Μητσοτάκης: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας βάσει πορίσματος της ΡΑΕ

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας βάσει πορίσματος της ΡΑΕ
Θα δρομολογηθεί έλεγχος από τη ΡΑΕ στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, ώστε οι εταιρείες στις οποίες διαπιστωθούν συγκυριακά υπερκέρδη να κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών των πολιτών. Ο έλεγχος δεν αφορά τις ΑΠΕ, καθώς δεν έχουν υπερκέρδη. Αναθέρμανση των ερευνών στα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:34

Την έκτακτη εισφορά στα συγκυριακά υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Η εισφορά θα επιβληθεί βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν από την έρευνα της ΡΑΕ.

Όπως είπε, μιλώντας στην Ολομέλεια, έχει ήδη δοθεί εντολή στην ΡΑΕ να ξεκινήσει τον έλεγχο στις εταιρείες παραγωγής και πώλησης ενέργειας. Ο έλεγχος θα αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 έως σήμερα, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και πόσα είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών.

«Πρόκειται για δύσκολη τεχνικά άσκηση γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια και δεν προσφέρεται για εύκολα συνθήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, τα οποία οφείλονται στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής, θα μπει έκτακτη εισφορά», πρόσθεσε. Στη δευτερολογία του επισήμανε ότι με τη διάταξη που θα θεσπισθεί, αν εντοπιστούν υπερκέρδη, το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Χωρίς υπερκέρδη οι ΑΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΑΠΕ βρίσκονται εκ των προτέρων εκτός του «κάδρου» για τον έλεγχο τυχόν υπερκερδών, καθώς επιστρέφουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) τα έσοδα από τη συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά, τα οποία ξεπερνούν τις εγγυημένες τιμές τους. Μάλιστα, τα ποσά αυτά αποτελούν μία σημαντική αιτία για τα υπερπλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ, τα οποία μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό του ύψους της οικονομικής «ένεσης» των ΑΠΕ στον ΕΛΑΠΕ είναι πως το αργότερο έως τον Μάιο θα μεταφερθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό στο ΤΕΜ 780 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κ. Σκρέκα. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η μεταφορά των 780 εκατ. ευρώ θα γίνει σταδιακά από τον ΔΑΠΕΕΠ, συνεκτιμώντας τις ταμειακές ανάγκες τόσο του ΕΛΑΠΕ όσο και του ΤΕΜ.

Μάλιστα, η ανάγκη ενίσχυσης της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα από τα σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως φάνηκε και κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όπου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εγχώριο μίγμα.

Όφελος από τις κοινές προμήθειες αερίου

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν παρουσιάσουν ενισχυμένα κέρδη λόγω της συγκυρίας. «Αν πιστεύετε λοιπόν ότι αυτή η παρέμβαση η οποία θα γίνει -και στην έκταση που θα εντοπιστούν τα υπερκέρδη αυτά θα φορολογηθούν και θα επιστραφούν στην κοινωνία- να μην έχετε καμία αυταπάτη ότι αυτό, ως δια μαγείας, θα κλείσει τη δημοσιονομική τρύπα και ξαφνικά θα μπορούμε να υπερκαλύψουμε με αυτό τον τρόπο όλες τις απώλειες», τόνισε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως συμπλήρωσε, στους υπολογισμούς για τα έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή δεν προσμετρώνται σωστά η έκπτωση που δίνουν οι εταιρείες, ειδικά οι καθετοποιημένοι όμιλοι, στη λιανική ως αποτέλεσμα των πραγματικά μεγάλων κερδών που έχουν από την παραγωγή, κυρίως μέσω φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πλεονάζοντα κέρδη έχουν εταιρείες στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα οι πρωτογενείς παραγωγοί και πωλητές φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε για μία ακόμη φορά την υποστήριξή του στο σχέδιο για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως υπογράμμισε, η ισχύς των Βρυξελλών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν κάθε κράτους μεμονωμένα. Είναι άλλο η Ελλάδα να διαπραγματεύεται διμερώς για τα 7 BCM που χρειάζεται κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Και είναι άλλο η Ευρώπη να διαπραγματεύεται για τα 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα οποία απαιτούνται συνολικά για τις ευρωπαϊκές ανάγκες.

«Θα ωφεληθούμε μόνο. Οι μικρότερες χώρες θα ωφεληθούν από μια τέτοια πολιτική. Θα ενισχύσω με θέρμη αυτή την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινάει αύριο και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο».

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε, επίσης, την αναθέρμανση των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο, εντάσσοντάς στην επιτάχυνση των ρυθμών αξιοποίησης και των εθνικών ενεργειακών πόρων, μαζί με τις ΑΠΕ.

«Θα επανέλθει η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Οφείλουμε πρώτα και πάνω απ΄ όλα -και θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό την επόμενη εβδομάδα- να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα», σημείωσε.

Αίτημα απελπισίας το αίτημα για εκλογές

Για μια ακόμα φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ χαρακτήρισε αίτημα απελπισίας από πλευράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη - Σε καθοδικό σπιράλ χωρίς επιστροφή η κυβέρνηση

Ενέργεια: Η εισήγηση της Κομισιόν για τη Σύνοδο Κορυφής – Task Force για αέριο, με ρίσκα οι παρεμβάσεις στις αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider