Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%
Ραγδαία αύξηση της ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Αθήνα, Κυκλάδες, Ιόνια νησιά οι «πρωταθλητές».

Αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 232% τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καταγράφονται στα στοιχεία της AirDNA, επιβεβαιώνοντας τα αισιόδοξα μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι.

Αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233% , στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στη Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στη Κεντρική Ελλάδα 109%.

Η έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates στην οποία σημειώνεται ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης που καταγράφεται τη φετινή σεζόν σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να εγγράψουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο την αύξηση των εσόδων τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που το φετινό καλοκαίρι δεν θα επισκεφτούν τα εξοχικά τους ώστε να επιμερίσουν τα αυξημένα κόστη της φετινής χρονιάς στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται, τροφοδοτεί και την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Όπως σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου, «μην ξεχνάμε ότι το νησί των ανέμων η Μύκονος καθώς και η Σαντορίνη, προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξεως του 8%- 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές εξοχικών κατοικιών τόσο εγχώριους αλλά κυρίως αλλοδαπούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι οι προ-κρατήσεις στη Μύκονο και στη Σαντορίνη σε βίλες με ιδιωτική πισίνα, για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών αγγίζουν το 95%-97%.

Τα άνωθεν δεδομένα είναι άκρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική και τη συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στο νέο μοντέλο του τουρισμού που αναδεικνύεται και ήδη διανύουμε.

Ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσε “λύση” στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

Η οικονομία του διαμοιρασμού

Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορονοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€.

Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για τη φετινή χρονιά είναι πάνω από 1,4 δισ.€, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Παράλληλα, αναφέρεται στο report, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα τουριστικά έσοδα για το 2022 μπορεί να διαμορφωθούν και πάνω από τα 20 δις με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και τις ενδείξεις που υπάρχουν από τις κρατήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετοί αστερίσκοι που ενδεχομένως είτε θολώσουν το success story που πάει να χτίσει η Ελλάδα τη φετινή χρονιά ή ξεθωριάσουν την γενικότερη αισιόδοξη εικόνα. Τα σημεία αυτά δεν είναι άλλα από το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ακρίβεια και βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης με τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Η γενική εικόνα – Αύξηση εγγραφών έως 118,35%

«Η ραγδαία αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τη φετινή χρονιά και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς αποτελούσε μονόδρομο για την εξυπηρέτηση της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται», σημειώνεται στην έρευνα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates:

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών ακινήτων για το διάστημα Πρωτομαγιά έως και σήμερα καταγράφεται στη Σκόπελο με 118,35%. Η δυναμική της Σκοπέλου πλέον αγγίζει τα 690 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια) από 408 τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 316 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Ακολουθεί η Σκόπελος με αύξηση κατά 97,86% των νέων εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη δυναμική να αριθμεί πλέον 554 ακίνητα από 280τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 355 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Η περιοχή της Ναυπακτίας με επίκεντρο τη Ναύπακτο, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 91,01%, δηλώνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την αύξηση της ζήτησης και τα καλά αποτελέσματα πληροτήτων ιδιαίτερα τα τριήμερα μαζικής εξόδου. Η δυναμική των ακινήτων αριθμεί τα 170 αυτοτελή ακίνητα.

Η Μύκονος, το νησί των ανέμων ή/και το Μονακό της Ελλάδας, καταγράφει αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 90,26% σε σχέση με τις ημέρες της Πρωτομαγιάς και κατά 35,31% σε σχέση με τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εντυπωσιακή και αριθμεί πλέον τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια).

Η Πάρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 66,34% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 2.372 ακίνητα.

Η Σύρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 67,92% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 581 ακίνητα.

Η Σαντορίνη, το Ηφαιστιακό νησί, καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 61,84% με τη δυναμική ακινήτων να αριθμεί τα 3.478 ακίνητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαντορίνη, διαθέτει αριθμητικά τη μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη Μύκονο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3.231 ακίνητα.

«Παράλληλα, σύμφωνα με τα άνωθεν στοιχεία στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας, διότι τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται κυρίως το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η οικονομία διαμοιρασμού – η βραχυχρόνια μίσθωση, αποτελεί “κομμάτι” του νέου μοντέλου τουρισμού που αναδεικνύεται στη παγκόσμια κοινότητα», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης – AirDNA/ Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates, διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια)
Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης – AirDNA/ Πανελλαδικό Δίκτυο Ε-Real Estates, διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:06

Κορονοϊός: 100.421 κρούσματα και 314 θάνατοι την εβδομάδα 1-7 Aυγούστου

16:03

Πατέλης: Fake news το μπλοκάρισμα της β' δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

16:00

Γιατί η Goldman Sachs παραμένει «ταύρος» για το πετρέλαιο παρά την αποκλιμάκωση των τιμών

15:51

ΑΔΑΕ: Υπάρχουν ευρήματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Συνεχίζουμε την έρευνα

15:43

Κορονοϊός: 1 στους 8 ασθενείς είναι πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο «long COVID»

15:35

Corriere della Sera: Η κεντροδεξιά απόλυτο «φαβορί» των ιταλικών βουλευτικών εκλογών

15:27

Βρετανία: Θα γίνει χώρα «αναδυόμενης αγοράς», κατά την Saxo Bank

15:22

Transneft: Διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας

15:18

Την άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

15:09

Κομισιόν: Οι εθνικές αρχές των κρατών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων

14:57

Πυρκαγιά σε δασική έκταση σε δύσβατο σημείο στη Σαμοθράκη

14:56

Ισπανία: Σε άνοδο οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων

14:55

Attica Group: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια των Aero Highspeed

14:49

Σακελλαροπούλου: Θεμελιώδης συνθήκη της κοινωνίας η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας

14:44

Κομισιόν: Αναπροσαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων της Moderna

14:40

Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

14:29

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης

14:14

Οικονόμου: Σε μεγάλη πλάνη όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας στην Ελλάδα

13:52

Στις ΗΠΑ τουρκική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα για τα F16

13:46

Ουγγαρία: Σε υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο -Κατά 50% εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε ψωμί και τυρί

13:42

Γερμανία: Απώλειες πάνω από 260 δισ. ευρώ εξαιτίας του πολέμου και των υψηλών τιμών ενέργειας

13:19

Αλλάζει όψη η Λεωφόρος Συγγρού - Φυτεύονται 300 φοίνικες

13:16

Τουρκία: 406.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε μία εβδομάδα

13:03

Κι όμως, Κίνα και Ταϊβάν χρειάζονται η μία την άλλη

12:51

Ανδρουλάκης για Τουρκία: Νέα σημαντική κλιμάκωση ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου

12:35

Κωνσταντινόπουλος: Απαιτούμε να ειπωθεί δημόσια ο λόγος της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη

12:16

Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στα Πετράλωνα

12:00

Έρχονται συμπράξεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις για τη διαχείριση των ακινήτων χαρτοφυλακίων NPLs

11:55

Σε ρυθμούς... θέρους το Χρηματιστήριο -Διατηρεί τις 860 μονάδες

11:54

Έρευνα EY: Προτεραιότητα η εφαρμογή του 5G για τις επιχειρήσεις