Μπαράζ σημαντικών συναντήσεων Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες στο Μόναχο - Ολιγόλεπτη συνάντηση με Μπλίνκεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ σημαντικών συναντήσεων Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες στο Μόναχο - Ολιγόλεπτη συνάντηση με Μπλίνκεν
Συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών. Ολιγόλεπτη συνάντηση με Μπλίνκεν.

Τελευταία ενημέρωση: 19:13

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, «το καλύτερο από ποτέ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, αλλά και οι επενδύσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής του. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία ορισμένοι εξ αυτών να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής 3+1, που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές στέκονται στο γεγονός πως στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, o οποίος, όπως σημειώνεται είναι μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για κονδύλια σε ξένες επιχειρήσεις και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει προτεραιότητα την οικοδόμηση σχέσεων με την Ελλάδα που είναι ένα σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, καθώς και επί σειρά ετών γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Λίμπερναν.

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι και η ολιγόλεπτη συνομιλία καθώς και η εγκάρδια χειραψία, που είχαν στο περιθώριο των συναντήσεων τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στις 19:30 ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στην οποία θα μετάσχουν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Nancy Pelosi και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ-Αφρικανική Ένωση: Σε πάνελ για την γεωργία και βιώσιμη ανάπτυξη συμπροέδρευσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider