Πετρέλαιο θέρμανσης: Η καλοκαιρία φρέναρε τις παραγγελίες – Αλλαγή σκηνικού από την ερχόμενη εβδομάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο θέρμανσης: Η καλοκαιρία φρέναρε τις παραγγελίες – Αλλαγή σκηνικού από την ερχόμενη εβδομάδα
Η υποτονική ζήτηση αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στα στοιχεία της αγοράς για τον μήνα Οκτώβριο, όπου όπου η ζήτηση κατέγραψε πτώση κατά 54%.

Στάση αναμονή τηρούν τα ελληνικά νοικοκυριά για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης καθώς η παρατεταμένη καλοκαιρία μετέθεσε χρονικά μια σημαντική δαπάνη που καλούνται να πραγματοποιήσουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Η υποτονική ζήτηση αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στα στοιχεία της αγοράς για τον μήνα Οκτώβριο όπου (από τις 15/10 και μετά) όπου η ζήτηση κατέγραψε πτώση κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο δεύτερο μισό του περυσινού Οκτωβρίου.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η καλοκαιρία και το γεγονός ότι επικράτησε σύγχυση στον κόσμο αναφορικά με το πώς πρέπει να κινηθεί εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία των τιμών που πυροδοτούν οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις ευνόησαν την στασιμότητα στην αγορά. Αλλά και για το Νοέμβριο οι εκτιμήσεις είναι και πάλι πτωτικές για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία για το πρώτο 20ήμερο, η ζήτηση κατέγραψε πτώση περίπου 40% αλλά όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα (αρχής γενομένης από την κακοκαιρία Alexis) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σταδιακά και οι παραγγελίες ενώ όπως είναι γνωστό η ζήτηση κορυφώνεται όταν η θερμοκρασία καταγράφει σημαντική πτώση και παραδοσιακά κοντά στα Χριστούγεννα.

Πάντως, οι τιμές την τελευταία εβδομάδα κινούνται πτωτικά γεγονός με τη μέση πανελλαδική τιμή να διαμορφώνεται στα 1,334 ευρώ το λίτρο όσο ήταν δηλαδή και κατά την περίοδο έναρξης διάθεσης του πετρελαίου φέτος. Στην Αττική η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,299 ευρώ το λίτρο και στην Θεσσαλονίκη στα 1,308 ενώ οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στα Δωδεκάνησα (1,452 ευρώ το λίτρο), στην Κέρκυρα (1,401 ευρώ το λίτρο), στις Κυκλάδες (1,509 ευρώ το λίτρο), στο Λασίθι (1,429 ευρώ το λίτρο) και στην Σάμο (1,401 ευρώ το λίτρο). Αντίθετα, η χαμηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στο νομό Πιερίας στα 1,298 ευρώ το λίτρο.

Όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο υψηλότερα αναμένεται ότι θα κινηθούν και τις επόμενες ημέρες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αναμένει μικρή άνοδο στις τιμές χονδρικής ενώ το Brent την Παρασκευή το απόγευμα κινήθηκε λίγο πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η διεθνής τιμή θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά εν όψει της συνάντησης των μελών του ΟΠΕΚ+ και μιας ενδεχόμενης περικοπής της παραγωγής με απώτερο στόχο την τόνωση των τιμών.

Έως τις 8 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Για δύο ακόμη εβδομάδες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση οι ενδιαφερόμενοι ενώ η πρώτη πληρωμή του επιδόματος έχει προγραμματιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 ενώ οι επόμενες δυο πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Φεβρουαρίου και στα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Στο επίδομα συμμετέχουν οι αγορές που αφορούν σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από την 13η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία από την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Τα «μυστικά» για πολυκατοικίες, διαχειριστές και ενοίκους - Τι ισχύει σε περίπτωση αλλαγής διαχειριστή

Καύσιμα: Ο καιρός «έριξε» πετρέλαιο θέρμανσης και diesel κίνησης - Τι δείχνουν οι καταναλώσεις

Τι πρέπει να ξέρουμε όταν προμηθευόμαστε πετρέλαιο θέρμανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider