Μέστερ (Fed): Υπέρ μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέστερ (Fed): Υπέρ μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες
«Νομίζω ότι το να φτάσουμε τα επιτόκια σε αυτό το 3-3,5% είναι πολύ σημαντικό», είπε η πρόεδρος της Federal Reserve του Κλίβελαντ.

Υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης θα ταχθεί η πρόεδρος της Federal Reserve του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed τον Ιούλιο, εάν οι οικονομικές συνθήκες παραμείνουν ίδιες.

Η Μέστερ, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) με δικαίωμα ψήφου, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Ιουλίου πιθανότατα θα περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με το εάν θα επιλεγεί η αύξηση των 50 μονάδων βάσης ή των 75.

«Αν οι συνθήκες ήταν ακριβώς όπως είναι σήμερα, πηγαίνοντας σε εκείνη τη συνάντηση - αν η συνάντηση γινόταν σήμερα - θα υποστήριζα τις 75 γιατί δεν έχω δει τους αριθμούς από την πλευρά του πληθωρισμού που πρέπει να δω για να σκεφτώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε αύξηση κατά 50», ανέφερε, μιλώντας στο CNBC.

Η ίδια πρόσθεσε ότι θα προβεί σε αξιολόγηση των συνθηκών προσφοράς και ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες πριν από τη συνάντηση, προκειμένου να καθορίσει την προτιμώμενη πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

«Νομίζω ότι το να φτάσουμε τα επιτόκια σε αυτό το 3-3,5% είναι πολύ σημαντικό, να το κάνουμε και να το κάνουμε γρήγορα και με συνέπεια καθώς προχωράμε, επομένως μετά από αυτό το σημείο νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το πόσο μακριά θα πρέπει να πάμε προκειμένου να χαλιναγωγήσουμε τον πληθωρισμό», είπε η Μέστερ.

Σε συνέχεια των χθεσινών απογοητευτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η Μέστερ υποστήριξε ότι η εμπειρία των καταναλωτών από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 8,6% τον Μάιο, «θόλωσε» την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, ωστόσο η βασική πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή φέτος, κάτω από το 2%. «Περιμένω να δω τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται τα επόμενα δύο χρόνια σε λίγο πάνω από 4% ή 4,25%», επεσήμανε.

«Λοιπόν, βρισκόμαστε σε αυτή τη μετάβαση αυτή τη στιγμή, και νομίζω ότι θα είναι επώδυνη και ανώμαλη από ορισμένες απόψεις, αλλά είναι πολύ απαραίτητο να το κάνουμε για να μειώσουμε τους αριθμούς πληθωρισμού», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022

Ισπανία: Σε επίπεδο ρεκόρ ο πληθωρισμός - Πάνω από το 10% για πρώτη φορά από το 1985

gazzetta
gazzetta reader insider insider