Fed: Ο Πάουελ μίλησε για «μεμονωμένα προβλήματα» στις αμερικανικές τράπεζες - Επιμονή για τη μείωση του πληθωρισμού

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Ο Πάουελ μίλησε για «μεμονωμένα προβλήματα» στις αμερικανικές τράπεζες - Επιμονή για τη μείωση του πληθωρισμού
Ασφαλείς οι καταθέσεις και οι τράπεζες των ΗΠΑ, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό». Δεν είναι το βασικό σενάριο της Fed η μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2023.

Τελευταία ενημέρωση: 21:12

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως οι πρόσφατες αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, μαζί με τα προβλήματα ρευστότητας των άλλων περιφερειακών τραπεζών, αποτελούν «μεμονωμένα προβλήματα».

Οι δηλώσεις του Πάουελ την Τετάρτη έγιναν μετά από την απόφαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) για αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25% με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

«Ασφαλείς» οι καταθέσεις στις ΗΠΑ

Μιλώντας για την τραπεζική αναταραχή των τελευταίων 2 εβδομάδων στις ΗΠΑ, ο Πάουελ είπε πως «ξέρουμε πως τα μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα μπορούν να απειλήσουν το τραπεζικό σύστημα, εάν μείνουν ανεπίλυτα. Έχουμε όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίζουμε» την κατάσταση, όπως είπε.

Ακόμα, υπογράμμισε πως οι καταθέσεις και συνολικά το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και ασφαλές. «Γι αυτό η Fed έχει πάρει μέτρα σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές για την προστασία του τραπεζικού συστήματος» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος ειδικά στην Silicon Valley Bank, o Πάουελ είπε πως η διοίκηση της τράπεζας «απέτυχε με άσχημο τρόπο, εκθέτοντας τους καταναλωτές σε σημαντικούς κινδύνους ρευστότητας».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Είναι ξεκάθαρο πως η επίβλεψη και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες πρέπει να ενισχυθεί» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα πως τα γεγονότα των τελευταίων 2 εβδομάδων θα έχουν επιπτώσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. «Μπορεί να οδηγήσουν σε σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας» δήλωσε ο Πάουελ.

Επιπλέον, υποστήριξε πως είναι πιθανό η τραπεζική κρίση να έχει μόνο ήπιες επιπτώσεις.

Σημειώνεται πως η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, μαζί με τα προβλήματα ρευστότητας των άλλων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το κατά πόσο η αύξηση του κόστους δανεισμού -που «συνοδεύει» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed- δημιουργεί προβλήματα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πάουελ είπε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed είχαν επικοινωνηθεί σωστά προς τις τράπεζες και υποστήριξε πως «πολλές τράπεζες μπόρεσαν να διαχειριστούν» τις αυξήσεις της Fed.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι ο Πάουελ, τόσο κατά την εναρκτήρια δήλωση του όσο και κατά τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε πολλές φορές πως «το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και ανθεκτικό», θέλοντας να διασκεδάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενα νέα «κανόνια» αμερικανικών τραπεζών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός - Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση»

Σε σχόλιο του για τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της Fed είπε πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδο και τόνισε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed του 2%».

Υπενθυμίζεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022 προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό, που έφτασε στο 6% για τον Φεβρουάριο του 2023.

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο Πάουελ ανέφερε πως η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιφέρει μια περίοδο ηπιότερης ανάπτυξης της οικονομίας. Είναι πιθανό να χρειαστούμε ηπιότερη ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων της Fed εντός του 2023, ο Πάουελ είπε πως «αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο μας».

Ακόμα, δήλωσε πως «εάν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια μας σε υψηλότερο επίπεδο, θα το κάνουμε».

Ο Πάουελ είπε πως τα μέλη της Fed εξέτασαν το ενδεχόμενο «παγώματος» στις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ οδήγησαν σε συμφωνία για την αύξηση του 0,25%.

O ίδιος υποστήριξε πως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς επί της αρχής ότι η αναταραχή στις τράπεζες ισοδυναμεί με μια αύξηση επιτοκίου, καθώς θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη και σε καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό.

«Δεσμευόμαστε για την επαναφορά της σταθερότητας των τιμών και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η κοινή γνώμη έχουν εμπιστοσύνη στο ότι θα φέρουν τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη με τις πράξεις μας και τα λεγόμενα μας».

Αναφερόμενος στο εάν η Fed θα μπορέσει να επιτύχει μια «ομαλή προσγείωση» στη αμερικανική οικονομία -μειώνοντας τον πληθωρισμό χωρίς να επιφέρει μια ύφεση στις ΗΠΑ-, ο Πάουελ σημείωσε πως «είναι δύσκολο να πούμε εάν τα γεγονότα των τελευταίων 2 εβδομάδων αλλάζουν τις πιθανότητες για την "ομαλή προσγείωση". Υπάρχει ακόμα ένα μονοπάτι για την "ομαλή προσγείωση" και προσπαθούμε να το βρούμε».

Μιλώντας για το εάν οι εξελίξεις με τις τράπεζες μπορούν να αλλάξουν τον σχεδιασμό της Fed αναφορικά με τον ισολογισμό της (balance sheet), ο Πάουελ είπε πως στη συνεδρίαση της FOMC δεν συζητήθηκαν αλλαγές για τον ισολογισμό της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη για τον χρυσό την Τετάρτη υπό τη «σκιά» της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider