Φυσικό αέριο: Γεμίζουν οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ - Η Gazprom κόβει τις ροές προς τη Γαλλία

Newsroom
Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Γεμίζουν οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ - Η Gazprom κόβει τις ροές προς τη Γαλλία
Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας (παράδοσης Σεπτεμβρίου) υποχωρούν 5,7% στα 257 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Κοντά στην επίτευξη του στόχου για τα αποθέματα φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, με τη Ρωσία να περιορίζει όλο και περισσότερο τις προμήθειες και τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe, τα αποθέματα στην ΕΕ έφτασαν έως και στο 79,4% στις 27 Αυγούστου σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Σήμερα τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας (παράδοσης Σεπτεμβρίου) υποχωρούν 5,7% στα 257 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ΕΕ θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας, με τις ροές να αντικαθίστανται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές όπως την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Στην Πολωνία, τα αποθέματα συμπληρώθηκαν σχεδόν κατά 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ τα αποθέματα της Πορτογαλίας είναι πλήρη. Τα ιταλικά έφτασαν στο 81%, ενώ τα ουγγρικά στο 62% και τα βουλγαρικά στο 60%, έδειξαν τα στοιχεία της GIE.

Στη Γερμανία, οι δεξαμενές φυσικού αερίου γεμίζουν γρήγορα και αναμένεται να επιτύχουν τον εγχώριο στόχο του Οκτωβρίου για 85% πληρότητα ήδη τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Εξάλλου, το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

Η Gazprom μειώνει κι άλλο το φυσικό αέριο προς τη Γαλλία

Νωρίτερα, η Gazprom ενημέρωσε τη γαλλική Engie για περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου, επικαλούμενη διαφωνίες σχετικά με ορισμένα συμβόλαια, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο τις ενεργειακές προμήθειες.

«Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, η Engie είχε ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους όγκους για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τόσο προς τους πελάτες όσο και τις δικές της, ενώ είχε θέσει σε εφαρμογή διάφορα μέτρα για να μειώσει σημαντικά τυχόν άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom», ανέφερε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι παραδόσεις της Gazprom στην Engie έχουν ήδη μειωθεί «σημαντικά» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη μηνιαία παροχή περίπου στις 1,5 τεραβατώρας.

Με πάνω από το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου γεμάτο, η Γαλλία θα πρέπει να έχει αρκετά για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες, δήλωσε εχθές, Δευτέρα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Engie, Claire Waysand. Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να δυσκολέψει κατά τη διάρκεια πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, πρόσθεσε. Η Engie διεξάγει συνομιλίες με την Sonatrach της Αλγερίας στο πλαίσιο της στρατηγικής διαφοροποίησης από τις ρωσικές προμήθειες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI), η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αποθέματα φτάνουν έως και στο 79,4% στις 27 Αυγούστου σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Βερολίνο ενδέχεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ενέργεια: Παράταση στη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας ζητά η Τσεχία