Πατέλης (Economist): Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατέλης (Economist): Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023
«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023» είπε ο κ. Πατέλης.

Εφικτή χαρακτήρισε την ανάκτηση του investment grade μέσα στο 2023, παρά τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο.

Όπως τόνισε ο κ. Πατέλης, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρά να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε δύο φορές μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023» ανέφερε ο ίδιος.

«Το υψηλό χρέος είναι πρόβλημα μακροπρόθεσμα μόνο αν δεν μπορείς να το μειώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την ανάπτυξη και έτσι θα μειώσει το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι ο ελληνικός τουρισμός ενδέχεται να χάσει φέτος έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είναι το ετήσιο μερίδιο από τη Ρωσία.

Παράλληλα εκτίμησε ότι, μέσω της πράσινης μετάβασης, και λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέα ενέργειας, τονίζοντας ότι η νέα γεωπολιτική αβεβαιότητα που πλήττει την Ελλάδα, κυρίως μέσω της αγοράς εμπορευμάτων, δεν σταματά τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

Ο κ. Πατέλης έκανε λόγο για 250 νομοθετικές παρεμβάσεις – μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2019 και στάθηκε αφενός στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για το ιδιωτικό χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πατέλης: Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας

Πατέλης: Το 2022 θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας και της Αμερικής

Πατέλης: Στόχος η δημιουργία ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου και η ανάπτυξη να φτάσει σε όλους τους πολίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider