Ελλάδα
26-03-2021 | 08:39

Ανοιχτή πρόσκληση Μπάιντεν για επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον - Τι είπαν στο θερμό τηλεφώνημα

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Ανοιχτή πρόσκληση Μπάιντεν για επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον - Τι είπαν στο θερμό τηλεφώνημα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανοιχτή πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ήταν το δώρο του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν για την 25η Μαρτίου. Την πρόσκληση ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφώνημα διάρκειας 30 λεπτών σε θερμό κλίμα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό μετά την Σύνοδο Κορυφής στο οποίο εκφράστηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Επιπροσθέτως, οι "27" με την κοινή δήλωσή τους έκαναν σαφές ότι ουσιαστικά δεν δίνουν "λευκή επιταγή" στην Τουρκία, η οποία θα 'ξαναδώσει' το μαθημα τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  κ. Μπάϊντεν  κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων , ενώ υπογράμμισε  τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Το ιδιαίτερα καλό κλίμα επιβεβαιώθηκε και από τον Λευκό Οίκο σε ανακοίνωση του οποίου σημειώνεται η ελπίδα ότι θα επικρατήσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και  η αυξανόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, μέσω της Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής. Ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα. 

Το ιδιαίτερα καλό κλίμα στην επικοινωνία των δύο ηγετών επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter, ενώ το ίδιο έκανε και ο κ. Μπάιντεν επίσης με ανάρτηση στο twitter.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως είπε στους «27» ανησυχεί ιδιαίτερα για την δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας, την αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα Δικαιώματα των γυναικών και για τους  τους  δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία.

Τι είπε στους Ομογενείς

Ο Τζο Μπάιντεν στην διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με συντονίστρια την ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό  λέγοντας: «βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορονοϊός. Ενώ τόνισε την σημασία της οικοδόμησης μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό. «Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό».

Με τη φράση «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», ο Τζο Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)», είπε στους Έλληνες ομογενείς. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και οι βουλευτές Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης και Γκας Μπιλιράκης, καθώς και ο λομπίστας Μάικ Μάνατος, ο οποίος πήρε ανοιχτή πρόσκληση από τον πρόεδρο για να τον επισκεφτεί, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Γιώργος Τσούνης και άλλα εξέχοντα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να φιλοξενήσει τους ομογενείς στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντας «σας υπόσχομαι, το επόμενο έτος, με την πανδημία πίσω μας, θα έχουμε μια σημαντική γιορτή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.