Σε υψηλά 13 ετών οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά 13 ετών οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. 
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 191,718 δισ. ευρώ (από 189,351 δισ. τον Αύγουστο) και σε απόσταση αναπνοής από τα 191,933 δισ. ευρώ του Μαΐου 2011. Η υψηλή καταθετική ρευστότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να οδηγεί σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων.

Στα υψηλά των τελευταίων δεκατριών ετών – όσα και τα χρόνια που η Ελλάδα έμεινε εκτός επενδυτικής βαθμίδας -, επέστρεψαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 191,718 δισ. ευρώ (από 189,351 δισ. τον Αύγουστο) και σε απόσταση αναπνοής από τα 191,933 δισ. ευρώ του Μαΐου 2011. Σημειώνεται ότι το ιστορικό υψηλό των καταθέσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, με τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανέρχονται σε 237,531 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ για τις καταθέσεις και την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο του 2023 δείχνουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν σε 144,012 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 696 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 47,705 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 1,535 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 249 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Όπως προκύπτει, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν επανέλθει σε επίπεδα Νοεμβρίου 2011, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα των περιόδου των capital controls το 2015 και σε ιστορικά υψηλά από το 2001.

Η αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι η τρανότερη απόδειξη της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, που χτίστηκε σταδιακά μετά την κρίση, ενώ η άνοδος τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τον Τουρισμό και την εξαιρετική πορεία που καταγράφει.

Συνολικά, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (και παράλληλα η αύξηση των καταθέσεων προθεσμίας), εν μέσω μάλιστα αυξημένου πληθωρισμού και ακρίβειας, αποτυπώνει την πολύ καλή πορεία της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η υψηλή καταθετική ρευστότητα των τραπεζών, ανακόπτει ποσοστό της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ, την οποία θα έπαιρναν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα επιτόκια καταθέσεων. Παράλληλα, η υψηλή ρευστότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να οδηγεί σε πρόωρες αποπληρωμές δανείων, κρατώντας δέσμια την αύξηση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης.

Όπως οι καταθέσεις, έτσι και τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, στα 113,622 δισ. ευρώ. Από αυτά, δάνεια ύψους 71,503 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις και 37,563 δισ. δόθηκαν προς νοικοκυριά.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 4,7% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2,213 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 297 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία φανερώνουν τα πρώτα σημάδια καθαρής πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις, αν και οι τραπεζίτες παραμένουν επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι το συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί με σιγουριά πριν κλείσει το δ' τρίμηνο. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, τα νούμερα του Σεπτεμβρίου για την αύξηση των δανείων μπορεί να προέρχονται από τυχόν εξαγορές ή από την ναυτιλία, καθώς επιχειρήσεις με υπερεπάρκεια ρευστότητας συνεχίζουν να αποπληρώνουν δανεισμό. Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών θα σταματήσει μόνο όταν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι τώρα, υπάρχουν εγκρίσεις και συμβασιοποιήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει τα δάνεια. Τα τελευταία θα εκταμιεύονται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των επενδυτικών έργων. Οπότε, για τη φετινή χρονιά, οι τραπεζίτες βλέπουν δύσκολο το γύρισμα της πιστωτικής επέκτασης από αρνητική σε θετική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Να γιορτάσουμε την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία - Το τραπεζικό σύστημα έχει μεταμορφωθεί

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx - Έρχεται δυνατό Q3 - Τιμές στόχοι

Παγκρήτια Τράπεζα: Έτοιμη για τα επόμενα βήματα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider