Museum of War: Η Ουκρανία καταγράφει τον πόλεμο και τα ρωσικά fake news σε ψηφιακό μουσείο με NFT

Την εισβολή της Ρωσίας, τα γεγονότα του πολέμου και τα fake news της ρωσικής προπαγάνδας καταγράφει η Ουκρανία σε ένα νέο ψηφιακό μουσείο. Με τίτλο «Meta History: Museum of War» το ίδρυμα συνοδεύει το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων με NFTs Ουκρανών καλλιτεχνών και χρησιμοποιεί blockchain για να ξεσκεπάσει τις ψευδείς ειδήσεις.
Museum of War: Η Ουκρανία καταγράφει τον πόλεμο και τα ρωσικά fake news σε ψηφιακό μουσείο με NFT

Η Ουκρανία εγκαινιάζει ένα ψηφιακό «Μουσείο Πολέμου» για να καταγράψει την ιστορία της εισβολής της Ρωσίας. Με την ονομασία «Meta History: Museum of War», ο ιστότοπος περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων του πολέμου, τα οποία συνοδεύονται από NFT.

Διαβάστε ακόμα: Βλαντιμίρ Πούτιν - Προωθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία φορώντας μπουφάν Loro Piana 14.000 δολαρίων

Η Ουκρανία θα εγκαινιάσει ένα μουσείο NFT «για να διατηρήσει το κράτος και την ιστορία της χώρας», δήλωσε ο Alex Bornyakov, αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας, αποκαλύπτοντας τα σχέδια για τον ιστότοπο στο Twitter.

Ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης μια «γραμμή πολέμου», ένα χρονοδιάγραμμα δηλαδή των γεγονότων, με καθένα από αυτά να συνοδεύεται από ένα αντίστοιχο NFT. Κάθε ένα από τα NFT περιλαμβάνει ένα tweet σχετικά με μια σημαντική στιγμή του πολέμου, μαζί με μια εικονογράφηση από διάφορους Ουκρανούς καλλιτέχνες.

Ένα NFT, για παράδειγμα, παρουσιάζει ένα tweet από το ΝΑΤΟ που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή την 3η Ημέρα του πολέμου στις 4:40 μ.μ. ώρα Ουκρανίας. Το συνοδευτικό γραφικό απεικονίζει μια πυξίδα με προσαρτημένο ένα κέρατο ταύρου εικονογραφημένο από την καλλιτέχνιδα Alina Kropachova.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο οι τρεις πρώτες μέρες του πολέμου. Τα NFT θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στις 30 Μαρτίου ξεκινώντας από το 0,15 ethereum, το οποίο επί του παρόντος αποτιμάται σε περίπου 465 ευρώ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των NFT πηγαίνουν απευθείας στο Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας.

Στο λογαριασμό του Meta History στο Twitter, το ίδρυμα περιγράφεται ως ένα έργο που καταπολεμά τη ρωσική διάδοση ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας χρησιμοποιώντας το blockchain ως μέσο επαλήθευσης και διάδοσης.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιεί τα θανατηφόρα στρατιωτικά όπλα στην Ουκρανία. Το μουσείο NFT βασίζεται σε μια βαθιά πρόθεση να διατηρήσει τη μνήμη των πραγματικών γεγονότων εν καιρώ πολέμου μέσω blockchain και να συγκεντρώσει φιλανθρωπικές δωρεές για την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ένα tweet.

Σε ένα άλλο tweet αναφέρεται: «Φανταστείτε μια αόριστη αλυσίδα πληροφοριών που είναι ορατή σε όλους, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει από κανέναν. Ακούγεται σαν μια τέλεια λύση για να απαθανατίσετε τα πραγματικά γεγονότα». Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain πράγματι μπορεί να απαθανατιστεί οτιδήποτε. Στην περίπτωση του Meta History, το Υπουργείο χρησιμοποιεί tweets από διεθνείς κυβερνητικούς φορείς και αξιωματούχους ως αποδείξεις επαλήθευσης των γεγονότων.

Το project ακολουθεί πολυάριθμες επιτυχημένες εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων που χρησιμοποιούν NFT. Μία από αυτές, η UkraineDAO NFT, με επικεφαλής το μέλος των Pussy Riot, Nadya Tolokonnikova, συγκέντρωσε πάνω από 5 εκατ. δολάρια σε μία από τις πολλές προσπάθειες που πραγματοποιεί η κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ