Ασπίδα προστασίας των μαθητών από τους ψηφιακούς κινδύνους το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασπίδα προστασίας των μαθητών από τους ψηφιακούς κινδύνους το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
Το έργο του Δικτύου βραβεύτηκε στη 10η επετειακή εκδήλωση των «Education Leaders Awards 2025».

Δύο Σχολικοί Σύμβουλοι -ένας Δασκάλων και ένας Πληροφορικής- είχαν το 2014 τη σκέψη να δημιουργήσουν μια εθελοντική ομάδα, που θα ενημέρωνε μαθητές και τους γονείς τους για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αναδυόμενων τεχνολογιών, αλλά και θα επιμόρφωνε τους εκπαιδευτικούς τους, ώστε να ενεργοποιηθούν οι σχολικές μονάδες με προγράμματα και δράσεις μέσα και έξω από την τάξη. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ( http://isecurenet.sch.gr/portal/ ), στο οποίο συμμετέχουν σήμερα περισσότερα από 1.000 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Το έργο του Δικτύου βραβεύτηκε προ ημερών στη 10η επετειακή εκδήλωση των «Education Leaders Awards 2025», όπου στην ομάδα απονεμήθηκε Χρυσό Βραβείο για την «Καλύτερη Εκπαιδευτική Ομάδα / Εκπαιδευτικό Όμιλο στη Δημόσια δια βίου Εκπαίδευση».

«Το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο- Ασφάλεια στο Διαδίκτυο οραματίζεται ένα σχολείο ανοιχτό στη δικτύωση, την κριτική σκέψη και τη βιωματική μάθηση, όπου η ασφάλεια στο Διαδίκτυο-Κυβερνοχώρο γίνεται θεμέλιο μιας δημοκρατικής, τεχνολογικά ενήμερης κοινωνίας. Αυτή η βράβευση μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς, ένα μαθησιακό περιβάλλον και ευκαιρίες που οδηγούν τους μαθητές να μαθαίνουν πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια και να ζουν - χρησιμοποιούν τον κυβερνοχώρο με δημιουργικό τρόπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Απόστολος Παρασκευάς, Σύμβουλος Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης --εκ των πρωτεργατών του Δικτύου μαζί με τον Δρα Σπυρίδωνα Παπαδάκη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Πληροφορικής της ΔΠΕ & ΔΔΕ Αχαΐας και Κεφαλληνίας.

Το Δίκτυο δραστηριοποιείται ενδοσχολικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ευέλικτη ζώνη, Εργαστήρια Δεξιοτήτων, δράσεις Ενεργού Πολίτη και Διαθεματικά) και υποστηρίζει τη βιωματική μάθηση με ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, για την υλοποίηση δράσεων σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Συντονίζεται και υποστηρίζεται από επιστήμονες, στελέχη της εκπαίδευσης, αλλά και εκπαιδευτικούς με αυξημένα τυπικά προσόντα στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και του Διαδικτύου.

Τα παραδοτέα των σχολικών μονάδων κάθε σχολικό έτος μπορεί να περιλαμβάνουν: παιχνίδι ρόλων με στόχο την ενσυναίσθηση, μαθητικά βίντεο με μηνύματα για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, θεατρικά δρώμενα με μαθητές σε σχέση με εθισμό και εκφοβισμό μέσω Διαδικτύου, έρευνες μεταξύ μαθητών και γονέων για τη χρήση του Διαδικτύου και των έξυπνων συσκευών, ταινίες μικρού μήκους με έμφαση στον εκφοβισμό μέσω Διαδικτύου, δημιουργία παιδικών παραμυθιών με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, δημιουργία μαθητικών τηλεοπτικών σποτ, μουσικές δημιουργίες, χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, οι μαθητές «καθώς ερευνούν, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις, όλο το σχολικό έτος, γίνονται μικροί επιμορφωτές των γονέων τους σε θέματα χρήσης του Διαδικτύου, κοινωνικών δικτύων και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών και φαίνεται να αλλάζουν στάσεις ως προς τη χρήση του Διαδικτύου αντιμετωπίζοντάς το ως εργαλείο δημιουργικής μάθησης και πληροφόρησης και όχι αποκλειστικά για διασκέδαση», ενώ «οι γονείς τους αποκτούν γνώσεις για την ασφαλή χρήση κινητών συσκευών και του Διαδικτύου, μπορούν μέσω των γνώσεων που αποκτούν, αλλά και της συνεχούς υποστήριξης, να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης του Διαδικτύου, αλλά και να επιλύσουν προβλήματα συμπεριφοράς εξαιτίας του και τέλος να συνεργαστούν με ειδικούς για την παροχή γνώσεων σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, έτσι ώστε, πριν να έρθουν στο σχολείο να μην είναι εθισμένα σε μια οθόνη».

Το Δίκτυο συνεργάζεται με το Μαθητικό Ραδιόφωνο (European School Radio), δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν τα δικά τους podcasts και να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, αναδεικνύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, από όλα τα σχολεία όλης της χώρας.

Ποιοι συμμετέχουν στο Δίκτυο

Το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ένα εθελοντικό, μη χρηματοδοτούμενο Θεματικό Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αδειοδοτημένο από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας & Θράκης και με Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Αττικής και Θεσσαλίας. Πρόσφατα εντάχθηκαν στο Δίκτυο οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2014, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία - συντονισμό των Συμβούλων Εκπαίδευσης Απόστολου Παρασκευά και Σπύρου Παπαδάκη, με την επιστημονική ευθύνη, υποστήριξη και το συντονισμό, 148 Συμβούλων Εκπαίδευσης το τρέχον σχολικό έτος.

Η λειτουργία τους Δικτύου συνέβαλε στην ένταξη της θεματικής ενότητας, «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», στο πρόγραμμα σπουδών-διδακτέα ύλη και οδηγίες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο, από το σχολικό έτος 2016-'17 για το διδακτικό μαθησιακό αντικείμενο «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών». Περισσότερες από πεντακόσιες εργασίες συμμετεχόντων σχολικών μονάδων έχουν υλοποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου, στη θέση που έχει κάθε σχολική μονάδα, με τα στοιχεία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και Πρεσβευτών, για διάχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται «τσουχτερά» ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Πάνω από 300.000 οχήματα στη ψηφιακή «απόχη»

Unicredit: Τέσσερα σενάρια μιας «σιωπηλής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ

ΠΑΟΚ στο προσκήνιο, λιμάνι στο παρασκήνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider