει το σχεδιασμό της με έναν πλήρως ολοκληρωμένο τρόπο. Ενώ οι ομάδες design στεγάζονταν προηγουμένως σε διαφορετικά κτίρια, χωρισμένες ανά άθλημα ή αγορές, το Serena Williams Building ενσωματώνει αυτές τις ομάδες σε ένα ενιαίο συνεκτικό περιβάλλον.

«Τώρα, οι ομάδες σχεδιασμού στη Nike μπορούν να εξετάσουν ένα προϊόν από το αρχικό του σκίτσο μέχρι και τον τρόπο που πωλείται σε ένα κατάστημα, όλα σε ένα ενιαίο κτίριο», ανέφερε ο Jeff Kovel, διευθυντής σχεδιασμού της Skylab.

Εικόνα

Αν και το ίδιο το κτίριο είναι μια συναρπαστική αρχιτεκτονική μορφή, μεγάλο μέρος της υποκείμενης σχεδιαστικής του ιδέας προέκυψε από έναν ειδικό στόχο: να αποκαταστήσει την οικολογία του χώρου και της γύρω πανεπιστημιούπολης. Δουλεύοντας πάνω σε ένα κομμάτι υπαίθριου πάρκινγκ, αδιαπέραστου από το νερό, η Skylab σχεδίασε πράσινες στέγες και ένα σύστημα λεκάνης απορροής για να ελαχιστοποιήσει τη συσσώρευση των ομβρίων υδάτων.

Εικόνα

Η Nike δέσμευσε την κατασκευή με μια φιλόδοξη περιβαλλοντική απόδοση, εστιάζοντας στην εξοικονόμηση νερού, τα αποτελεσματικά συστήματα δόμησης, τα βιώσιμα υλικά και την αποκατάσταση των γύρω υγροτόπων. Το κτίριο διαθέτει πιστοποίηση LEED Platinum, το οποίο, σύμφωνα με τον Kovel, αποτελεί «μνημειώδες επίτευγμα» για ένα τόσο μεγάλο κτίριο.

Εικόνα

Οι βεράντες του είναι εξοπλισμένες με συλλέκτες βρόχινου νερού που τροφοδοτούν το νερό για τις τουαλέτες. Η η Skylab ισχυρίζεται επίσης ότι το 20% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή είναι προϊόντα ανακύκλωσης. Αυτό γίνεται αισθητό στα δάπεδα ορισμένων αιθουσών, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένες σόλες από sneakers της Nike.

Εικόνα

Τα φωτοβολταϊκά στις οροφές των κύριων πτερύγων παρέχουν ενέργεια στο κτίριο, αλλά επιτυγχάνουν και έναν αισθητικό στόχο. «Οι ηλιακές συστοιχίες λειτουργούν ως πέμπτη πρόσοψη, κρύβοντας τα μηχανικά συστήματα της ταράτσας», εξηγεί ο Kovel.

Εικόνα

Η ίδια η Williams ήταν ενεργός συνεργάτης στο σχεδιασμό του κτιρίου. «Συναντήθηκε επανειλημμένα με τη Nike για να μεταφέρει τη δική της οπτική», λέει η Susan Barnes, διευθύντρια της Skylab. Η ομάδα σχεδιασμού χρησιμοποίησε το βιογραφικό υπόβαθρο της πρωταθλήτριας για να καθορίσει όχι μόνο το συνολικό όραμα, αλλά και ορισμένες από τις λεπτομέρειες του κτιρίου. Για παράδειγμα, λευκά τριαντάφυλλα - ένα από τα αγαπημένα λουλούδια της Williams - φυτεύονται σε όλη την κεντρική πλατεία.

«Από την αρχή, προφανώς, η Serena ήξερε ότι θα έπαιρνε ενεργό μέρος στο project, οπότε τη φέραμε νωρίς για να μην είναι απλώς το όνομα του κτιρίου, αλλά πραγματικά να βοηθήσει, να συμμετάσχει στην ανάπτυξή του», δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού της Nike, John Hoke.

Εικόνα

«Καθώς χρησιμοποιούμε τον όρο "princess warrior" για τη Williams, προσθέσαμε στο κτίριο ένα είδος θωρακισμένου ποιοτικού κελύφους, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την πανοπλία των σαμουράι και τα παλάτια στο Τόκιο», δήλωσε ο Jeff Kovel. Τα ιαπωνικά θέματα αποτίουν επίσης φόρο τιμής στη στενή σχέση της φίρμας με την Ιαπωνία ως πηγή χρηματοδότησης αλλά και σημαίνουσας αγοράς στις πρώτες μέρες της Nike.

Εικόνα

Η Skylab Architecture πρόσθεσε επίσης πολλές αναφορές στα σύμβολα και την ιστορία της φίρμας, όπως οι καμάρες που μοιάζουν με ρακέτες του τένις, οι οποίες υποστηρίζουν την οροφή της κεντρικής τραπεζαρίας. Η Williams αναφέρεται τόσο στις εικόνες που χρησιμοποιούνται για το εσωτερικό όσο και στα ονόματα που επιλέχθηκαν για τους διάφορους χώρους, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιθέατρου που πήρε το όνομα της κόρης της, Olympia Williams.

Εικόνα

Το εσωτερικό διαθέτει μεγάλη ποικιλία υλικών και χρωμάτων που αλλάζουν ανάλογα με το δωμάτιο, με γραφικά, λογότυπα και προσαρμοσμένα χαλιά που απεικονίζουν θέματα σχεδίασης της Nike. Έργα τέχνης διακοσμούν επίσης τους χώρους, με μια υφαντή εγκατάσταση από την καλλιτέχνιδα και αρχιτέκτονα Jenny Sabin τοποθετημένη σε ένα κεντρικό αίθριο.

Εικόνα

Στην πλήρη λειτουργία του, το κτίριο Serena Williams πρόκειται να αποτελέσει χώρο εργασίας για περισσότερους από χίλιους σχεδιαστές της Nike, μόλις η εταιρεία εφαρμόσει την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο. Περισσότερες πληροφορίες για το νέο αρχιτεκτονικό επίτευγμα μπορείτε να βρείτε στην εντυπωσιακή ιστοσελίδα της Nike.