INSIDE OUT

Όλο και πολώνεται το κλίμα - Ο Λίντνερ που έλεγε «μαλακό» τον Σόιμπλε

25-11-2021 | 07:35
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλο και πολώνεται το κλίμα - Ο Λίντνερ που έλεγε «μαλακό» τον Σόιμπλε

Με το ένα μάτι παρατηρώ το κύμα σοσιαλδημοκρατίας που σκεπάζει σιγά- σιγά την Ευρώπη, και με το άλλο τον ΓΑΠ. Καθόλου τυχαίο που ο Κυριάκος δηλώνει εμφατικά ότι υπάρχει ρόλος για ένα ισχυρότερο κράτος. Τέσσερις και σήμερα για το debate των πέντε υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ στην ΕΡΤ, και ο Παπανδρέου κάνει ότι μπορεί για να γεμίσει το κενό της απουσίας του από αυτό. Χθες βράδυ, διάλεξε ένα πράσινο παστέλ της μέντας για φόντο, έριξε κι ένα κλασικό ταρτάν σε πράσινο-σκούρο μπλε στον λαιμό και πήρε το ρίσκο να κάνει ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο. Από την εποχή του υπουργείου Εξωτερικών πάντα φυστικί. Ποτέ το πράσινο, το βαρβάτο. Από κάτω οπαδοί με χαμένο βλέμμα στο διάστημα, έψαχναν τα απομεινάρια της πασοκικής νιότης τους στο Σύνταγμα με τον Ανδρέα. Μερικοί κούνησαν και σημαιάκια. Κανένα όμως του ΚΙΔΗΣΟ. Και το ΚΙΔΗΣΟ κύριε;

Ένα συν κι ένα πλην

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα στη Γερμανία επιτέλους έχουμε κυβέρνηση. Με λίγη βοήθεια από τον κορονοϊό, οι τρεις εταίροι στριμώχτηκαν λιγάκι να τελειώνουν με την προγραμματική, και χθες ανακοινώθηκε η νέα γερμανική κυβέρνηση. Θα το πω, όπως το εξηγούσε τοπ διεθνολόγος και βουλευτής βόρειου τομέα ΝΔ. Ο Δημήτρης Καιρίδης στη Βουλή: Ένα συν κι ένα πλην. Το συν είναι η Μπέρμποκ των Πρασίνων, στο υπουργείο Εξωτερικών, με πολύ σκληρές θέσεις απέναντι στην Τουρκία, και στο μεταναστευτικό. Το πλην, ο Λίντνερ των Φιλελευθέρων, νέος υπουργός Οικονομικών. Ο Λίντνερ, έγινε γνωστός επικρίνοντας τον Σόιμπλε ως πολύ «μαλακό» έναντι των Ελλήνων. Αυτός κρατάει το πουγκί.

Θράκη

Ο Καιρίδης τα έλεγε αυτά, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για την ανάπτυξη της Θράκης. Παρ’ ότι καλός ο σκοπός, ΚΑΙ αυτή η επιτροπή ακολούθησε τον θλιβερό δρόμο των περισσοτέρων. Κάθε κόμμα με το δικό του ποίημα. Εντυπωσιακή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενώ κατά την διάρκεια των εργασιών συμφωνούσαν και συνεισέφεραν εποικοδομητικά, στο τέλος... διαφώνησαν συμφωνώντας. Δηλαδή κατέθεσαν δικό τους Πόρισμα, σχεδόν αντιγραφή της ΝΔ, για να διαφοροποιηθούν. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, παρέστη προς τιμήν του ο Λοβέρδος, (ο Παπανδρέου κάνει μόνο προεκλογικές εμφανίσεις στη Βουλή), ο οποίος στο τέλος δήλωσε πως θα ψήφιζε υπέρ των αναπτυξιακών μέτρων για την Θράκη, αν ήταν ξεχωριστά. Το Πόρισμα θα παραδώσει η Πρόεδρος Ντόρα

στον Πρόεδρο της Βουλής Τασούλα. Και μετά θα γίνει μια ωραία συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου κάθε πολιτικός Αρχηγός θα κλαίει για τις χαμένες ευκαιρίες της Θράκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαραίνει

Γενικά μιλώντας, το κλίμα βαραίνει ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες και «τεντώνεται» στα άκρα. Την περασμένη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας «έστειλε» στο ειδικό δικαστήριο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι τόνοι ανέβηκαν στην Εξεταστική, ενώ χθες δεν ψήφισαν τη Θράκη. Λογικά μετά την γαλοπούλα, θα καταθέσουν και πρόταση μομφής. Μια ασφαλής πρόβλεψη θα ήταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Γενικά η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει σε mood ακραίας πόλωσης, καθώς από τις αρχές του ’22 ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα για εκλογές. Ακόμα και οι γενικοί Γραμματείς που θέλουν να πολιτευτούν πρέπει μες το Γενάρη να καταθέσουν παραιτήσεις, δεν θα σκληρύνει η αξιωματική αντιπολίτευση;

Γαλοπούλες

Είπα γαλοπούλα, και παρ’ ότι τις βρίσκω εξόχως αντιπαθητικές, θυμήθηκα ότι σήμερα έχει Thanksgiving (Γιορτή των Ευχαριστιών). Συμπληρώνοντας για το μέλλον εκείνο το casserole που σας έλεγα χθες, στα παν-άγνωστα υλικά, θα πρέπει να υπολογίσετε γλυκοπατάτες, βούτυρο και καστανή ζάχαρη, (εκτός από καλαμπόκι και μάρσμελοου στην επιφάνεια). Για γαλοπούλα δεν έχω τίποτα να πω, ρωτήστε τον ΓΑΠ.

Τα φτερά

Κάπως κατεβασμένα ήταν τα φτερά των φίλων του Λοβέρδου στην Βουλή πάντως, καθώς βλέπουν το σκληρό ντέρμπι. Η Ντόρα που είναι sharp, εκτιμούσε σε πηγαδάκι ότι η δεξαμενή «ΚΙΔΗΣΟ», (ναι μην γελάτε), βοηθάει τον Παπανδρέου. Όπως στις εσωκομματικές της ΝΔ, η δεξαμενή «Πολιτική Άνοιξη», βοήθησε τον Αντώνη Σαμαρά. Τι να πω. Περίπου 150.000 ψήφους πήρε το ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές του ’15. Για μικρό κόμμα όμως είναι πολλές.

Άφαντος

Ο Παπανδρέου που είναι χαρούμενος γιατί το κύμα σοσιαλδημοκρατίας φυσάει δυνατά στην Ευρώπη (Σολτς στην Γερμανία, Μαγκανταλένα Άντερσον έστω και για μια ώρα Πρωθυπουργός στη Σουηδία κλπ), έχει και την τύχη να διατηρεί γραφείο στην Βουλή. Μάλιστα είναι στην γωνία του Πρωθυπουργικού. Αυτός, που δεν τον έχουν δει ούτε οι γάτες του Κήπου στην περιοχή, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Νίκος παίζει τακτική δεύτερου γύρου και υπόσχεται πως αν βγει, θα εγκατασταθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά θα ασκεί και τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή για να βοηθάει την χώρα στα διεθνή. Ήδη με ενέργειές του κατάφερε να ονομαστεί αίθουσα «Ανδρέα Παπανδρέου» η αίθουσα WEISS N1.2 στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μεγάλο χτύπημα και σε Γιώργο και σε Ανδρέα.

Και η ενέργεια;

Δεν ξέρω πως θα βοηθήσει την χώρα στα διεθνή, ως ευρωβουλευτής ο Ανδρουλάκης, υπό την έννοια ότι ένας ευρωβουλευτής έχει περιορισμένες δυνατότητες. Η αλήθεια είναι όμως ότι η συγκυβέρνηση SPD, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην Γερμανία, φέρνει στο προσκήνιο ανακατατάξεις στα ενεργειακά. Οι Πράσινοι, εκτός, από το Εξωτερικών, αναλαμβάνουν και Κλιματική Αλλαγή+Ανάπτυξης, ενώ δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν για μικρά «πράσινα» πυρηνικά εργοστάσια και φυσικό αέριο. Οι μάχες λοιπόν, και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, θα είναι σκληρές. Κι ολ’ αυτά μες το χειμώνα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:38

Moody's: Τα μέτρα της ΤτΕ για τα στεγαστικά δάνεια είναι θετικά για τα καλυμμένα ομόλογα

10:36

Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις - Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

10:28

Τουρκία-δημοτικές εκλογές: Οι μάχες στις μεγάλες πόλεις και οι κίνδυνοι για τον Ερντογάν

10:23

Βαλτιμόρη: Ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμών της γέφυρας που κατέρρευσε

10:19

Τέλος στα εορταστικά παζάρια στο Πεδίον του Άρεως βάζει ο Ν. Χαρδαλιάς

10:14

ΟΗΕ - Αϊτή: Η κατάσταση είναι πλέον «κατακλυσμιαία»

10:12

ΛΑΡΚΟ: Δέσμη παρεμβάσεων για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου

10:07

ΕΤΕ: Τριών ταχυτήτων οι επιδόσεις του 2023, με τη «νέα οικονομία» να κερδίζει έδαφος

09:58

Εγνατία Οδός: «Βγήκε» ΦΕΚ για τα νέα διόδια, ποιες είναι οι τιμές – Το απόγευμα υπογραφές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis

09:46

Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων εναντίον υποδομών του ενεργειακού τομέα

09:43

Παραμένει αρνητική η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Γιατί βλέπει πτώση 15%

09:43

Brown Hotels: Υψηλές πληρότητες, επένδυση στην τουριστική εκπαίδευση και νέα ξενοδοχεία φέρνει το 2024

09:38

ΕΕ: Το 2022 περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επαρχιακές οδούς

09:35

Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ στο Αιγάλεω

09:26

Σεισμική δόνηση 5,7R ανατολικά των Στροφάδων στο Ιόνιο - Δεν εμπνέει ανησυχία, λέει ο Λέκκας

09:05

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά

08:57

Δίκη για την Τζωρτζίνα: Το ΜΟΔ ανακοινώνει την απόφαση του για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

08:44

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

08:42

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Σήμερα η απόφαση του ΜΟΔ για τους 26 κατηγορούμενους

08:32

Premia Properties: Πώς προχωράει το «Athens Heart» - Χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 300 εκατ. 

08:30

Noval Property: «Στρώνει το χαλί» για το Χρηματιστήριο η θυγατρική της Viohalco

08:27

Νέες εξαγορές σχεδιάζει το SMERC fund του Ν. Καραμούζη – H περίπτωση της Cordia

08:18

Trastor ΑΕΕΑΠ: Εξετάζει επιλεκτικές αγορές σε γειτονικές χώρες – Τι «βλέπει» για τα επαγγελματικά ακίνητα 

08:10

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο - Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

08:01

Με POS από Δευτέρα οι συναλλαγές σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα

08:00

TUI: Συνεχίζει να ποντάρει στην Ελλάδα και βλέπει αύξηση 10% για το 2024

07:54

Σιδηρόδρομος στη Σελήνη; Κάποιοι το σκέφτονται...

07:48

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την Σαρακοστή

07:45

ΟΠΕΚΑ: Στα σκαριά νέα «υπερπλατφόρμα» με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση - Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα

07:30

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ