BACKSTORY

Attica: Η Ellington ορεγόταν τα κόκκινα - Πόσο πάνω θα πάει η αμοιβή της Strix; - Η ΠΥΡΚΑΛ, τα data centers και η Περιφέρεια Αττικής - Deals 100 εκατ. από την Prodea - Στον Θεοδωρίδη το πακέτο της Intracom

30-12-2022 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica: Η Ellington ορεγόταν τα κόκκινα - Πόσο πάνω θα πάει η αμοιβή της Strix; - Η ΠΥΡΚΑΛ, τα data centers και η Περιφέρεια Αττικής - Deals 100 εκατ. από την Prodea - Στον Θεοδωρίδη το πακέτο της Intracom
Attica Bank

Attica, όλο και δυσκολεύει

Δεν βγήκε λευκός καπνός σε ό,τι αφορά το πλάνο για τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας στοιχείο που δυσκολεύει πολύ τις καταστάσεις για την αύξηση κεφαλαίου. Τα σχέδια της Ellington δείχνουν να είναι διαφορετικά από εκείνα της διοίκησης αλλά στο τέλος της ημέρας και από το εφικτό. Μπορεί να πει κανείς ότι πλέον αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το εξ αρχής πλάνο της Ellington για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ. Για αυτό και δεν έχει βάλει φράγκο μέχρι τώρα. Ούτε στην πρώτη αύξηση... Βέβαια οι λογικές back to back διαμορφώνουν δύσκολα εξυπηρετίσιμες προϋποθέσεις. Απ' την άλλη η τρύπα είναι μεγάλη και πώς θα καλυφθεί...

Και οι αμοιβές τραβούν την ανηφόρα

Πόσο πάνω άραγε θα πάει ακόμη η αμοιβή της Strix Asset Management; Η εξάρτησή της από τις χρηματιστηριακές αξίες είναι άμεση; Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία διαχειρίζεται τις συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ΠΥΡΚΑΛ, τα data centers και η Περιφέρεια Αττικής

Δύο ενδιαφέροντα θέματα έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή 30/12/2022, στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εφόσον γίνει και δεν προκύψει κάποια αναβολή. Το πρώτο σχετίζεται με τη γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή το γνωστό project στο οποίο, εφόσον όλα πάνε καλά, συμμετοχή θα έχει και το ΤΑΙΠΕΔ (μέσω της μονάδας PPF). Πρόκειται για την κατασκευή και διαχείριση μελλοντικά, μέσω ΣΔΙΤ, του «κυβερνητικού πάρκου» στο ακίνητο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στις παρυφές του Υμηττού (επένδυση περίπου 250 εκατ. ευρώ). Το PPF θα ενεργήσει και για τη μεταφορά της ΕΑΣ στην Μάνδρα.

Το άλλο θέμα αφορά στην γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece» για το Κέντρο Δεδομένων στα Σπάτα Αττικής, στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Ο φορέας των τριών κέντρων δεδομένων είναι ειδικότερα η Microsoft Operations και το συνολικό της επενδυτικό σχέδιο υπό την ονομασία «Investment in Data Centers in Greece» έχει προϋπολογισμό που εκτιμάται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Δωράκι στον Φέσσα;

Τίτλοι τέλους και επισήμως από χθες για μια ακόμα εταιρία από το Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα για τη Γ.Ε. Δημητρίου την οποία ως γνωστόν απέκτησε ο όμιλος Φέσσα μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας. Όμως έχω την αίσθηση ότι η διαγραφή συνοδεύτηκε από ένα καλό δωράκι στο Θόδωρο Φέσσα. Και αυτό διότι οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου ουδέποτε εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο όπως προβλέπουν οι διατάξεις περί ανωνύμων εταιριών για τις άυλες μετοχές που είναι εισηγμένες και άρα δεν πληρώθηκαν τα ανάλογα τέλη. Θα μου πείτε, πρωτοχρονιά έρχεται να μην κάνουν κι ένα δωράκι στο Φέσσα που εδώ που το λέμε όμως δεν το έχει και ανάγκη.

Στα χέρια Θεοδωρίδη

Σας λέγαμε χθες για το πακέτο που έγινε προχθές στην Ιντρακόμ και μάλιστα με premium. Το ψάξαμε καλά το ζήτημα και τελικά είχαν δίκαιο τα χρηματιστηριακά γραφεία ότι το 3% της εταιρίας κατέληξε σε χέρια που είναι πολύ γνωστά για τη σχέση τους με την οικογένεια και τον όμιλο Κόκκαλη. Ποια είναι αυτά. Του Δημήτρη Θεοδωρίδη ο οποίος έχει μεγάλη ρευστότητα μετά την πώληση των μετοχών που είχε στην Ιντρακάτ και είναι προφανές ότι την αξιοποιεί στην εταιρία που γνωρίζει.

Deals άνω των 100 εκατ. ευρώ από την Prodea

Δεν τα λες και λίγα. Η Prodea Investments η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ, έχει κάνει τους τελευταίους μήνες deals άνω των 100 εκατ. ευρώ στον χώρο των γραφείων, «πράσινων» ή μη. Προχτές μόλις, ανακοίνωσε την εξαγορά του κτιρίου της Viva Wallet (20.000 τ.μ.) στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 18-20 στην περιοχή του Αμαρουσίου, μια συμφωνία αξίας 31,5 εκατ. ευρώ Η Viva Wallet είναι σήμερα ο μισθωτής του ακινήτου, με το deal ίσως να «βλέπει» και στο μέλλον (εξαγορά από τη JP Morgan ποσοστό 48,5% της Viva Wallet). Πρόσφατα, η στήλη είχε αποκαλύψει την εξαγορά του κτιρίου γραφείων που φιλοξενεί το υπουργείο Τουρισμού στην πλατεία Συντάγματος, επί της οδού Αμαλίας 12-14, επένδυση άνω των 49 εκατ. ευρώ (9.000 τ.μ.).

Παλιότερα είχαν αποκτηθεί και γραφεία στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι (14.000 τ.μ., τα κεντρικά γραφεία της ΕΥ, όπου αγόρασε το δεύτερο από τα τρία μεγάλα ακίνητα που ανήκαν σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λουκά Έλληνα), αγοράστηκαν πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής οδού (φιλοξενούσαν την έδρα της Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά). Αρα, ανεβαίνει ο λογαριασμός των επενδύσεων και των τετραγωνικών για γραφειακούς χώρους. Και αν η στήλη θυμάται σωστά, έχει εμπλακεί και σε άλλες αναπτύξεις, όπως το νέο συγκρότημα γραφείων της Kaizer Gaming (Stoiximan) στο Μαρούσι (συνεργασία με Dimand) ή το σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο υπό την ονομασία The Element. Αν μη τι άλλο, η εισηγμένη κινείται στρατηγικά στη συγκεκριμένη αγορά, όπου παρατηρείται σημαντική έλλειψη σύγχρονων χώρων και διατήρηση, ή μάλλον ενίσχυση, των ενοικίων.

Στον Αναπτυξιακό επένδυση της Motor Oil

Είχαμε «πήξει» στις υπαγωγές στον Αναπτυξιακό Νόμο από ξενοδοχεία, logistics και «κάνναβη». Οπότε, υπό μία έννοια, είναι σαφώς σημαντική η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, η οποία αναφέρεται στην «επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας συγκροτήματος καυσίμων με βάση την αύξηση της παραγωγής diesel», στο Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, συνολικού επιλέξιμου - ενισχυόμενου κόστους ίσου με 17,936 εκατ. ευρώ. Στο επενδυτικό σχέδιο χορηγείται και ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ύψους περίπου 6,3 εκατ. ευρώ.

Παίρνουν επιδοτήσεις ΚΡΙ ΚΡΙ και Αλουμύλ

Μια και ο λόγος περί αναπτυξιακού, σημειώστε ότι «πράσινο φως» έλαβε επένδυση της επιχείρησης «ΚΡΙ-ΚΡ.» που αναφέρεται στην επέκταση της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς και των κτηριακών υποδομών (στις Σέρρες), συνολικού επιλέξιμου - ενισχυόμενου κόστους ίσου με 7,72 εκατ. ευρώ (με μορφή φορολογικής απαλλαγής τα 2,7 εκατ.) αλλά και της επίσης γνωστής «ΑΛΟΥΜΥΛ» για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού που θα επιτρέψει την αύξηση της δυναμικότητας μονάδας στο Κιλκίς, συνολικού επιλέξιμου - ενισχυόμενου κόστους ίσου με 5,66 εκατ. ευρώ (ενίσχυση με μορφή επιχορήγησης 1,38 εκατ.). Σε καλή μεριά, που λέει και ο λαός.

Το πριμ 57,7 εκατ. ευρώ σε ΑΒΑΞ – Alstom για το Μετρό Αθήνας

Αν διαβάζουμε και ερμηνεύουμε σωστά την απόφαση της Αττικό Μετρό, ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό (α’ φάση Βεΐκου – Γουδή), ήτοι η κοινοπραξία ΑΒΑΞ - Ghella - Alstom, υπέβαλε αίτημα καταβολής πρόσθετης καταβολής, δηλαδή πριμ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα αλλά και του υπ. Υποδομών & Μεταφορών να «τσεκάρουν» το αίτημα και να αποφαίνονται υπέρ της παροχής πρόσθετης καταβολής 5% επί του συμβατικού αντικειμένου. Δηλαδή, μιλάμε για ποσό άνω των 57,75 εκατ. ευρώ. Για να είμαστε δίκαιο, κάτι… ψιλοποσά, σχεδόν μισό εκατ. ευρώ, έλαβε και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Θεμέλη για την επέκταση του αμαξοστασίου Τραμ στο Ελληνικό, αλλά το budget εδώ είναι χαμηλό.

Η συγχώνευση με «φόντο» την Κασσιόπη

Η στήλη εντόπισε μια απόφαση του υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων αναφορικά με την διασυνοριακής συγχώνευσης μεταξύ της ελληνικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και της Ολλανδικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία «KASSIOPI B.V.», εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ολλανδίας, με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη. Απλώς το αναφέρουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:14

Νέες απώλειες στην Wall Street: Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για S&P 500 από Οκτώβριο

22:58

Τσίπρας για Mέση Ανατολή: Η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

22:44

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:30

Βορίδης: «Απόλυτη στήριξη των αγροτών μας και των ελληνικών προϊόντων»

22:18

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

22:04

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό - Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

21:51

Χρυσός: Κέρδη με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:37

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα - Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

21:24

Πολωνία: Σύλληψη ατόμου που σχεδίαζε τη δολοφονία Ζελένσκι σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

21:10

Τριαντόπουλος: Δρομολογείται διάταξη για τα κτίρια με ελαφρές βλάβες στο Αρκαλοχώρι

20:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Νέα άνοδος για ΝΔ - Εδραιώνεται στη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

20:46

Μελόνι: Ουκρανία, εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό στα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής

20:37

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες - Οι «πονοκέφαλοι»

20:26

Autohellas: Ενέκρινε μέρισμα 0,665 ευρώ ανά μετοχή

20:15

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εξετάζει εκ νέου μια απαγόρευση του TikTok

20:09

Κικίλιας: Μετά από 50 χρόνια μπαίνουμε στα δάση όλοι οι φορείς μαζί για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

20:01

ΑΑΔΕ: E-mail σε πρατήρια καυσίμων για υποβολή αρχείων λόγω δέουσας επιμέλειας

19:58

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

19:45

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής του Παπανώτα

19:33

Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα αν τηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες

19:30

Jobmatch: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό

19:27

Σταϊκούρας: Το ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια ανταποκρίνεται στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις

19:20

Η Αργεντινή «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

19:10

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

19:01

Δεύτερη ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:57

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

18:50

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης

18:40

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

18:30

Ευ. Βενιζέλος: Η βιοηθική είναι μια διαρκής συζήτηση

18:18

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη 116 εκατ. το 2023 - Aύξηση 46% στα EBITDA