Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%
Ραγδαία αύξηση της ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Αθήνα, Κυκλάδες, Ιόνια νησιά οι «πρωταθλητές».

Αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 232% τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καταγράφονται στα στοιχεία της AirDNA, επιβεβαιώνοντας τα αισιόδοξα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι.

Αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233% , στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στη Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στη Κεντρική Ελλάδα 109%.

Η έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates στην οποία σημειώνεται ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης που καταγράφεται τη φετινή σεζόν σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να εγγράψουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο την αύξηση των εσόδων τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που το φετινό καλοκαίρι δεν θα επισκεφτούν τα εξοχικά τους ώστε να επιμερίσουν τα αυξημένα κόστη της φετινής χρονιάς στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται, τροφοδοτεί και την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Όπως σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου, «μην ξεχνάμε ότι το νησί των ανέμων η Μύκονος καθώς και η Σαντορίνη, προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξεως του 8%- 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές εξοχικών κατοικιών τόσο εγχώριους αλλά κυρίως αλλοδαπούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι οι προ-κρατήσεις στη Μύκονο και στη Σαντορίνη σε βίλες με ιδιωτική πισίνα, για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών αγγίζουν το 95%-97%.

Τα άνωθεν δεδομένα είναι άκρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική και τη συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στο νέο μοντέλο του τουρισμού που αναδεικνύεται και ήδη διανύουμε.

Ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσε “λύση” στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

Η οικονομία του διαμοιρασμού

Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορονοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€.

Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για τη φετινή χρονιά είναι πάνω από 1,4 δισ.€, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Παράλληλα, αναφέρεται στο report, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα τουριστικά έσοδα για το 2022 μπορεί να διαμορφωθούν και πάνω από τα 20 δις με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και τις ενδείξεις που υπάρχουν από τις κρατήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι που ενδεχομένως είτε θολώσουν το success story που πάει να χτίσει η Ελλάδα τη φετινή χρονιά ή ξεθωριάσουν την γενικότερη αισιόδοξη εικόνα. Τα σημεία αυτά δεν είναι άλλα από το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ακρίβεια και βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης με τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Η γενική εικόνα – Αύξηση εγγραφών έως 118,35%

«Η ραγδαία αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τη φετινή χρονιά και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς αποτελούσε μονόδρομο για την εξυπηρέτηση της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται», σημειώνεται στην έρευνα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates:

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών ακινήτων για το διάστημα Πρωτομαγιά έως και σήμερα καταγράφεται στη Σκόπελο με 118,35%. Η δυναμική της Σκοπέλου πλέον αγγίζει τα 690 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια) από 408 τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 316 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Ακολουθεί η Σκόπελος με αύξηση κατά 97,86% των νέων εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη δυναμική να αριθμεί πλέον 554 ακίνητα από 280τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 355 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Η περιοχή της Ναυπακτίας με επίκεντρο τη Ναύπακτο, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 91,01%, δηλώνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την αύξηση της ζήτησης και τα καλά αποτελέσματα πληροτήτων ιδιαίτερα τα τριήμερα μαζικής εξόδου. Η δυναμική των ακινήτων αριθμεί τα 170 αυτοτελή ακίνητα.

Η Μύκονος, το νησί των ανέμων ή/και το Μονακό της Ελλάδας, καταγράφει αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 90,26% σε σχέση με τις ημέρες της Πρωτομαγιάς και κατά 35,31% σε σχέση με τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εντυπωσιακή και αριθμεί πλέον τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια).

Η Πάρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 66,34% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 2.372 ακίνητα.

Η Σύρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 67,92% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 581 ακίνητα.

Η Σαντορίνη, το Ηφαιστιακό νησί, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 61,84% με τη δυναμική ακινήτων να αριθμεί τα 3.478 ακίνητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαντορίνη, διαθέτει αριθμητικά τη μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη Μύκονο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3.231 ακίνητα.

«Παράλληλα, σύμφωνα με τα άνωθεν στοιχεία στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας, διότι τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται κυρίως το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η οικονομία διαμοιρασμού – η βραχυχρόνια μίσθωση, αποτελεί “κομμάτι” του νέου μοντέλου τουρισμού που αναδεικνύεται στη παγκόσμια κοινότητα», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης – AirDNA/ Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates, διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια)
Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης – AirDNA/ Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates, διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:36

Τα δύο πιο κρίσιμα μεγέθη για την οικονομία και το πακέτο της ΔΕΘ

07:32

Τζόνσον μπατίρ τουρίστ - Άντε πάλι ο Αλέξης με την εξουσία - Ο πρόεδρος Νίκος και η ομογένεια

07:30

Πάρις Χίλτον: Εικονικά πάρτυ και NFTs προς πώληση μέσα από το «The Sandbox»

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία