Πόλεμος στην Ουκρανία: O Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για 36 ώρες - Την απορρίπτει ο Ζελένσκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: O Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για 36 ώρες - Την απορρίπτει ο Ζελένσκι
Η κατάπαυση έρχεται εν μέσω των εορτασμών για τα Χριστούγεννα στη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Τελευταία ενημέρωση: 22:28

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλατίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή για την κατάπαυση του πυρός για τον πόλεμο στην Ουκρανία για 36 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η κατάπαυση αναμένεται να διαρκέσει από τις 12:00 της Παρασκευής έως τις 12 το βράδυ του Σαββάτου, 7 Ιανουαρίου και έρχεται εν μέσω των εορτασμών για τα Χριστούγεννα στη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο (η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου καθώς ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο).

Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπως αυτοί που ζουν στη Ρωσία και στην Ουκρανία, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 και 7 Ιανουαρίου, ανέφερε το Reuters.

«Δεδομένου πως ένας μεγάλος αριθμός Χριστιανών πολιτών ζει στις περιοχές των συγκρούσεων, καλούμε την ουκρανική πλευρά να ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να γιορτάσουν την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων» ανέφερε ο Πούτιν σε δήλωση του.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός λόγω των εορτών είχα κάνει νωρίτερα την Πέμπτη ο πατριάρχης της ρωσικής εκκλησίας, Κύριλλος.

Η απάντηση του Κιέβου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησε σαφείς αιχμές για την πρόταση κατάπαυση του πυρός, λέγοντας πως η «Ρωσία θέλει την εκεχειρία για να ανακόψει την προώθηση των δυνάμεων μας στο Ντονμπάς και να φέρει νέο εξοπλισμό για τις δυνάμεις της».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι Ρώσοι στρατιώτες φύγουν από την Ουκρανία ή όταν τους πετάξουμε έξω».

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μικαίλο Ποντόλιακ, έκανε λόγο για υποκριτική κίνηση από την πλευρά του Κρεμλίνου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να φύγει από τις κατεχόμενες περιοχές -μόνο τότε θα έχουμε "προσωρινή εκεχειρία". Κρατήστε για εσάς την υποκρισία» ανέφερε ο Ποντόλιακ σε ανάρτηση του στο Twitter.

Είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου που δίνεται εντολή από τη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο.

OHE: Η κατάπαυση δεν αντικαθιστά τη δίκαιη ειρήνη

Ο εκπρόσωπος του γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε πως καλωσορίζει κάθε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια δίκαιη ειρήνη, στο πλάσιμο της χάρτας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Ο ρόλος του Ερντογάν

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε επικοινωνία με τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε στον Ρώσο πρόεδρο πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση».

Ζελένσκι και Ερντογάν, κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχαν σήμερα μίλησαν για την συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για ανταλλαγή αιχμαλώτων και για την συμφωνία για τα σιτηρά. Αυτό αναφέρει ο Ζελένσκι στο Twitter, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Θίξαμε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια –οι κατακτητές δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί– την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Χάρηκα που άκουσα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην υλοποίηση του δικού μας ειρηνευτικού σχεδίου», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν σε Ερντογάν: Η Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών για να υπάρξει διάλογος - Αντιδρά το Κίεβο

gazzetta
gazzetta reader insider insider