INSIDE OUT

Τα kinky σενάρια της πρώτης κάλπης, Ο Αλέξης αναζητά στήριξη στην Γερμανία και μιλά σαν τον Τάσο Παπαδόπουλο

21-04-2023 | 07:17
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα kinky σενάρια της πρώτης κάλπης, Ο Αλέξης αναζητά στήριξη στην Γερμανία και μιλά σαν τον Τάσο Παπαδόπουλο

Επισήμως προεκλογική περίοδος. Το διάταγμα διάλυσης της Βουλής θυροκολλείται, ο Πρωθυπουργός ενημερώνει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σάββατο πρωί, τα κόμματα ξεκινούν την επιχείρηση πειθούς, οι υποψήφιοι βουλευτές κυνηγάνε τον +, τα κανάλια συμμορφώνονται με τους κανόνες προβολής, και σταματούν οι προσλήψεις πλην εξαιρέσεων. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στους άσπονδους ανταγωνιστές μου, τους δημοσκόπους. Τι να πω. Ο καθένας τη δουλειά του. Ο χρησμός μου για το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης είναι ο εξής: θα μοιάζει με έργο του Έντι Ράμα. Ωστόσο πριν κατατεθούν όλες οι υποψηφιότητες κομμάτων, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς. Γιατί δεν είναι μόνο ο Κασιδιάρης που ψάχνεται. Αλλά και πασίγνωστος επιχειρηματίας που λατρεύει την Ακρόπολη και τα πέδιλα.

Έγραψε το 25%

Σ’ αυτή την μάχη ο Κυριάκος επιστρατεύει τα μεγάλα όπλα. Καταρχήν είναι συγκεκριμένος. Η υπόσχεση για αυξήσεις ύψους 25% στους υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα την επόμενη 4ετία, είναι απλή, σαφής και αγγίζει κάθε πορτοφόλι. Εννοείται πως κι εμείς, οι ελευθεροεπαγγελματίες θα κάνουμε την ανάλογη προσαρμογή, αφού δεν μας δίνει κανείς αυξήσεις. Χρησμοί καλή τη πίστη, τέλος. Πρώτα ο οβολός και μετά ο χρησμός. Έχω μια ευαισθησία στην κοιτίδα της δημοκρατίας, εντάξει, αλλά όταν μου έρχεται ο άλλος από τα βάθη της Ανατολής και μου ρίχνει χρυσάφι στα πόδια. Θα Μηδίσω. Εδώ οι Σαουδάραβες γλυκοκοιτάζουν το γουάν, και αναστατώνουν την Λαγκάρντ.

Κάνει παιχνίδι

Όμως κι ο Αλέξης δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Μπορεί να μην έχει ακόμα να πει κάτι συγκεκριμένο – πέρα από την πρόταση για γενναίο κούρεμα δανείων σε όσους το αποπληρώσουν σε πέντε χρόνια-, αλλά σήμερα έχει πρωινό με τον Καγκελάριο Σολτς στο Βερολίνο. Του πρωινού, με τον Καγκελάριο, θα έχει προηγηθεί δείπνο με το Die Linke. Η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο, είναι μια έξυπνη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, και για την πραγματοποίησή της έβαλε το χεράκι του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ανάλυση Μπίστη

Το πολιτικό της στίγμα διατυπώνει άψογα ο γεφυροποιός Μπίστης, ο οποίος είδε ένα κενό στην αποσαφήνιση του νοήματος καθώς η Πόπη παραδέρνει μεταξύ Γεωργούλη-Μίγα-Στεφανίδη κλπ. «Ένα μήνα πριν τις εκλογές στην χώρα μας με την συνάντηση και τις συνομιλίες με τον Τσίπρα ο Γερμανός καγκελάριος στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες . Ας μην έχουμε καμμία αμφιβολία: αν ο Τσίπρας δεν ηγείτο κόμματος του 30% και δεν είχε πιθανότητες να εγκατασταθεί στο Μαξίμου ο Σολτς θα πέρναγε με κάποιον άλλον το πρωινό της Παρασκευής» σημειώνει ο έμπειρος Μπίστης. Και συνεχίζει:

«Η συνάντηση είναι πράξη ρεαλισμού από μέρους του Γερμανού καγκελαρίου ( προφανώς και εκ μέρους του Τσίπρα) με ένα διπλό μήνυμα. Στην ελληνική κοινή γνώμη, ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η ατμομηχανή της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει την νέα ελληνική κυβέρνηση διαφορετικά από ότι η Γερμανία και ιδιαίτερα ο Σόιμπλε το 2015. Και προς το αδελφό κόμμα ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μια έμμεση αλλά σαφέστατη προειδοποίηση : ότι στην πολιτική οι συσχετισμοί είναι αμείλικτοι και το «κυβέρνηση χωρίς τον Τσίπρα» φαντάζει ανέφικτο».

Καταλάβαμε Νίκο. Ιδιαίτερα το μήνυμα προς το «αδελφό κόμμα» ήταν σκέτη γλύκα.

Με Αλαβάνο

Πριν συνεχίσω με τα σημαντικά ανοίγω παρένθεση με το στέλεχος Νομαρχιακής Λάρισας που διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες για απρεπή ανάρτηση κατά του θύματος, στην υπόθεση του ευρωβουλευτή Γεωργούλη. Όπως μου είπε ο φίλος μου ο Ντάλτον, πρόκειται για προσωπικότητα που κινείται με ταχύτητα στους πεζόδρομους και την αγορά της πόλης, καθώς κανείς δεν τον σταματάει για ένα «γεια, τι κάνεις». Το ίδιο και ο αδελφός, που με την επιφύλαξη της ασθενούς μνήμης, υπήρξε συνεργάτης Αλαβάνου στην ευρωβουλή κάποτε. Όταν ο Αλέξης ακόμα μπουσούλαγε. Κλείνει η παρένθεση.

Αλέξης όπως Τάσος Παπαδόπουλος

Μέσα στον καταιγισμό των ειδήσεων αξίζει να σημειωθεί, για να μην χαθεί, η πινελιά Τάσου Παπαδόπουλου στην ρητορική του Αλέξη. «Το 2019 παρέλαβαν από εμάς Αιγαίο. Το 2023, τους προειδοποιούμε, δε θα παραλάβουμε Τουρκοαιγαίο - δε θα ανεχθούμε Τουρκοαιγαίο», είπε ο Πρόεδρος στην ομιλία του στην Δράμα. Πάει η εποχή που η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Καταλάβαμε.

Πολύχρωμα σενάρια επόμενης μέρας

Εάν υπάρχει ένα ταχύρρυθμο για τον απλό πολίτη που θέλει να καταλάβει τι θα του ξημερώσει την 22η Μαΐου, αυτό είναι η πρόσφατη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με τους καθηγητές σε συνταγματική στύση. Δυο ήταν τα kinky σενάρια: α) να πάρει 100 και κάτω έδρες η ΝΔ ώστε όλοι οι υπόλοιποι να συνασπιστούν σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού και με την αποχή ΚΚΕ και Μερα25, να περάσουν απλή αναλογική και στις επόμενες εκλογές, και β) η ΠτΔ να «κρατήσει» τις διαβουλεύσεις για όσο χρειαστούν οι δυνάμεις που αθροίζουν 151 έδρες, ώστε να συνεννοηθούν σε ένα προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης.

Και μια αλήθεια

Στην ίδια εκδήλωση, εκτός από σενάρια, ακούστηκαν και αλήθειες. Μία ήταν από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. «Η όξυνση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές», είπε. «Είμαστε μια χώρα μέλος της ΕΕ, Νατοϊκή, υπάρχουν περιορισμοί από την εταιρική συνεργασία με ΗΠΑ».

Για τον Πρόεδρο του Κύκλου πάντως, η 22α Μαΐου, είναι η μέρα γενεθλίων της κόρης του.

Συμφωνεί και ο Γιάνης

Ποιος να το περίμενε, αλλά με τον ΒΒ συμφωνεί και ο Γιάνης. Όπως έκανε σαφές μάλιστα χθες, επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη «αλλά χωρίς εμάς».

«Για σκεφτείτε το, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πέραν των προσωπικών διαφορών και αντεγκλήσεων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Είναι πολύ μικρές» κατέληξε.

Μπαίνει-βγαίνει

Η στάση του Γιάνη, όπως και του ΚΚΕ και του Βελόπουλου θα είναι ο καταλύτης της 21ης Μαΐου, καθώς θα δουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να γεμίζουν ελέω απλής αναλογικής. Ειδικά το Μέρα25 όμως, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην μπει στην Βουλή στις δεύτερες κάλπες. Ο κόπος του Αλέξη να τους πείσει για κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, θα είναι μεγάλος, αλλά έχει πιθανότητες. Παλαιά στελέχη του Συριζα τον θυμήθηκαν να απαξιώνει το κόμμα Βαρουφάκη λέγοντας «ας μπει πρώτα στην Βουλή», και το φαντάζονται να διαπραγματεύεται με τον πρώην υπουργό του. Σίγουρα μια ευχάριστη στιγμή για τον δεύτερο.

Αβρότητες

Ο καθ. Αλιβιζάτος, εκτός από το σενάριο 100-200 έδρες, είχε και δύο καλά λόγια να πει για τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Του πίστωσε ότι έβαλε πλαφόν το 25% ώστε το πρώτο κόμμα να λάβει το κλιμακωτό μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής. «Ο Σαμαράς δεν θα έπαιρνε το μπόνους των εδρών το 2012 (Μάιο), εάν ίσχυε το πλαφόν του 25%. Ήταν ένα αίτημα της ευρύτερης κεντροαριστεράς, ο έπαινος αξίζει στον Γεραπετρίτη, πρέπει να το πούμε».

Αποχαιρετισμός

Μακριά απ’ τα πολύχρωμα σενάρια της κάλπης, η εβδομάδα κλείνει με την πικρή γεύση μιας σημαντικής απώλειας στον χώρο του πολιτισμού. Ο τελευταίος αποχαιρετισμός της μεγάλης κυρίας του Μουσείου Μπενάκη, της Δέσποινας Γερουλάνου, έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στην Ριτσώνα, σε βαρύ κλίμα. Η οικογένεια παρακαλεί όποιος επιθυμεί, αντί στεφάνων, να ενισχύσει το έργο του Μουσείου Μπενάκη, με κατάθεση στον ακόλουθο λογαριασμό:

ALPHA BANK

Αριθ. λογαριασμού: 369 00 2002 000759

IBAN: GR31 0140 3690 3690 0200 2000 759

SWIFT CODE (BIC): CRBAGRAAXXX

Στην αιτιολογία κατάθεσης, παράκληση να αναφέρεται το όνομα του καταθέτη και «στη μνήμη Δέσποινας Γερουλάνου».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:18

Γεραπετρίτης: Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση εκ μέρους της Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας

10:12

Όρμπαν: Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου

10:12

ΕΣΠΑ: Ανοίγει το «Ερευνώ-Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις 

10:04

Ρυθμό από τα αποτελέσματα παίρνει το Χρηματιστήριο

09:58

Γαλλία: Εξουδετερώθηκε ένοπλος που ήθελε να πυρπολήσει συναγωγή στη Ρουέν

09:52

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της Μεσογείου απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων

09:48

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά όχι και τον Ιούλιο 

09:44

ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το Χιούστον

09:31

Καβάλα: Το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα ανοίγει τα φτερά του

09:27

«Ψαλιδίζει» το discount μέσω buyback η Alpha Bank - Αυξάνει στα 2,60 ευρώ την τιμή στόχο η Jefferies

09:24

Σουηδία: Πυροβολισμοί στη Στοκχόλμη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία

09:10

Πυλώνας ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η Aegean - Ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα και νέοι στόχοι

09:03

Κίνα: Η κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων και επενδύσεων απογοητεύουν

08:56

HSBC: Η Ping An εξετάζει μείωση της συμμετοχής της - Πτώση 3% στη μετοχή

08:46

Σήμερα η κλήρωση για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία

08:29

Η πολιτεία της Φλόριντα σβήνει κάθε αναφορά στην κλιματική αλλαγή

08:20

Η βροχή φρέναρε την πορεία πυρκαγιάς προς πετρελαιοπαραγωγική πόλη του Καναδά

08:13

Ρωσία: Νεκροί μητέρα και παιδί σε επίθεση drones της Ουκρανίας

08:07

Σιδηρόδρομος: Στις «ράγες» το αυτόνομο τμήμα στο βόρειο μέτωπο – «Κλειδώνουν» χρηματοδότηση/πιστώσεις

08:04

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής πιέζουν τον Μπάιντεν να παραδώσει αμέσως την στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

08:02

ΤΑΙΠΕΔ: Με ποιες επενδύσεις θα αναβαθμιστεί ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης - Οι βασικοί άξονες του Business Plan

08:00

Κυκλική Οικονομία: 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη - Ποιοι κλάδοι πρωτοστατούν

07:52

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων – Θετική χρονιά και το 2024

07:51

Τουρισμός: Οι Ιταλοί επιλέγουν Αστυπάλαια, Νάξο και Σκόπελο για διακοπές τον Μάιο

07:48

Ακίνητα: «Άπιαστο όνειρο» η αγορά κατοικίας για τους νέους, περαιτέρω άνοδος τιμών/ενοικίων – Έρευνα Metron Analysis

07:44

ΗΠΑ: Αναμφισβήτητη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Ράφα

07:40

Τα προβλήματα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

07:32

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

07:30

Πύργος Πειραιά (Dimand): «Ρίχνει άγκυρα» το mega Zara, «φουλάρισε» το ακίνητο – Ποια είναι η retail επένδυση

07:25

Οκτώ πράγματα που πρέπει να πάψουν να κάνουν οι τουρίστες στην Αθήνα