ΕΥ: Επενδυτικές ευκαιρίες υπό προϋποθέσεις στη Μεσόγειο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΥ: Επενδυτικές ευκαιρίες υπό προϋποθέσεις στη Μεσόγειο

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η διεθνής επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως αποκαλύπτει η έρευνα BaroMed 2017 της ΕΥ που αναλύει τις ροές ξένων επενδύσεων προς 28 χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού κόλπου.

Παρά την πολύ θετική εικόνα των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δε φαίνεται να είναι το ίδιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, καθώς από τις 10.660 ΑΞΕ που καταγράφηκαν στην περιοχή την περίοδο 2011-2015, μόλις οι 60 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Η πλειοψηφία των ΑΞΕ στην Ελλάδα προήλθαν από τις ΗΠΑ (15) και τη Γερμανία (6). Παράλληλα, οι κλάδοι με τις περισσότερες ΑΞΕ ήταν το λογισμικό (8) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες (8).

Συνολικά, ο αριθμός των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου αυξήθηκε οριακά κατά 0,5% μεταξύ 2011 και 2015. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες ήταν μικρότερου μεγέθους.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, για να συνεχίσει η περιοχή να προσελκύει ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της οικονομίας, της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες υποδομές (greenfield projects) μειώθηκαν κατά 14%, αντανακλώντας τη διστακτικότητα των επενδυτών να εμπλακούν σε νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην περιοχή. Αντίθετα, αύξηση κατά 27% σημείωσαν οι Σ&Ε, περιλαμβανομένων 39 megadeals αξίας μεγαλύτερης του ενός δις δολαρίων. Πέραν των χαμηλών επιτοκίων, η στροφή προς τις Σ&Ε βασίζεται σε δύο παράγοντες:

Οι περιορισμένες ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους τομείς των καταναλωτικών προϊόντων, της μεταποίησης και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 37% των Σ&Ε στην περιοχή, συμπίεσαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών, καθιστώντας τις Σ&Ε μία ελκυστική, αλλά και απαραίτητη επιλογή.

Οι Σ&Ε στον τομέα της τεχνολογίας (14% του συνόλου) ενισχύθηκαν από την ανάγκη πρόσβασης σε νέες αγορές, τεχνολογίες και εφαρμογές.

Επενδυτικές ευκαιρίες υπό προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τους επενδυτές που μετείχαν στην έρευνα, οι σημαντικότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή κατά την επόμενη τριετία εντοπίζονται στις υποδομές (22%), το real estate και τον τουρισμό (19%) και τη βιομηχανία (18%). Συνολικά, το 32% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σκέφτεται να επενδύσει στην περιοχή της Μεσογείου κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, το 95% όσων σκέφτονται να επενδύσουν έχουν ήδη παρουσία στην περιοχή, αντικατοπτρίζοντας τη δυσκολία των χωρών της περιοχής να προσελκύσουν νέους επενδυτές .

Σύμφωνα με την έρευνα, τρεις είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν οι τοπικές κυβερνήσεις για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Μεσογείου, και κυρίως για τις χώρες που βρίσκονται εκτός Ε.Ε.:

  • Ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας
  • Διασφάλιση της ασφάλειας κατοίκων και αγαθών
  • Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν τα ζητήματα της ασφάλειας και της σταθερότητας ζωτική προτεραιότητα, ποσοστό που φθάνει το 60% για τη Μέση Ανατολή και το 50% για τη Βόρεια Αφρική. Συγχρόνως, και παρά τη βελτίωση των δεικτών συμμετοχής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή, το ζήτημα της εκπαίδευσης αναδεικνύεται από την έρευνα ως η δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εφορία: Διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με λίγα κλικ - Η ψηφιακή διαδικασία, οι αιτήσεις, οι προϋποθέσεις

Πόσο βουτηγμένες στο χρέος είναι οι 25 σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου

Τραμπ: Στέλνει επιστολές για τους δασμούς σε 12 χώρες - Τake it or leave it

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider