Κνοτ (ΕΚΤ): Προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του δομικού πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του δομικού πληθωρισμού
Ο Ολλανδός τραπεζίτης δήλωσε πως η ΕΚΤ θα φτάσει τον στόχο μείωσης του πληθωρισμού στο 2% «κάποια στιγμή στο 2025». 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.

Μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή Buitenhof TV, ο Κνοτ είπε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού «από τη στιγμή που ο δομικός πληθωρισμός δεν υποχωρεί. Αυτή τη στιγμή, το βασικό μας πρόβλημα είναι πως δομικός πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%, με την επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να υποστηρίζει πως δεν έχει τελειώσει ακόμα η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Από το καλοκαίρι του 2022 και μέχρι σήμερα η ΕΚΤ προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2%, έναντι του 7% που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ποτών, του Απριλίου, διαμορφώθηκε στο 5,6%.

Ο Κνοτ δήλωσε πως η ΕΚΤ θα φτάσει τον στόχο μείωσης του πληθωρισμού στο 2% «κάποια στιγμή στο 2025».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider