Κομισιόν: Μέσα στην άνοιξη οι κοινές αγορές αερίου από την ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Μέσα στην άνοιξη οι κοινές αγορές αερίου από την ΕΕ
Η Κομισιόν θα έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της για κοινές αγορές αερίου μέχρι την αρχή της άνοιξης. 

Η Κομισιόν σκοπεύει να προχωρήσει στις πρώτες κοινές αγορές φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση «αρκετά πριν από το καλοκαίρι» του 2023, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος για τις διακρατικές σχέσεις της ΕΕ, Μάρος Σεφτσοβίτς, μετά από την πρώτη επίσημη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ΕΕ για το ζήτημα, ο Σλοβάκος αξιωματούχος είπε πως προέτρεψε τα κράτη μέλη ώστε να συζητήσουν με τις επιχειρήσεις εντός των χωρών τους ώστε να υπολογίσουν τα επίπεδα αερίου που χρειάζονται να έχουν αποθηκευμένα μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα.

Ακόμα, ο Σεφτσοβίτς είπε ότι η Κομισιόν θα έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της για κοινές αγορές αερίου μέχρι την αρχή της άνοιξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιοόν, «της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου για τη βιομηχανία, την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου κ. Σέφτσοβιτς. Στις 25 Ιανουαρίου, ο Αντιπρόεδρος θα προσκαλέσει εκπροσώπους των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου, όπως οι βιομηχανίες κεραμικών, χημικών και λιπασμάτων, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην πλατφόρμα. Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο».

Υπενθυμίζεται πως η τιμή του αερίου στην Ευρώπη την Δευτέρα χάνει άνω του 11%, ενώ από τις αρχές του 2023 το καύσιμο έχει φτάσει να χάνει έως και 22%. Οι Κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν να ανακατευθύνουν φορτία προγραμματισμένα για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προς την Ευρώπη, εν μέσω χαμηλών τιμών εντός της χώρας και υψηλής πληρότητας στις αποθήκες της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικοί κανόνες και πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση ρεύματος στο τραπέζι του Eurogroup

gazzetta
gazzetta reader insider insider