Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Κάνετε κούρεμα 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Κάνετε κούρεμα 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχων
«Δεν ήταν "πολιτική επιλογή" σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας», είπε ο κ. Τσίπρας.

"Σας άκουσα να λέτε με πανηγυρικό τρόπο ότι δίνετε 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 ως αποτέλεσμα της απόφασης των δικαστηρίων. Η απόφαση δεν αφορά το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, αλλά 3,9 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά έρχεστε και χειροκροτούμενος ανακοινώνεται κούρεμα πάνω από 60% σε αυτά που έχουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, κατά την δευτερολογία του στην συζήτηση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν ήταν "πολιτική επιλογή" σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, από το Σεπτέμβριο του 2019 και μετά υπάρχει πτωτική πορεία της οικονομίας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία «με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας» όμως η κυβέρνηση της ΝΔ «κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ». Τον κατηγόρησε ότι ενώ είπε πολλά λόγια προεκλογικά υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «στην πράξη εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πρότεινε «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντί για έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους και την αγορά κινήθηκε «ανεπαρκώς» και με την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Όμως, «καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη που θα έχουμε την επόμενη χρονιά είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση που θα έχουμε φέτος», σημείωσε, παραπέμποντας και σε κυριακάτικη συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «ξορκίζει το κακό, μην τυχόν και χαλάσει το αφήγημα της ιστορίας επιτυχίας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε» και πως αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση που «ήδη έχει πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, ως «αυτοεκληρούμενη προφητεία». Δηλαδή, ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν έχει σχέδιο για την επόμενη φάση.

Έτσι, «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία».

Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο και σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πλάνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider