Έρχονται πωλήσεις 5.000 – 6.000 ακινήτων από πλειστηριασμούς και μεγαλύτερα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται πωλήσεις 5.000 – 6.000 ακινήτων από πλειστηριασμούς και μεγαλύτερα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις
Το εναρκτήριο λάκτισμα από την Intrum Hellas REO Solutions που βγαίνει στην αγορά με το χαρτοφυλάκιο Arrow, 190 – 200 ακινήτων. Συνέχεια με doValue, Eurobank, Εθνική. Οι πωλήσεις ακινήτων θα αυξάνουν ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε αύξηση του κουρέματος στις ρυθμίσεις δανείων, από 30% σε 40%.

Χρονιά εντατικής απομείωσης του αποθέματος ακινήτων που έχουν αποκτήσει από πλειστηριασμούς τράπεζες και servicers θα είναι το 2023, καθώς ήδη από τον επόμενο μήνα αναμένονται στην αγορά νέα πακέτα ακινήτων προς πώληση από τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο των ρυθμίσεων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης αναμένεται αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» οφειλών.

Οι προετοιμασίες για τις εντατικότερες πωλήσεις των χαρτοφυλακίων ακινήτων έχουν ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο και όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, στην αγορά αναμένεται να βγουν προς πώληση σταδιακά περίπου 5.000 – 6.000 ακίνητα, αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, την αρχή φέτος για την αγορά, αλλά και για την ίδια, αναμένεται να κάνει η Intrum Hellas REO Solutions. Η εταιρεία θα προχωρήσει στην πρώτη της πώληση χαρτοφυλακίου 190 – 200 ακινήτων, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την επωνυμία Arrow. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο υποβολής και αξιολόγησης των προσφορών και η συναλλαγή με τον επενδυτή που θα αναδειχθεί ως προτιμητέος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων προετοιμάζουν επίσης η doValue (έξι μικρά χαρτοφυλάκια δανείων με ενέχυρα ακίνητα), η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο insider.gr, οι πωλήσεις ακινήτων θα αυξάνουν ρυθμούς καθώς θα αυξάνονται τα ποσοστά ωρίμανσής τους, μέσω των τακτοποιήσεων στις οποίες προβαίνουν τράπεζες και servicers.

Την ίδια στιγμή βεβαίως που οι πωλήσεις ακινήτων θα αυξηθούν, αυτές θα γίνονται σε δυσκολότερο περιβάλλον λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Η συνθήκη των υψηλότερων επιτοκίων, όπως αναφέρουν τα στελέχη της αγοράς, θα φέρει επίσης discount στις ρυθμίσεις δανείων που θα ακολουθήσουν, αναγκάζοντας τις εταιρείες διαχείρισης να προβούν σε μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το μέσο «κούρεμα» θα αυξηθεί από 30% σε 40%.

Οι πωλήσεις ακινήτων από το «στοκ» τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης που αναμένονται φέτος, αρχής γενομένης από το χαρτοφυλάκιο Arrow της Intrum Hellas REO Solutions, έρχονται μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου Skyline της Alpha Bank στο σχήμα Dimand – Premia τον περασμένο Ιούλιο. Το Skyline περιελάμβανε περίπου 575 ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), επιπλέον 320 ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας, καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 – αν και όχι απόλυτα συγκρίσιμο – έγινε ακόμη ένα deal, η πώληση του χαρτοφυλακίου Tethys, 72 ξενοδοχείων από την Intrum στο σχήμα SMERC – family office Λασκαρίδη – Brown Hotels.

Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων είχαν «παγώσει» για έναν χρόνο, καθώς πριν το Skyline, η τελευταία πώληση που είχε γνωστοποιηθεί ήταν το project Petra, 150 ακινήτων της Eurobank, τον Ιούνιο του 2021. Η Eurobank είχε υλοποιήσει το 2019 τις πρώτες μαζικές πωλήσεις 1.000 ακινήτων μέσα από τα χαρτοφυλάκια Star, Opus και Resi. Το 2020, ο Covid-19 νέκρωσε την αγορά των πωλήσεων ακινήτων από τις τράπεζες καθώς μηδενίστηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ παράλληλα, ούτε τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών μεγάλωσαν, αφού δεν έγιναν πλειστηριασμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται ανατροπές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider