Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών σε Κύθηρα και Λέσβο - Παρέμβαση της ΕΕ ζητά ο Μηταράκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών σε Κύθηρα και Λέσβο - Παρέμβαση της ΕΕ ζητά ο Μηταράκης
Tουλάχιστον 80 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και 15 φέρονται ως αγνοούμενοι, μετά το ναυάγιο στο Διακόφτι Κυθήρων.

Τελευταία ενημέρωση: 10:10

Tουλάχιστον 80 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και 15 φέρονται ως αγνοούμενοι, μετά τη ημιβύθιση ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι Κυθήρων.

Οι έρευνες του Λιμενικού Σώσματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες και κάποιος απο τους επιβαίνοντες ειδοποίησε τα μεσάνυχτα ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ιστιοφόρο σκάφος συγκρούστηκε στα βράχια και ημιβυθίστηκε.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Επίσης στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Σημειώνεται πως από το ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής, στην ανατολική Λέσβο, έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 16 γυναίκες.

Σωστικά συνεργεία επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Το αίτημα Μηταράκη στην Τουρκία

Εξάλλου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έκανε «επείγουσα έκκληση» προς την Τουρκία «να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών» .

Μετά τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, ο κ. Μηταράκης σημειώνει ότι «ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη», ενώ ζητάει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκία κόστισε ανθρώπινες ζωές

Σχολιάζοντας τα ναυάγια, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, επιτέθηκε στην Τουρκία λέγοντας πως «για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider