Κληρώνει μέσα στην εβδομάδα για «έξοδο», μέτρα και αντοχές ταμείων - Σήμερα ο Λίντνερ στην Αθήνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κληρώνει μέσα στην εβδομάδα για «έξοδο», μέτρα και αντοχές ταμείων - Σήμερα ο Λίντνερ στην Αθήνα
Η σημερινή μονοήμερη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα και οι διαδοχικές συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και με τον Έλληνα ομόλογό του είναι το «ποδαρικό» μίας εβδομάδας με πολλά γεγονότα και στόχους στο οικονομικό πεδίο. Εκτείνονται από το επίσημο πλέον πράσινο φως για τη διαδικασία εξόδου της χώρας στην ενισχυμένη εποπτεία, έως τις πρώτες αποφάσεις για επέκταση των μέτρων στήριξης (με αρχή από το fuel pass).

Η σημερινή μονοήμερη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα και οι συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και με τον Έλληνα ομόλογό του είναι το «ποδαρικό» μίας εβδομάδας με πολλά γεγονότα και στόχους στο οικονομικό πεδίο. Εκτείνονται από το επίσημο πλέον πράσινο φως για τη διαδικασία εξόδου της χώρας στην ενισχυμένη εποπτεία, έως τις πρώτες αποφάσεις για επέκταση των μέτρων στήριξης (με αρχή από το fuel pass).

Το ζήτημα είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει ακόμη πολλούς αγνώστους «Χ» για τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Περιλαμβάνουν την πορεία των φορολογικών εσόδων και του τουριστικού κλάδου και άρα και των χρημάτων τα οποία θα έχει διαθέσιμα για στήριξη το επόμενο διάστημα (σ.σ. την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία Προϋπολογισμού Μαΐου), αλλά και την πορεία της νέας πληθωριστικής κρίσης. Ειδική σημασία έχει όμως, εξηγούν οι ίδιες πηγές, και η στάση των ευρωπαίων εταίρων, με πρώτο ορόσημο τις συνόδους της Πέμπτης – Παρασκευής αλλά, κυρίως, το Eurogroup που θα λάβει χώρα έναν μήνα μετά, τον Ιούλιο.

Σε αυτή τη σύνοδο του Ιουλίου θα γίνει η «κουβέντα» και για το μεγάλο ζήτημα των δημοσιονομικών κανόνων. Με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να προϊδεάζει και στην συνέντευξή του στην Καθημερινή για «σφιχτό ζωνάρι» παρεμβάσεων στους κανόνες που σήμερα δεν διευκολύνουν κράτη με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία. Με την Αθήνα να επαναλαμβάνει πως τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι στοχευμένα και με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν...

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα επιχειρείται να επιταχυνθεί το αναπτυξιακό σκέλος, με ανακοινώσεις για την από κοινού στήριξη επενδύσεων από τα κίνητρα του Σχεδίου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού Νόμου. Στο ίδιο πεδίο, επιχειρείται η επιτάχυνση των επιδοτήσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και η ολοκλήρωση της αναθεώρησής του για να ενταχθεί σε αυτό το REPowerEU.

Τα ραντεβού

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάν Λίντνερ, ενώ αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον Προϋπολογισμό από τον αρμόδιο Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη. Τα βλέμματα μετά στρέφονται στο Λουξεμβούργο και στις υπουργικές συνόδους, και την έξοδο από την εποπτεία.

Παράλληλα τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για την επιβολή έμμεσου πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου και για ένα έτος που θα ενσωματωθούν σε υπουργική απόφαση, ενώ το πλαίσιο θα ορίζεται με νομοθετική ρύθμιση που θα οδεύσει προς τη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ σπάνε οι τιμές των καυσίμων – Χωρίς ανάσα οι καταναλωτές μέχρι το φθινόπωρο

Τράπεζες: Το «προφίλ» των τιτλοποιήσεων ύψους 49,5 δισ. – Τι προβλέπεται για τις εισπράξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider