Καύσιμα: Ο καιρός «έριξε» πετρέλαιο θέρμανσης και diesel κίνησης - Τι δείχνουν οι καταναλώσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Ο καιρός «έριξε» πετρέλαιο θέρμανσης και diesel κίνησης - Τι δείχνουν οι καταναλώσεις
Μεικτή η εικόνα για τα καύσιμα κίνησης. Ανακάμπτει το diesel μετά από την «βουτιά» του Σεπτεμβρίου. Υποτονική η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης παρά τον φόβο των ανατιμήσεων.

Οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλία αλλά και η παρατεταμένη καλοκαιρία σε σχεδόν ολόκληρη την χώρα επηρέασαν, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Insider.gr, την ζήτηση για diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα να καταγράφουν αρνητικά πρόσημα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Διαφορετική αναμένεται να είναι η εικόνα τον Οκτώβριο, τουλάχιστον όσον αφορά στο diesel κίνησης καθώς η ζήτηση ανακάμπτει ενώ υποτονικά δείχνει να έχει κινηθεί η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά τον πρώτο αυτόν μήνα της διάθεσής του για την φετινή σεζόν. Όσον αφορά στην βενζίνη, η ζήτηση τον Σεπτέμβριο κατέγραψε πτώση, αν και αρκετά μικρότερη από εκείνη του πετρελαίου κίνησης ενώ καλύτερη αναμένεται να είναι η εικόνα τον Οκτώβριο όπου οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές απαίτησαν περισσότερες μετακινήσεις από την πλευρά των καταναλωτών.

Υποτονική η ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης παρά τον φόβο των ανατιμήσεων

Ο φόβος των ανατιμήσεων στα καύσιμα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων κινητοποίησε μέχρι κάποιο βαθμό τους καταναλωτές να προμηθευτούν κάποιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης αλλά η παρατεταμένη καλοκαιρία και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ήταν οι παράγοντες που επηρέασαν τελικά την απόφαση αγοράς αποτρέποντας προς το παρόν τους καταναλωτές από νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο κατέγραψε πτώση κατά 40% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου η πτώση φθάνει το 30%. Αυτή την στιγμή, η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,406 ευρώ το λίτρο από 1,428 ευρώ πριν από 10 ημέρες ενώ η περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές χονδρικής προϊδεάζουν για νέα μείωση τιμών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μεικτή η εικόνα για τα καύσιμα κίνησης – Ανακάμπτει το diesel

Παρά τα αρνητικά πρόσημα που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο, τα καύσιμα κίνησης αναμένεται να καταγράψουν θετικά πρόσημα τον Οκτώβριο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς, τον Σεπτέμβριο, οι καταναλώσεις στις βενζίνες κατέγραψαν πτώση κατά 1,3% και του diesel κίνησης κατά 13,5%, κυρίως λόγω της αναστολής των αγροτικών εργασιών λόγω της πλημμύρας στην Θεσσαλία.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, οι βενζίνες καταγράφουν άνοδο κατά 4,6% και το diesel κίνησης κατά 0,6% ενώ καλύτερος μήνας φαίνεται ότι ήταν ο Οκτώβριος. Σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία της αγοράς, η ζήτηση για βενζίνη κατέγραψε άνοδο κατά 5% και του πετρελαίου κίνησης κατά 17%. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο περυσινός Οκτώβριος ήταν ένας μήνας με υψηλές τιμές όσον αφορά το diesel κίνησης (τον Οκτώβριο του 2022 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, το diesel κίνησης κατέγραψε πτώση 11%).

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές αλλά για πόσο;

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, αφού τα στοιχεία της βιομηχανίας έδειξαν απότομη αύξηση των προμηθειών αργού στις ΗΠΑ, ενώ τα μικτά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα προκάλεσαν ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση αργού.

Η EIA αναμένει τώρα ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Από την άλλη, τα στοιχεία στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, εγείρουν επίσης αμφιβολίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη τον Οκτώβριο, αλλά οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, εντείνοντας τους φόβους για χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν για την ώρα μεγάλες «βουτιές» στις διεθνείς τιμές καθώς το Brent εξακολουθεί να πιέζεται από μια μέτρια ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου από τα πρόσφατα χαμηλά, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Άνοδος στις τιμές αναμένεται στην ελληνική αγορά – Παραμένουν οι φόβοι για «σφιχτή» προσφορά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς θα μειώσουν το κόστος προμήθειας οι καταναλωτές – Τι προσφέρει η αγορά

Καύσιμα: Σε τεντωμένο σκοινί οι τιμές – Γιατί δεν πέφτουν στην αντλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider