To tweet Μητσοτάκη για συνομιλία με Μπάϊντεν- Εμβάθυνση συνεργασίας και Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To tweet Μητσοτάκη για συνομιλία με Μπάϊντεν- Εμβάθυνση συνεργασίας και Τουρκία
Εγκάρδια και παραγωγική συνομιλία χαρακτήρισε την επικοινωνία που είχε επισήμως με τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής των «27».  Η συνομιλία των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 30 λεπτά , ολοκληρώθηκε περίπου στις 23:00 χθες βράδυ και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Εγκάρδια και παραγωγική συνομιλία χαρακτήρισε την επικοινωνία που είχε επισήμως με τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής των «27». Η συνομιλία των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ολοκληρώθηκε περίπου στις 23:00 χθες βράδυ και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Η συνομιλία Μητσοτάκη-Μπάϊντεν έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί αντίστοιχη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ γίνεται μια μέρα αφού ο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό οπλικό σύστημα S-400, και εξέφρασε την ανησυχία του για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Υπογράμμισε δε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.

Ο κ. Biden τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρέμβαση Μπάιντεν στη Σύνοδο

Κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο των «27» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την βαθιά του ανησυχία για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου τόνισε ότι «οι σχέσεις με την Αμερική θα είναι οι πιο στενές που υπήρξαν ποτέ. Είμαι πεπεισμένος και αποφασισμένος να δημιουργήσω μια πολύ ισχυρή εταιρική σχέση η οποία θα δώσει ειρήνη και ευημερία σε όλους μας τους».

Μάλιστα όπως είπε «Θέλω να περιγράψω τη φιλία ως μία μοναδική ψυχή που ενώνει δύο σώματα. Αυτή είναι η εικόνα με την οποία περιγράφω εγώ την φιλία της ελληνικής και αμερικανικής κοινότητας». Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις κοινές αξίες μεταξύ των λαών των δύο χωρών λέγοντας ότι «έχουμε κοινές αξίες και γνωρίζουμε τι σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ευγνωμοσύνη για την αρχαία ελληνική γραμματεία, για τον Δήμο και για την Δημοκρατία η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρούμε εμείς τον έλεγχο του πεπρωμένου μας και σήμερα έχουμε φιλία μεταξύ των λαών και γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες, της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και του ανθρώπινου πνεύματος. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν είμαστε μαζί τους μόνο για τον αγώνα που έκαναν πριν 200 χρόνια αλλά για τη μάχη που κάνουν για την ελευθερία. Και λόγω της κοινής μας ιστορίας έχουμε και μια κοινή ελπίδα για το μέλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider