Φυσικό αέριο: «Βουλιάζει» σε χαμηλά 16 μηνών εν μέσω ισχυρών προοπτικών της προσφοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: «Βουλιάζει» σε χαμηλά 16 μηνών εν μέσω ισχυρών προοπτικών της προσφοράς
Την Παρασκευή, το φυσικό αέριο έκλεισε την πέμπτη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

Στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προοπτικές της προσφοράς ενισχύθηκαν λόγω των ισχυρών αποθεματικών της Κίνας, που οδηγεί τους πωλητές να στέλνουν φορτία LNG προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Η τιμή του αερίου στην Ευρώπη την Δευτέρα χάνει άνω του 11%, ενώ από τις αρχές του 2023 το καύσιμο έχει φτάσει να χάνει έως και 22%. Οι Κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν να ανακατευθύνουν φορτία προγραμματισμένα για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προς την Ευρώπη, εν μέσω χαμηλών τιμών εντός της χώρας και υψηλής πληρότητας στις αποθήκες της.

Όπως αναφέρει το Bloomberg οι αγορές καθησυχάζονται έτσι για την πιθανή αύξηση της ζήτησης από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και αναπροσανατολίζουν φορτία προς τη Δύση.

Ο παρατεταμένα ήπιος καιρός στην Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία. Μολονότι ένα ψυχρό ρεύμα αναμένεται εντός της εβδομάδας στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, υπολογίζεται πως θα είναι σύντομο και δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ήπειρο.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στην πτώση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», σημειώνει η Energi Danmark σε σημείωμα της. «Η κατάσταση που προσιδίαζε στον πανικό του περασμένου έτους έχει αντικατασταθεί από την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα περάσει τον χειμώνα χωρίς να αντιμετωπίσει ζητήματα με τα αποθέματα».

Άλλοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς ωστόσο προειδοποιούν ότι η κρίση που ξεκίνησε από τη περικοπή της προσφοράς αερίου από πλευράς Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει. Η Ευρώπη έχει υπάρξει τυχερή λόγω καιρού, με την προσφορά να παραμένει όμηρος γεωπολιτικών γεγονότων, σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan. Οι τιμές του αερίου μπορεί να έχουν υποχωρήσει, παραμένουν ωστόσο διπλάσιες του μέσου όρου των τελευταίων 5 ετών, συμπληρώνει.

Έτσι το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου στο TTF, την Δευτέρα χάνει 11,6% στα 57,470 δολάρια η μεγαβατώρα.
Την Παρασκευή, το φυσικό αέριο έκλεισε την πέμπτη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eni: Σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου

Δημοσιονομικοί κανόνες και πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση ρεύματος στο τραπέζι του Eurogroup

Εντός στόχου το «κλείσιμο» του Προϋπολογισμού 2022 – Χαμηλότερο έλλειμμα περί το 1,5% του ΑΕΠ, μήνυμα προς τις αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider