INSIDE OUT

ΣΥΡΙΖΑ «καλεί» Αγγελική Νικολούλη - Τα «ντοκουμέντα» για τις φωτιές και οι fake εκπτώσεις

24-07-2023 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ «καλεί» Αγγελική Νικολούλη - Τα «ντοκουμέντα» για τις φωτιές και οι fake εκπτώσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Φωτιές, φωτιές παντού και καύσωνας σε ένα καλοκαιρινό σκηνικό - εφιάλτη. Η αντιπολίτευση άρχισε να ψελλίζει για καταλογισμό ευθυνών για τη φωτιά στη Ρόδο εν μέσω πολέμου με τις φλόγες που συνεχίζεται. Και δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα κρατήσει η μάχη… Γιατί νέα πύρινα μέτωπα ξεπηδούν από δω και από κει. Κι ας είχαμε φέτος περισσότερα εναέρια μέσα παρά ποτέ – κάτι σημαίνει αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει κι έρχεται στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και είναι βαθύτατα προβληματισμένος. Ήδη έχει δώσει ένα πρώτο στίγμα, λέγοντας ότι έρχονται αλλαγές στη δασική πολιτική. Και δηλώνει ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που τα αγοράσει τα νέα Canadair-515.

Είναι εύκολη η κατόπιν εορτής κριτική. Επί του παρόντος, προέχει η ανθρώπινη ζωή. Και αυτό το κράτος – όπως το ξέρουμε, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε άλλη μία μεγάλη κρίση. Κλήθηκε να κάνει τη μεγαλύτερη εκκένωση (απομάκρυνση πολιτών αν θέλουμε να είμαστε σωστοί) που έχει γίνει στη χώρα. Και το έκανε, εισπράττοντας συγχαρητήρια.

«Η Ελλάδα χειρίζεται αυτή τη δύσκολη κατάσταση με επαγγελματισμό, δίνοντας έμφαση στην ασφαλή εκκένωση χιλιάδων τουριστών», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ξέρει από φωτιές ο Νίκος Παππάς

Η πρόταση Παππά για debate των υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ εντός του Ιουλίου δεν πέρασε, όπως άλλωστε το είχαμε προβλέψει. Έτσι, ο υποψήφιος Νίκος Παππάς από την Πελοπόννησο, όπου περιοδεύει, βρήκε άλλη ευκαιρία για να αναδείξει στο δημόσιο λόγο το ταλέντο του.

Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο. «Όσες συγγνώμες και αν προβάρει ο κ. Μητσοτάκης, όσο ταλαιπωρημένος -αν και δήθεν μάχιμος- και αν θέλει να δείχνει, οι ευθύνες του δεν κρύβονται», είπε μεταξύ άλλων.

Είναι ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, που ήταν εκ των διοργανωτών της αλήστου μνήμης συνέντευξης – φιάσκο για τη φωτιά στο Μάτι, αμέσως μετά την τραγωδία. Σε εκείνη τη συνέντευξη, των Νίκου Τόσκα, Δημήτρη Τζανακόπουλου και των Αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ο Νίκος Παππάς δεν έκανε ανακοινώσεις.

Καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων και παρακολουθούσε τι θα πουν οι ομιλητές για τα «ευρήματα» που είχε φέρει. Τα «δορυφορικά δεδομένα» για τις εστίες των πυρκαγιών που δήθεν παρέπεμπαν σε εμπρησμούς. Τα «ντοκουμέντα» τα είχαν μοιράσει, τότε, στους δημοσιογράφους σε στικάκι USB του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Και φυσικά, ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός – εν μέσω της τραγωδίας στο Μάτι – κατέληξε μπούμερανγκ.

Εκπτώσεις και έφιππη Αστυνομία

Πρώτη «αναγνωριστική» συνάντηση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών. Έκαναν κοινή βόλτα στην πρεμιέρα των εκπτώσεων στο κέντρο της Αθήνας και πήγαν μέχρι τα μικρομάγαζα στην οδό Αθηνάς.

Συζήτησαν πολλά για την απλοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων και έδωσαν ραντεβού για τον Σεπτέμβρη.

Αλλά στη σαββατιάτικη επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα. Μίλησε για πρακτικές οι οποίες αποτελούν κατάχρηση της πρακτικής των εκπτώσεων, παραπλανώντας ουσιαστικά τους καταναλωτές. Και προανήγγειλε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης και πρόστιμα.

Εντάξει. Δεν ήταν τόσο ηχηρό το «άκυρο» όσο εκείνο στον Νότη Μηταράκη για την έφιππη Αστυνομία...

Οι υποψήφιοι στον ΣΥΡΙΖΑ και η Αγγελική Νικολούλη

Μαδούν τη μαργαρίτα στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν υποψήφιο για τον Δήμο της Αθήνας: Θα κατέβει υποψήφιος – δεν θα κατέβει, θα δεχτεί – δεν θα δεχτεί… Η γραμματέας Ράνια Τζίμα και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης έχουν χάσει τον λογαριασμό. Πόσες αρνήσεις έχουν εισπράξει δεν λέγεται. Και είναι αλήθεια ότι απευθύνθηκαν σε πολλούς.

Άλλο λίγο και θα καταφύγουν στη Νικολούλη για να τον βρουν. Αλλά η Αγγελική, ξέρετε, είναι σε καλοκαιρινές διακοπές, «απεγκλωβισμένη» από τα τηλεοπτικά στούντιο δια θαλάσσης. Και ανεβάζει φωτογραφίες με λευκά συνολάκια – ίσως το χρώμα έχει μια σημειολογία και εκτός εκπομπής.

Πάντως, κάποιο «φως στο τούνελ» για τον Δήμο της Αθήνας στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται. Ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς δεν έχει αποκλειστεί, όμως, υπάρχει θέμα: Στελέχη οργανώσεων του κόμματος αντιδρούν επικαλούμενα τη συμπεριφορά του.

Κάποιοι επαναφέρουν την πρόταση για τον Νάσο Ηλιόπουλο. Είναι ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», τα είχε πάει καλά και βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Α' Αθηνών στις εκλογές. Αλλά, πάλι, τώρα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Δεν «κολλάει»...

Με αυτά και μ’ αυτά, ο Κώστας Ζαχαριάδης έρχεται να προβάλλει ως φαβορί για υποψήφιος για την Αθήνα. Αυτά, μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για κοινή στήριξη του Δημήτρη Βερβεσού, όπως και άλλων ονομάτων που έπεσαν στο τραπέζι.

Άλλος για πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ;

Και μπορεί για τον Δήμο Αθηναίων να είναι δύσκολο να βρουν υποψήφιο στην Κουμουνδούρου, αλλά για πρόεδρο στο κόμμα υπάρχουν ήδη αρκετοί. Δίπλα σε όσους έχουν δηλώσει υποψηφιότητα (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας) έρχεται να προστεθεί κι άλλος ένας, ο πέμπτος κατά σειρά.

Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακούγεται όλο και περισσότερο, χωρίς ο ίδιος - παρότι λαλίστατος για τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας – να έχει επιλέξει να κλείσει το θέμα με μια δήλωσή του. Ούτε με μια διαρροή, έστω.

Άλλωστε μέχρι το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται την 3η του Σεπτέμβρη (εκτός από αντιγραφές στις προεκλογικές καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ βρήκαν και την ημερομηνία να βάλουν που παραπέμπει στο «πράσινο» καλεντάρι) μπορούν να δηλώσουν υποψήφιοι κι άλλοι. Ακόμη και στο παρά πέντε.

Οι γενικοί γραμματείς και το ξεχασμένο μνημόνιο

Τα ονόματα των γραμματέων της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν και οι μισοί περίπου ήταν νέες τοποθετήσεις. Τα κριτήρια τα γνωρίζει η κυβέρνηση και τα πρόσωπα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Θυμίζω ότι όταν η χώρα ήταν στο μνημόνιο, η τρόικα (συγνώμη λάθος: οι θεσμοί) μας είχε υποδείξει να βάζουμε γραμματείς υπουργείων με κριτήρια μη κομματικά και με ορισμένη θητεία στη θέση τους, που θα υπερβαίνει κυβερνήσεις, κόμματα ή ανασχηματισμούς (φεύγει ο υπουργός και τον αλλάζει, παρότι στο ίδιο κόμμα).

Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν τοποθετήσει μία γραμματέα κατά την μνημονιακή οδηγία. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση αποφασίστηκε η «αποπομπή» της, όπως αναφερόταν στο σχετικό ΦΕΚ. Βέβαια, πλέον βγήκαμε από το μνημόνιο και μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει με τα δικά της αξιοκρατικά μέτρα και πάντως μη μνημονιακά.

Για την ιστορία, πολλές χώρες ακολουθούν το μοντέλο γραμματέων υπουργείων μη κομματικών, εξασφαλίζοντας - στην πράξη και όχι στα λόγια - τη συνέχεια στο κράτος. Κατά τα λοιπά, μένουμε Ευρώπη.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βενεζουέλα: Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου ανήλθαν σε 5,49 δισ. δολάρια μέσα στο 2026

23:46

Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης»

23:35

Επιδημία Έμπολα: Στους 254 έφτασαν οι νεκροί στη ΛΔ Κονγκό, πάνω από 1.000 τα κρούσματα

23:22

Χατζηδάκης: «Προχωράμε μπροστά με ασφάλεια, δεν παίζουμε με την πατρίδα μας»

23:15

Wall Street: Πιέσεις από την τεχνολογία, «βουτιά» για Alphabet και SpaceX

23:01

Στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο ο Κινέζος υπ. Εμπορίου εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΕΕ - Πεκίνου

22:49

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

22:39

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ - Τρεις νεκροί και ανάμεσά τους ο ύποπτος

22:33

«Βουτιά» άνω του 3% στο Brent με φόντο το αμερικανικό «πράσινο φως» για το ιρανικό πετρέλαιο

22:20

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια επανάσταση παραγωγικότητας»

22:09

Τραμπ: «Το Ιράν θα συμφωνήσει να υποβληθεί σε σημαντικές επιθεωρήσεις όπλων»

21:56

Βουλή: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επ. Δεοντολογίας

21:44

Ο χρυσός «χάνει» τη λάμψη του συνεχίζοντας το πτωτικό του σερί

21:43

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, εκ των ιδρυτών της ΑΒΑΞ Α.Ε.

21:34

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ακραίφνιο Βοιωτίας

21:29

THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 70 εκατ. ευρώ - Περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης

21:23

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

21:11

«Βουτιά» 5% για τη μετοχή της Alphabet μετά την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών TN

21:02

Αφγανιστάν: Προσαγωγές μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων για το «μήκος της γενειάδας τους»

20:55

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου: «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στις κυβερνοαπειλές»

20:46

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

20:33

Κολομβία: Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών απευθύνει έκκληση για ηρεμία μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις

20:28

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός έχει «πλήρη ελευθερία κινήσεων» για την εξάλειψη κάθε απειλής στον νότιο Λίβανο

20:17

Τσεχία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία από το 2027

20:13

Παπαστεργίου: Στο Pharos AI Factory χτίζουμε λύσεις ΤΝ με ελληνικό αποτύπωμα και ευρωπαϊκά πρότυπα

20:04

Οι ευχαριστίες Μακρόν στον Στάρμερ για την «προσήλωσή» του σε Ουκρανία και ΕΕ

19:59

Τουλάχιστον 14 νεκροί στην Ινδία από πυρκαγιά σε κτίριο

19:50

Πρώτη αρωγή: Ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάριση για πυρκαγιές του 2021

19:41

Δήμας: Ανθεκτικές υποδομές και στρατηγικοί διάδρομοι στο επίκεντρο για το διεθνές εμπόριο

19:26

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την πολιτική αναταραχή στη Βρετανία